2 C
Pécs
péntek, november 22, 2024
KezdőlapKorzóGasztró5 alapanyag, amit érdemes kipróbálnod

5 alapanyag, amit érdemes kipróbálnod

Az ember hajlamos beszűkülni a krumplipürére és a rántott húsra, amikor annyi, méltatlanul elfeledett alapanyag van, hogy csak győzünk válogatni. Ha változatosan szeretünk/nénk étkezni, vagy nemrég kezdtünk csak elmerülni a konyhaművészetben, érdemes ezeket az alapanyagokat is kipróbálnunk.

Csicseriborsó

Ezekkel az apró, sárgás színű bogyókkal a falafelben találkozhattunk, ezen kívül valószínűleg sose. Bár több ezer éve ismert, a csicseriborsó mégsem terjedt el igazán a gasztronómiában, inkább takarmányként használták. A boltok polcain szárítva és előfőzve, konzerv formában kapható. Hazánkban leginkább vajszínű fajtáját használják ételekhez, de Indiában és Afrikában kapható zöld, fekete, piros és zöld csicseriborsó is. Ha nem konzervben vesszük, akkor érdemes előző este beáztatni. Isteni finom „fasírt” golyó, humuszkrém, saláta, egytálétel, vagy krémleves készülhet belőle.

csicseriborsó

Polenta

A kukoricadarából készült étel régen a szegények ételeként volt ismert. A polenta grillezve, főzve, sütve, édesen és sósan is megállja a helyét, köretnek vagy akár főételnek is. A magas rosttartalmú, gluténmentes gabona semleges ízű, ezért szinte bármilyen jellegű ételt készíthetünk belőle. Víz hozzáadásával, ha keményre, sűrűbbre főzzük, rétegezhetjük és süthetjük bármivel. Ha egészen sűrűre főzzük, majd lehűtjük, akkor korongokat, lepényeket is formázhatunk belőle, de fel is kockázhatjuk, vagy háromszögeket is vághatunk belőle.

Tofu

A fehérjében gazdag tofu, vagyis a szójababból készült sajt egy olyan konyhai alapanyag, amit érdemes többször leemelnünk a boltok polcairól. Az isteni szójában fontos fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek találhatóak. A hírhedt húspótló sajt, a vegetáriánusok egy kedvenc alapanyaga, mivel esszenciális aminosavakat tartalmaz. Natúr ízvilága miatt bárhogyan fűszerezhetjük, párolhatjuk, pácolhatjuk, grillezhetjük, süthetjük és főzhetjük is. A húst bármilyen formájában helyettesíti, de akár rántottát, egytálételt és desszertet is készíthetünk belőle.

tofu

Quinoa

Az apró magvakat alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók, gluténmentes eredete miatt pedig az allergiások szeretik kifejezetten. A quinoa az egyik legjobb helyettesítője lehet a húsféléknek, a tésztának, de akár a rizsnek is. A parajok és a céklák családjába tartozó növény teljesértékű fehérjét tartalmaz, ami miatt kifejezetten szeretjük.

Rizstészta

A gluténmentes rizstészta rizslisztből és vízből készül, aminek köszönhetően liszt-, illetve tojás érzékenyek is fogyasztgatják. Az ázsiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga könnyedén elkészíthető, és igazán ízletes választás, ha már unjuk a tésztát és a rizst. Az izgalmas ízű és textúrájú étel egyébként 10-15 perc alatt, forrásban levő vízbe téve, el is készül, így nem kell a fél délelőttöt az ebéd készítésével töltenünk.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő