15 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapHírzónaÜnnepi közgyűlés

Ünnepi közgyűlés

Rendkívüli ünnepi közgyűléssel emlékeznek a kommunizmus áldozataira.

Az Országgyűlés döntése alapján 2000 óta tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Kovács Béla (1908. április 20.- 1959. június 21.) Patacson született, és gazdálkodott. Tagja volt Nagy Imre második és harmadik kormányának is. Az 56-os Szövetség állíttatta emléktábláját (az általános iskola falán) 2008. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján, Sólyom László köztársasági elnök avatta fel.

A sors különös játéka, hogy 1991. február 25-én Budapesten írták alá a Varsói Szerződés katonai szervezetének megszűnéséről szóló dokumentumot. Néhány hónap múlva az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarország területét. Tíz év múlva február 25-én országszerte először tartották meg a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Február 23-án, szombaton 10 órától a Városháza dísztermében rendkívüli ünnepi közgyűlést tartanae a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő