12 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapHírzónaHatékony helyzetkezelés

Hatékony helyzetkezelés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye:

„A télies időjárás az elmúlt napokban számos feladatot adott a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok, a védelmi bizottságok, az együttműködő és karitatív szervezetek szakembereinek. Az intenzív havazást helyenként hófúvás kísérte, ami elsősorban a Dunántúlon, azon belül is Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében okozott fennakadásokat a közlekedésben.

Az érintett megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokra az átlagosnál jóval több bejelentés érkezett, ezért a műveletirányítási szolgálatok megerősített szolgálatot láttak el. Vas megyében veszélyhelyzeti központot is működtetett az igazgatóság. A kialakult helyzet gyors kezelése érdekében a megyei és helyi védelmi bizottságok is rendkívüli üléseket tartottak a térségben, és számos intézkedést tettek.

A katasztrófavédelemmel együttműködő szervezetek és a közigazgatási szervek hatékony együttműködésének köszönhetően nem volt jelentős fennakadás az orvosi, az élelmiszer- és a közműellátásban sem. Minden bajbajutotthoz időben jutott el a segítség, amelynek elengedhetetlen feltétele volt a készenléti szolgálatok és a közútkezelők összehangolt tevékenysége.

A közúti forgalomra is komoly hatással volt a kemény időjárás, amelynek következtében számos megelőző intézkedést kellett életbe léptetni. A szlovén, az osztrák, a szlovák, az ukrán, a román, valamint a horvát határszakaszokon és néhány főúton is korlátozták a teherforgalmat, és pihenőhelyekre irányították a kamionokat. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen csökkent az utak forgalma és a hótorlaszok miatt elakadt tehergépjárművek száma.

A hétfőn megkezdődött intenzív havazás miatt megnövekedett feladatok során 4688 ember 2677 eszköz segített a bajbajutottakon. A hét során eddig a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok, az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek együttműködésével 237 embert sikerült megmenteni a téli időjárás következményeitől.

Összesítve: az intenzív havazásban 286 jármű akadt el az utakon, amelyek utasai segítséget kértek. Halálos kimenetelű közúti balesetben vagy az időjárás miatt senki nem vesztette életét az érintett térségben.

Jelenleg az időjárás enyhül, ám továbbra is fennáll a kihűlés veszélye, ami elsősorban a magukról gondoskodni nehezen tudó és az utcákon élő embertársainkat fenyegeti. Fontos, hogy ha környezetünkben ilyen emberről tudunk, akkor segítsünk neki átvészelni ezt az időszakot, és szükség esetén értesítsük a karitatív és civil szervezeteket vagy a készenléti szolgálatok ügyeleteit” – tájékoztat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő