15 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapHírzónaKalevala - magyar szemmel

Kalevala – magyar szemmel

Szatyor Győző grafikus, faszobrász kiállítása nyílik a Finn Kultúra Napján.

Szatyor Győző az ormánsági Bogdásán született. A sellyei gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán szerzett diplomát. 1975-től a Pécsi Grafikai Műhely tagjaként, majd 1983-1997-ig művészeti vezetőjeként tevékenykedett. 1992-ben a Kalevala illusztrálásáért, a finn kultúra ápolásáért diplomát kapott és felvették a Helsinki Kalevala Társaság tagjai közé. Köztéri szobraiért, épületeiért és játszótereiért 1994-ben Kós Károly díjat kapott. 2012-ben a Finn Köztársaság Elnökétől Finn Oroszlán Lovagkereszt kitüntetést kapott, melyet Pertti Torstila a Finn Külügyminisztérium államtitkára és Pasi Tuominen Finnország magyarországi nagykövete adott át Pécsett.

Finnországban minden évben február 28-án emlékeznek meg a nemzeti eposzról, amikor a Kalevala és a Finn Kultúra Napját ünneplik. 1835-ben Kajaaniban ezen a napon írta alá Elias Lönnrot az úgynevezett Régi Kalevala előszavát.

Február 28-án 11 órakor a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Bárcsak Kávézóban a Finn Kultúra Napja alkalmából Szatyor Győző kiállítását nyitja meg Nagy Csaba Pécs alpolgármestere és Kator György, tiszteletbeli finn konzul.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő