Mindenki tegye a szívére a kezét, és úgy mondja, hogy nem érett még meg a jól megszokott családi ünnepi menüje egy kis „vérfrissítésre”! Na ugye! Mutatunk három olyan receptet Lánczos Sándor pécsi szakács segítségével, amivel tarolhatunk karácsonykor!
Töltött káposzta harcsával
Hozzávalók:
- 600 g harcsafilé darálva
- 50 g füstölt szalonna
- 120 g rizs
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk őrölt pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 1 db babérlevél
- 1 csokor kapor
- 4 db káposztalevél
- 600 g savanyú káposzta
- 3 dl tejföl
- 3 l halászlé
Elkészítés:
Keverjük össze a darált harcsahúst a rizzsel, és fűszerezzük ízlésünk szerint sóval, borssal. A káposztaleveleket forrázzuk le, és töltsük meg őket a húsos, rizses keverékkel. A szalonnát vágjuk apróra, pirítsuk le egy kicsit, adjuk hozzá a hagymát, majd pároljuk meg. Vegyül le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, öntsük fel egy kevés halászlével és forraljuk fel. Az átmosott káposzta felét rakjuk az alapra, majd helyezzük középre a töltött káposztákat. A tetejére mehet a maradék káposzta. Öntsük fel az egészet halászlével, dobjunk hozzá babérlevelet és főzzük puhára. Hagyományos módon tejföllel tálaljuk, itt viszont egy kevés aprított kaporral dobjuk fel.
Zsályával és kakukkfűvel pácolt pulyka, sült tökkel, áfonyával, kelbimbóval és pekándióval
Hozzávalók a páchoz:
- 4 l víz
- 420 g só
- 100 g cukor
- 1 fej fokhagyma
- 4 babérlevél
- 8 ág kakukkfű
- 10 levél zsálya
- 2 ág rozmaring
- 1 tk egész feketebors
Hozzávalók a körethez:
- 300 g kelbimbó
- 3 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- 1 közepes sütőtök (4×4 centis kockákra vágva)
- 2 ek olívaolaj
- 3 ek méz
- 1 kk fahéj
- 100 g pekándió
- 250 g aszalt áfonya
- 2-4 ek méz
Elkészítés:
A pácoláshoz egy liter vizet forraljunk fel, majd adjuk hozzá a további hozzávalókat. Ha a só és a cukor elolvadt, öntsük hozzá a többi vízhez, majd mehet az egész a pulykára. Pácoljuk legalább 12-15 órát lefóliázva a hűtőben. A pácból kiemelve öblítsük le, majd töröljük szárazra. Sütőben süssük készre az egész pulykát.
A köretnek való tököt tegyük sütőlapra, keverjük össze az olajjal és a fahéjjal, locsoljuk meg mézzel és 200 fokon süssük puhára. A kelbimbóval ugyanígy járjunk el, kivéve a fahéjat és a mézet. Tálaláskor a tököt keverjük össze a kelbimbóval, az áfonyával és a pekándióval.
Szarvassült mézeskalácsos mártással, burgonyapürével
Hozzávalók a húspáchoz:
- 2 fej hagyma
- 2 db répa
- 2 szál angol zeller
- 1 db fehérrépa
- 3 db babérlevél, só, bors, borókabogyó, szegfűbors, szegfűszeg ízlés szerint
- 0,5 l vörösbor
- 2,5 dl vörösborecet
- kevés méz
- 2 kg szarvascomb
- 3 ek olaj
- 1 nagy fej hagyma
- 2 db babérlevél
- 1 fahéjrúd
- 5 db szegfűszeg
- 1 ek koriandermag
- 6 db borókabogyó
- só, bors
- 150 g kész mézeskalács
Elkészítés:
A pácléhez forraljunk fel fél liter vizet, majd tegyük bele a felkarikázott, -kockázott zöldségeket, a bort és a többi hozzávalót. Amikor kihűlt, tegyük bele a lehártyázott szarvashúst, és pácoljuk 1-2 napig. Ha nem fedi el a lé, akkor locsolgassuk meg.
Ha letelt az idő, emeljük ki és töröljük szárazra. A pácléből tegyünk félre, még kelleni fog.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy hőálló edényben pirítsuk körbe a húst, majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát, a babérlevelet, a borókát, és a többi fűszert. Rövid ideig süssük, majd öntsük fel fél liter páclével, adjunk hozzá 250 ml vizet és morzsoljuk bele a mézeskalácsot. Sütőben két órát süssük, de közben többször is fordítsuk meg! Amennyiben szükséges, a páclevet folyamatosan pótoljuk.
Amikor a hús elkészült, vegyük ki és alufóliával körbecsomagolva pihentessük. A szaftot szűrjük át, szükség esetén még ízesíthetjük, kevés vajjal pedig javíthatjuk az állagát. Köretnek hagyományos burgonyapürét készítsünk.
pinup azerbaycan: pinup azerbaycan – pin-up casino giris
http://pinupaz.bid/# pin-up kazino
pin-up oyunu