13 C
Pécs
vasárnap, szeptember 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKamara: szavaztak, számoltak, nyertek

Kamara: szavaztak, számoltak, nyertek

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában megkezdődtek a  választások. Eredmény legkorábban csütörtökön délelőtt várható.

 

Szerda délben telefonon sikerült elérnünk Katona Lajost, a választási bizottság elnökét éppen autóban ült, s helyette Síkfői Tamás titkár vette fel a telefont. Ő azt mondta, reggel rendben elkezdődtek a szavazások, rendkívüli esemény pedig hívásunkig sehol sem történt. – Pécsen kezdtük az ellenőrzést, most megyünk Szigetvárról Siklósra – tette hozzá.

A voksokat este hat óráig lehet eladni, majd holnap reggel kezdik el a szavazatok összeszámlálását. Síkfői szerint csütörtökön délelőtt, legkésőbb kora délután lehetnek eredmények.
Korábban írtuk:

Közel hatvan pécsi, baranyai vállalkozó vett részt azon a hétfő esti választási ülésen, amelyet a pécsi kamara kereskedelmi tagozata szervezett. A résztvevők között volt boltos, vendéglátós, de lifttechnikával, takarítással, vagyonvédelemmel, fuvarozással, informatikával foglalkozó is.

Az ülésen Sallai István küldöttjelölt mutatta be programját, amely szerint különböző osztályokat hozna létre a kamarán belül többek között a jog, a humánerőforrás, a sport, a pénzügy, az informatika, a vendéglátás, az egészségügy területén. Annak érdekében tenné ezt, hogy mindenkivel valódi és közvetlen párbeszédet tudjanak folytatni.

Sallai szerint a város fejlődése a cél, és azt szeretnék, hogy a kamara minél több segítséget adjon a vállalkozóknak az említett témakörökben. Ennek érdekében pedig vállalkozói pontok létrehozását is fontosnak tartja, valamint a kulturális fővárosi program hozadékát, s a nemzetközi kapcsolatokat is az eddigieknél jobban kiaknázná.

– Szavazhatunk a múltra, dönthetünk úgy, hogy maradjon minden így, én ezt is el tudom fogadni, de hiszek abban, hogy lehet újítani, változtatni – mondta Sallai, aki bízik abban, hogy megválasztása után más küldötteket is meg tud győzni programjáról. „Hiszen senki nem valaki ellen, hanem mindenki a városért dolgozik” – emelte ki.

Az MLSZ megyei játékvezetői bizottságának elnöke, Czakó Dénes a szolgáltatás területéről érkezett. Mind mondta, vagyonvédelmi és takarító cége is van, de belekóstolt már a vendéglátásba is. Kiemelte: a sport területén betöltött társadalmi funkciójából kifolyólag rengeteg emberrel, vállalkozóval találkozik, akik elmondják a bajaikat. Sokan változást szeretnének, élhetőbbé, jobbá szeretnék tenni Pécset.

Farkas Zoltán, az ötven tagot számláló Pécs Belváros Egyesület elnöke elmondta: céljuk a jelenleg hiányzó párbeszéd elindítása, a kiskereskedelem újjászervezése, az értékek megőrzése. Perspektívát szeretnének adni a kereskedőknek, a vendéglátósoknak, fontosnak tartják a kiszámíthatóságot is. Hozzátette: nem csupán a belvárost, hanem a várost és a vonzáskörzetében lévő településeket is szeretnék bevonni a munkájukba.

A megyei kamarának 42 küldöttje dönt majd az elnökségről, a küldöttjelöltekről pedig szerdán határoznak.

Korábban írtuk:

Síkfői szerint törvénytelen a közjegyzői ellenőrzés

A kamara titkára, Síkfői Tamás sajtótájékoztatón reagált a lapunkban megjelent vállalkozói körök állításaira, akik szerint „furcsaságok történnek” a hamarosan esedékes kamarai tisztújítás körül. A tájékoztatóra a szokásosnál nagyobb készültséggel várták az újságírókat, csak a nevek lediktálása után, és press-kártyával lehetett bejutni az eseményre. A Pécs TV-t előbb nem is akarták beengedni a tájékoztató termébe, csak miután egyeztettek Síkfőivel, és munkatársunk igazolta kilétét.

 

Síkfői a korábban felvetett közjegyzői jelenlétre azt mondta: törvénytelen valamiféle magánérdekből delegált közjegyző részvétele a választásokon, s az is, hogyha valakik befolyásolnák a választásra érkezőket az utcán. A választásokat levezénylő választási bizottságba a kamarai törvény alapján a tagozatok, önkormányzatok delegálják a tagokat – mondta.

Kijelentette, hogy a kamarai regisztrációval kapcsolatos problémák jogorvoslatára lett volna mód augusztus végéig, most már azonban nem. Arra a kérdésünkre, hogy az elnökség miért nem ült össze júliustól, azt válaszolta, hogy „két-három” tagfelvétel miatt nem hívnak össze ülést.

– A tisztújítás nem arról szól, hogy valaki nyomul és az nyer, hanem arról, hogy a tagok különböző szakmák szerint biztosítani tudják a képviseletüket – mondta Síkfői, aki magát a kamara jegyzőjeként titulálta, aki felel a törvényességért a kamarában.

Állította: számára nincs tétje a választásnak, ugyanakkor kérdésünkre elárulta, őt a küldöttgyűlés választja meg, a munkáltatója pedig az elnökség, ám bármikor vissza is hívhatják posztjáról.

Hozzátette: egy szűk érdekcsoport meg akarta félemlíteni, de őt nem lehet, ugyanakkor azt nem árulta el, pontosan kikről, mely csoportról van szó.

Az országban másutt is volt arra példa, hogy viharos gyorsasággal léptek be különböző cégek a választások előtt a kamarába, ez zajlott le a Baranyában is, tavaly októbertől több vállalkozás kérte felvételét. Ez nem törvénytelen, de a jogszabályok „szellemiségével” szembe megy – mondta.

Azon kérdésünkre, hogy e tisztségében helyénvalónak tartja-e, hogy ő, nem pedig az elnök nyilatkozzon, azt mondta, hogy ez rendben van, mert a választásban nincs kompetenciája az elnöknek.

Korábban írtuk (szombat, 13:02):

,,Furcsa dolgok történnek” a kamarában – állítják, ezért független megfigyelőkkel és közjegyzővel szeretnék biztosítani a hamarosan esedékes kamarai tisztújítás folyamatát – különösen a szavazást – egyes pécsi vállalkozói körök. A kamara jelenlegi elnöke és titkára azonban – állítólag – hallani sem akar erről.

Egyelőre nem akart nyilatkozni, de Síkfői Tamás azt mondta, hétfőn tételesen, mondatról mondatra fogja cáfolni a lapunkban megjelent vállalkozói körök állításait, akik szerint „furcsaságok történnek” a hamarosan esedékes kamari tisztújítás körül.

A PBKIK titkára azt állítja, budapesti körök készülnek a puccsra a Kamara jelenlegi vezetése ellen, ők pedig ezt próbálják megaladályozni. Emiatt különösen – de egyébként is – ügyelnek majd a választások tisztaságára és arra, hogy senki ne tudjon trükközni. Ez pedig „sokaknak nem tetszik” – tette hozzá.

Síkfői szerint az ország számos kamarájánál bepróbálkoztak már ezek a körök, de eddig nem sok sikerrel. Hozzátette, olyan esetet is tud mondani, amikor őt magát fenyegették meg a saját irodájában.

További részletek hétfőn!

Korábban írtuk:

Vállalkozók egy csoportja kereste fel szerkesztőségünket, akik azt állítják, számos „furcsaságot” tapasztalnak a Kamaránál, attól tartanak, hogy a közeledő  tisztújításon kozmetikázni akarják a szavazatokat, mert a jelenlegi vezetők attól félnek, máskülönben leváltanák őket. Ez minden bizonnyal be is következne forrásaink szerint, eddig ugyanis már több száz vállalkozó aláírását és támogatását sikerült megszerezniük, akik változást szeretnének a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) élén. Egyelőre nem sok sikerrel, ugyanis a jelenlegi vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy az „újak” ne tudjanak szavazni a hamarosan esedékes választásokon – mondják informátoraink.

– A megyei kamara alá tartozó különböző – kereskedelmi, ipari, kézműves, közszolgáltató, regionális vállalati – tagozat jelölhet küldöttet, akikre a vállalkozók adhatják le voksukat. Az elnökség sorsáról határozó küldöttgyűlésre október 15-én kerül sor Baranya megyében, ám a küldöttek választása szeptember 19-én lesz. Ez utóbbin csak regisztrált vállalkozások képviselői tudnak szavazni – magyarázza a folyamatot a szerkesztőségünket felkereső egyik vállalkozó. – Ám a múlt héten Pécsett megtartott küldöttjelölő szavazásról már kizártak olyanokat is Síkfőiék, akik regisztráltak, s erről korábban már a kamarától visszaigazolást is kaptak. Ezt akkor azzal magyarázták, hogy az országos kamarától kapott listán nem szerepelnek.

Forrásunk szerint a jelenlegi vezetés kizárta azokat is a folyamatból, akik idén július végén kérték a tagfelvételüket, arra hivatkozva, hogy azóta nem ült össze az elnökség.

Ennek ellenére a változást sürgető vállalkozók több száz támogató aláírást gyűjtöttek össze, ezzel pedig egyelőre nem tud mit kezdeni a kamara jelenlegi vezetése.

– A szavazás és számlálás tisztasága érdekében kezdeményeztük, hogy független közjegyző, valamint két független megfigyelő jelenlétében történjen a választás. Ezt a kérést a kamara vezetői megtagadták, sőt Síkfői Tamás kijelentette, a közjegyzőt be sem engedik az épületbe, a megfigyelőket pedig a rendőrökkel fogják elvitetni – állítja a vállalkozók egyike, aki szerint nem maradt más fegyverük, mint hogy kamerával rögzítik és egyenként fogják megszámolni, hányan mennek be a szavazóhelyiségbe.

A PBKIK jelenlegi elnökét a pénteki szentlőrinci lobbipartin értük utol. Kéri István azt mondta, hogy ő nem folyik bele a választás előkészítésének menetébe. Elismerte ugyanakkor: valóban nem ült össze közel négy hónapja az elnökség, így az új tagok nem szavazhatnak, de szerinte „ez így rendben van, és korábban kellett volna felébredniük” ezeknek a vállalkozóknak.

Kéri nem volt hajlandó elárulni a szavazatszámláló bizottság tagjainak nevét sem, illetve azt sem, hogy ki, hogyan és miért éppen őket választotta ki erre a feladatra. Szerinte ez „belső ügy, amely nem tartozik a nyilvánosságra”.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő