15 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírek2022: 15 százalékkal több lakástűz, 6 áldozat, 4000 négyzetméternyi pusztítás

2022: 15 százalékkal több lakástűz, 6 áldozat, 4000 négyzetméternyi pusztítás

Szomorú statisztikával jelentkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság január 9-én. 

Mint írták, 2022-ben összesen 256 esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat lakástűzhöz, ebből ténylegesen 159 alkalommal volt szükség a helyszínen tűzoltói beavatkozásra. Tavaly a lakástüzeknél történő beavatkozások száma 21-gyel nőtt, ami 15 százalékos emelkedést jelent.

Az év folyamán több, mint négyezer négyzetméternyi épített terület égett le.

A lakástüzekben 6 ember vesztette életét, egyel több, mint az előző évben. 18-an sérültek meg, ami hattal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 434 tűzoltóautót riasztottak.

A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott, ami országos évi rekord is egyben: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 28 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz, de szándékos gyújtogatás miatt is gyulladt ki lakás.

Szén-monoxid szivárgás miatt 2022-ben 60 alkalommal hívták a tűzoltókat, ez kettővel több, mint egy évvel korábban, azonban tavaly sem volt halálos áldozat. Nagy jelentősége van annak, hogy egyre több otthonban van érzékelő, amely miatt csökkent a mérgezések száma – tették hozzá honlapjukon a tűzoltók.

Kiemelt képünk egy tavalyi pécsi lakástűz alkalmával készült. 


https://www.pecsma.hu/hirzona/lakastuzek-dobbenetes-szamokat-kozolt-a-katasztrofavedelem/

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő