Fintorog a brokkolira? Amint szóba jön a gomba, feláll az asztaltól? Répa, karfiol vagy sóska: tabu szavak? Nem minden gyerkőc nyitott az újdonságokra, ami a gasztronómiát illeti, a tápanyagokra márpedig szükségük van. Mutatunk pár trükköt, amivel elejét vehetjük a „harcnak”, és a nem kívánt falatok is könnyebben mennek majd le.
1. Nyugodt, meghitt élmény legyen az evés!
Az első és legfontosabb „szabály, hogy a közös ebéd vagy vacsora kellemesen teljen. Figyeljünk arra, hogy a vitákat ne evés közben folytassuk le, mivel ha családi perpatvar alakul ki az ebéd vagy vacsora körül, akkor olyan feszültséggel telítődik az étkezés, ami bizony hosszú távon a gyermek táplálkozási zavarához is vezethet.
2. Ne erőltessük, inkább mutassunk példát!
Fontos szem előtt tartani, hogy a példamutatás és a „nem erőltetés” a leghatékonyabb módszerek! Új ízekkel, ételekkel nyugodtan kínáljuk a gyermeket, de semmiképpen ne erőltessük, hiszen nem baj, ha a pici ragaszkodik a megszokott ízekhez. Idővel, ha azt tapasztalja, hogy otthon változatos a menü, és látja, hogy a bölcsiben vagy az oviban, hogy több mindent megkóstolnak a gyerekek, akkor előbb-utóbb hajlandó lesz bővíteni a repertoárját. Sajnos ez fordítva is igaz, így ha az oviban valaki finnyásan tekint a brokkolira, hosszú időre stigmatizálja a csoportban, ezért is nagyon fontos az otthoni példamutatás.
3. Az étel nem játék: vagy mégis?
Ha semmilyen trükk nem válik be, akkor próbáljuk ki, hogy izgalmas formákba rendezzük a hozzávalókat! Itt kibontakozhat művészi hajlamunk, és akár komplett „képeket” is készíthetünk a gyereknek. Egy hölgy, Samantha Lee például olyan műalkotásokat készít a gyerkőcöknek, hogy még mi is megirigyeltük! Persze ő profi, de érdemes ötleteket merítenünk munkáiból. Az Instagram oldalát itt találjuk!
4. Nem tetszik neki? Turmixold le, vagy süsd meg!
Ha valamilyen zöldség nem szimpatikus a picinek, jó megoldás, ha krémlevest készítünk belőle! Szinte bármelyik zöldségre igaz, hogy lehet belőle készíteni levest, izgalmas fűszerezéssel pedig még akár éttermi minőségű fogást is kihozhatunk a dologból. Elkészíthetjük a nem kívánt zöldségeket sütőben is úgy, hogy hasábburgonya formájú szeletekre vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és sütőben megpirítjuk őket. Kicsit más színű lesz a „hasábburgonya”, de biztos imádni fogják!
5. Együtt piacozzunk, süssünk, főzzünk!
Igazi családi program, kikapcsolódás, és a változatos étkezésre nevelés egyik alapköve, ha együtt megyünk a kicsivel bevásárolni, a zöldségeshez vagy a piacra. Segítsen ő is válogatni a paradicsomok között, de akár ki is adhatjuk a feladatot: válasszon ő egy zöldséget, amiből az aznapi vacsora készüljön. Bújjuk együtt a szakácskönyvet és vonjuk be a főzés egyszerűbb fázisaiba is. Ezekkel a módszerekkel mind-mind közelebb hozhatjuk a gyerekeket a gasztronómiához, és a különböző ételek, alapanyagok elfogadásához.