12 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálNépszerű Pécsett a horvát csatlakozás

Népszerű Pécsett a horvát csatlakozás

Húszról hatvanra nőtt a kamara Magyar–Horvát Tagozatához csatlakozó cégek száma fél év alatt. A 2012 nyarán alakult tagozat célja a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok ápolása, tagjai gazdasági érdekeinek előmozdítása. Ez különösen fontos most, Horvátország EU-s csatlakozásának küszöbén.

A korábban gyümölcsöző üzleti kapcsolatok feléledését várják a cégek a horvát piac megnyitásától. Szomszédunk július 1-jével válik az Európai Unió tagjává. Ez többek között azt is jelenti, hogy könnyebb lesz a két ország közötti kereskedelem. A gépjármű ágazatot is érintő csoportmentességi rendelet például Horvátországra is érvényes lesz. A pécsi cégek ugrásszerű változást nem várnak, de hosszútávú lehetőséget igen.

Hosszú távú megoldást várnak a cégek a kamarai Magyar-Horvát Tagozattól.

Liszácz Mihály, az AutóCity Kft ügyvezető igazgatója azt mondta:
– Hírlevelek és egyéb források kapcsán lesznek olyan információink, hogy mikor, mi történik, akár Horvátországban, vagy Horvátországgal kapcsolatban, hogy mikor, milyen lehetőségek vannak az együttműködésre, és ezekből az információkból kell tudni kiolvasni azt, hogy a mi cégünk mit profitálhat ebből a kapcsolatból.

Zágrábban működött egy horvát-magyar vegyes kamara, ennek utódszervezeteként alakult tavaly a tagozat. Fél éve 21 cég jelezte belépési szándékát, a csatlakozó vállalkozások száma azonban azóta hatvanra nőtt. A piac nyitott, de a horvát partnerek leginkább a környezetvédelemmel kapcsolatos együttműködésre vevők. Ilyen a pécsi Öko-Trade Kft is, akik leginkább az agrár-környezetvédelemmel foglalkoznak. A Horvát-Magyar Tagozat személyre szabott tanácsadással, cégalapítással kapcsolatos felvilágosítással, az EU-s csatlakozásig a vámügyekkel kapcsolatos információkkal segíti a cégeket, de üzleti delegációkat is küldenek Horvátországba.

Két horvát gazdasági napot is szervez a Magyar-Horvát Tagozat idén.

Hendinger Anita, az Enterprise Europe Network regionális vezetője hozzátette:
– Az idei programjainkat úgy próbáljuk meg felépíteni, hogy a kiutazó delegációk mellett, horvát gazdasági napokat is szervezünk. Egy biztosan még júniusban, vagyis a csatlakozás előtt lesz, egyet pedig szeretnénk az év második felére tenni, hiszen akkor már akár tapasztalatokról is beszélhetünk.

Idén a három legnagyobb horvát szakvásár mellett, turisztikai, gépipari, kereskedelmi és környezetvédelmi konferenciák is lesznek. Az önkéntes kamarai tagok egy formanyomtatvány kitöltésével csatlakozhatnak a tagozathoz. A regisztrált tagvállalkozásoknak pedig emellett évi 20 ezer forintos működési hozzájárulást is vállalniuk kell.

Hirdetés
Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő