EU-rendelet szabályozza az élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit.
Irányelvek helyett közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU-rendelet szabályozza az élelmiszerekben felhasználható élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit a múlt év végétől az uniós tagállamokban – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn.
Korábban irányelvek szabályozták ezt a területet. A kormányzati hírportálon közzétett közlemény szerint ez elsősorban az élelmiszer-előállítók számára fontos információ.
A rendelet mellékletében található leírás egyebek közt tartalmazza az egyes adalékanyagok hivatalosan használható megnevezését – megjelölve szinonimáikat is -, valamint maximális nehézfémtartalmukat. Az élelmiszer-biztonság szempontjából alapvető, hogy kizárólag a hivatalos megnevezések, vagy az E-számok tüntethetők fel az élelmiszerek jelölésében – írja a kormany.hu.
A szabályozás lehetővé teszi, hogy tisztább élelmiszerek kerüljenek a magyar fogyasztók asztalára is – hangsúlyozza a közlemény.