Egyre többen választják a közétkeztetést Pécsett. A Hungast beszámolója szerint csaknem 10 százalékkal többen fizettek be a menzára szeptemberi indulásuk óta.
A Hungast Dél-Magyarország Kft. 66 telephelyen több mint tízezer óvodás és iskolás számára főz naponta. A cég folyamatosan újítja fel a konyhákat, korszerű eszközöket vásárolnak, amelyek segítik, felgyorsítják a konyhások munkáját. Az ételekről azonban megoszlanak a vélemények.
– A fiamnak nem ízlik a menzás koszt, de egyébként többektől is hallottam, hogy nem olyan, mint amilyen volt – mondja Németh Bálint, akinek a gyermeke az ANK-ba jár.
A cégcsoport olyan újításokat vezetett be, amelyek lehetővé teszik, hogy a gasztronómiai hagyományok megőrzése mellett egészségesebb étel kerüljön az óvodások és az iskolások asztalára. Ízfokozókat például nem használnak az ételekben, ezért lehet szokatlan a felszolgált étel egyes gyerekeknek.
– Az ebédre nem panaszkodik, de a tízóraira és az uzsonnára igen, és azt rendszerint meg is hagyja, úgyhogy mostantól már csak menzás lesz, mert eddig mindent kértünk – mondja Kégl Tímea.
A kisebb gyerekek szerint finom az étel, a felsősök válogatósabbak. A levest gyakran meg se kóstolják, a második fogást viszont, ha ínyükre való, jó étvággyal megeszik.
A Hungast az étlapíráshoz kikéri az élelmezésvezetők véleményét, de az ételek ízesítése, az ízvilág kialakítása a konyhafőnök feladata. A cég pedig folyamatosan fejlődik; amióta átvették a szolgáltatást, több mint 300 millió forintos fejlesztést indítottak el.
– A fogyasztók számára is látványos fejlődést hozhat, hogy igyekszünk néhány mintaéttermet kialakítani, ami az étkezési helyszíneket fogja megújítani – mondja Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgató. – A cél, hogy elérhető, 300 forint körüli áron mindennap egészséges, meleg és háromfogásos menüsort tudjanak adni a gyerekeknek és a felnőtt lakosságnak egyaránt.