16 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapAbszolút PécsBotanikus bárzongorista

Botanikus bárzongorista

A Magyar Tudományos Akadémia doktora egykor Trabanttal járta vidéket, botanikusként kutatott, este pedig bárokban zongorázott. A Pécsi Tudományegyetem tanára, Kevey Balázs ma is szívesen elvállal egy-egy  muzsikálást.

– Tanultam gyerekkoromban zongorázni,  de hússzú ideig nem gyakoroltam – mondta Kevey tanár úr. Másodikos gimnazista koromban azonban tánciskolába jártam, akkor kezdtem kicsit odafigyelni a könnyűzenére… és hát, amikor hazajöttem a tánciskolából, akkor leültem megint a zongorához. Hallás után beletaláltam a melódiákba, és akkortól újra érdekelt a muzsikálás, de nem klasszikus zenét szerettem volna tanulni, mert úgy éreztem:  művész már nem lesz belőlem.

Ezért újra eljárt zongorát tanulni, majd 1978-ban az Országos Szórakoztatózenei Központban hivatalos minősítést is szerzett. Sok helyen megfordult, sokfelé zenélt Pécsett.

Szívesen játszik otthon is.

– Először a Virágcsokor étteremben léptem fel, ahol 17 éven keresztül játszottam később. De felléptem a Hullám étteremben, az Olimpia étteremben, az Olimpia bárban és  a Kuba presszóban is – mondta.

A muzsika mellett jól megfért életében a tudomány. A Pécsi Tanárképző Főiskola biológia-mezőgazdaság szakára járt, a főiskola elvégzése után a debreceni egyetemen tanult tovább biológia szakon. 1984-ig nem talált megfelelő munkát, ezért ekkor előadóművészként dolgozott, mindemellett önköltségén növénytani terepkutatást végzett.

– A debreceni egyetem után határoztam el, botanikus kutató leszek. Ezt a szakterületet a 70-es években nagyon mostohán kezelték:  hiányzott az állami finanszírozás, ezért legkiválóbb magyar botanikusaink vagy elmentek külföldre, vagy  kutatási irányt változtattak. Ez a szféra majdnem gazdátlan maradt. Akkor én úgy döntöttem, hogy megpróbálom ezt a kis hézagot betömni, rászánom az életemet, hogy ne szűnjön meg a hazai flóra és a vegetáció kutatása.

Kutatóként járja a természetet.

Mindehhez a pénzt a kezdeti években a zenélésből teremtette elő. Bár azt mondja, az ő kutatása viszonylag olcsó volt. Ami pénzbe került, az a terepre való utazás költsége és a szálláshely díja.

– Életemnek ez egy szép periódusa volt. Reggel megnéztem, milyen idő van, s ha sütött a nap, akkor beültem a Trabantomba, kimentem terepre felméréseket végezni. Este pedig várta a zongora, zenélhettem a bárokban.

Felfedezések is fűződnek nevéhez, például a hármaslevelű fogasír, melyet Zákány-Őrtilosnál talált, a Kelet-Mecsekben elsőként lelt a vörösesbarna nöszőfűre, az apró keltikére, a hegyi és a széles pajzsikára. Szaklapok, folyóiratok adnak helyet tudományos munkájának. 2000 tavaszán a Környezetvédelmi Minisztérium a legmagasabb kitüntetésben, Pro Natura díjban részesítette. Öt esztendeje lett az MTA doktora.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő