Nem! A karácsony nem az az időszak, amikor a legjobb formában érezzük magunkat, hiszen a durva és megterhelő családi étkezések több napig eltartanak. De nem kell így lennie, és persze nem is érdemes kihagyni a nagymama bejglijét. Megmutatjuk az arany középutat!
Nem állunk mániákusan mérlegre, hiszen egy nő nem attól lesz jó nő, ha csontsovány. Egy karácsony azonban át tud rajtunk menni, mint a gyorsvonat, és ha nem figyelünk, akkor többet kell tennünk azért januárban, hogy formába jöjjünk. Mondunk néhány egyszerű praktikát, amelyeket betartva kicsit könnyebben veszi a testünk az ünnepekkel járó megpróbáltatásokat.
1. Mozogjunk az étkezések után
Sokat segít, ha tele hassal nem vágjuk rögtön hanyatt magunkat, hanem egy rövid sétát beiktatva kezdjük meg a sziesztát. Az evés utáni séta az anyagcserét is felgyorsítja, és a kettes típusú diabétesz kialakulását is csökkentheti. Nem beszélve arról, hogy egy 30-45 perces rövid mozgás nagyon jót tesz a testünknek.
2. Ne addig együnk, ameddig meg nem fájdul a hasunk!
Tudjuk, hogy nem ez a szokás, de mégis próbáljuk meg. Együnk lassabban, szedjünk kevesebbet, és ha még mindig hívogat az a második adag töltött káposzta, akkor repetázzunk. De lebegjen a szemünk előtt, hogy a kevesebb több! A káposzta pedig önmagában még fogyni is segít.
3. Ne csokit nassoljunk!
Tudjuk, tudjuk! A rengeteg csoki, bonbon és torta mellett nehéz megállni, hogy ne csipegessünk folyamatosan, de ha tehetjük, inkább friss gyümölcsökhöz nyúljunk. Egy-egy durvulós ebéd után még jól is fog esni a gyümölcssaláta, vagy néhány szelet narancs délután.
4. Igyunk sok vizet!
Vizet, és ne kólát, szénsavas üdítőt, egyéb gyümölcsleveket. Megterhelő ebédek után nem segít, ha magas cukortartalmú italokat fogyasztunk, így próbáljuk meg rászoktatni magunkat, hogy sok vizet igyunk, vagy fogyasszunk rendszeresen zöld teát, ami antioxidánsokban gazdag, és segíti az emésztést is.
5. Fókuszáljunk az egészségesebb ételekre!
Kerüljük az olajban tocsogó ételeket, és próbáljunk minél több zöldségből összeállítani a napi menüt. Nem fog senki panaszkodni a családban, hogy több saláta van az asztalon, hiszen egy komolyabb evés során kifejezetten üdítő, ha nem csak krumpli van köretként az asztalon. Az elkészítési módok között is akadnak egészségesebbek, kerüljük az olajat, helyette pároljunk, süssünk vagy grillezzünk inkább.
6. Legyen minden házi!
Készítsünk otthon süteményt abból, amiből tudunk. Legyen bejgli, mézeskalács vagy szaloncukor, inkább kísérletezzünk, minthogy a kérdéses alapanyagokból készült változatokra költsünk. Ha szaloncukor-mániásak vagyunk, akkor íme egy két évvel ezelőtti összeállításunk, amiben isteni recepteket mutattunk házi szaloncukrokra. A receptek itt!
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RFrZDGyqjbM” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]