-1 C
Pécs
szombat, november 23, 2024
KezdőlapHírzónaDinnye: minden a sztárzöldségről

Dinnye: minden a sztárzöldségről

Akkor jó, ha kong, reccsen és jéghideg, s már a magokat sem kell kipöckölni a húsából. Pár nap, és itt a görögdinnye szezonja, aztán piacon és utcai árusnál kizárólag vajszlói mézédesbe botlunk. Hiába, az Ormánság: dinnye-nagyhatalom.

Mi a kerekebb formákhoz szoktunk, japán termelők a könnyebb szállíthatóság és helytakarékos tárolás kedvéért kocka formájúra alakítják: átlátszó műanyag dobozban nevelik egy ideig, aztán ha felvette ketrecének formáját, megszabadítják tőle, mert nem gömbölyödik vissza, csak szépen megnő és beérik e remek zöldség. A dinnye ugyanis nem gyümölcs: a kabakosok családjába tartozik, akárcsak tök, a cukkíni vagy épp az uborka.

Mostantól két hónapon át hódolhatunk az egészséges életmódnak, ha rendszeresen vásárolunk dinnyét. Július elejétől szeptember elejéig tart a szezonja, de miután Lőrinc belepisil (szeptember 5-én), már csökken az élvezeti értéke. Vásárláskor legyünk körültekintőek. Ha az indája fonnyadt, érett dinnyére bukkantunk.

Héján a világos folt azt a felületet jelzi, ahol a földdel érintkezett. Ha nincs rajta folt, gondosan megforgatták növekedés közben, így egyenletesebben érhette a napsütés. Már csak meg kell kopogtatnunk a héját, s ha mély, kongó hangot hallat, máris tehetjük a mérlegre; ha tompán szól, puffanón, akkor túlérett darabról lehet szó, válasszunk helyette másikat. Otthon alaposan mossuk meg a héját, a kés pengéje ugyanis szeleteléskor egyenesen a zöldség húsába viszi át a külső szennyeződéseket. Márpedig egy páran megfogdossák dinnyénket, mire az asztalunkra kerül.

Átmos, tisztít, izmosít

A görögdinnye: csupa egészség. Vagy majdnem az. Fogyókúrázóknak igazi csodaszer, hisz 90-95 százalékban víz alkotja (erre idegen nyelvű elnevezései is utalnak), alkalmas tehát arra, hogy alaposan átmossa a szervezetünket, tisztítsa májunkat és vesénket, salaktalanítsa bélrendszerünket. Leginkább C-, E- és B-vitaminhoz juttat, zsírt és fehérjét alig találunk benne, szénhidrát-tartalma gyorsan felszívódó gyümölcs- és szőlőcukorból, valamint szaharózból áll. Energiatartalma alacsony, s valljuk be: cekkerben hazacipelni is kész karizom-erősítő gyakorlat!

Hamar telítettség-érzést kelt, igaz, nem szabadít meg hosszú időre az éhségtől. Aki rendszeresen fogyasztja, annak segít a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállításában. De vigyázat! Egyes táplálkozástudósok szerint már egy ötnapos dinnyediéta is tápanyaghiányt okozhat, ha csak görögdinnyét fogyasztunk. Jobb, ha sárgadinnyével váltogatva esszük, ez ugyanis tápanyagban sokkal gazdagabb: jelentős mennyiségű karotint, folsavat és C-vitamint rejt, ásványi anyagokban is bővelkedik. A szezonban érdemes hetente egy-két dinnyenapot tartanunk, vagy tízóraira, uzsonnára, esetleg két étkezés közé beiktatnunk egy mézédes szeletet.

Keresztül-kasul megríkat

A piros húsú, belül fehér-kívül zöld héjú dinnye esztétikailag is szép látványt nyújt, ám aki evés közben könnyezik, nem meghatottságból teszi ezt. A dinnye- és a sokaknak bosszúságot okozó parlagfűszezon szinte egybeesik, s ez veszélyt is rejthet! A parlagfű-allergiásoknál ugyanis a dinnye keresztallergiát okozhat, vagyis a szénanáthához hasonló tüneteket produkál: tüsszögést, orrfolyást, garat-viszketést, nyelvduzzanatot.

Falatnyi dinnye-praktikák

Sárgadinnyéből könnyedén készíthetünk pikáns étvágyfalatkákat: az egy harapásnyi dinnyekockákat körbetekerjük vékony sonkaszelettel, a tetejére egy kis sajtot téve, fogpiszkálóval átszúrjuk, tálcára sorakoztatjuk, és hűtőbe tesszük. Kitűnő vendégváró!

Görögdinnyéből jégkását készíteni szinte gyerekjáték. Öt-nyolc éves unokahúgaim szavajárása szerint ,,bébikönnyű”. Fél csésze vízhez öt evőkanál cukrot kevernek, édesanyjuk ezt felforralja, majd hagyják kihűlni. Addig felkockázzák a jókora görögdinnyét, és figyelik, ahogy felnőtt segítségük egy botmixerrel összeturmixolja, majd szűrőn átpréseli azt. Ekkor a két kiskukta a masszához keveri a szirupot, valamint két darab zöldcitrom kifacsart levét és lereszelt héját. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztják, félóránként 3-4-szer villával áttörik, hogy elnyerje nevéhez méltó, kásás állagát. Gyerekzsúron üvegkehelyben, színes szívószállal tálaljuk, a siker amúgy is garantált.

Sült húsok és pörköltek mellé öklömnyi görögdinnyéből finom savanyúságot is készíthetünk jól bevált házi alaplénkkel, hideg dunsztolással.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő