15 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálKövérek a pécsi gyerekek?

Kövérek a pécsi gyerekek?

Húsz év alatt háromszorosára nőtt az elhízott kisgyerekek száma, s mára minden negyedik hatéves lány és minden ötödik ilyen korú fiú túlsúlyos. A szakember szerint a nevelésen csúszott el a dolog, s nem elég, ha a gyerek a menzán választékos ételt kap. Közben az egyetem is kutatást folytat; több száz gyereket tanulmányoznak.

A kutatások szerint már egészen fiatalon, az anyatejtől való elválasztásuk után hízásnak indulnak a gyerekek, míg hatéves korukra, negyedük is túlsúlyossá válik. Pécsen minden második család gyermeke többet nyom, kevesebbet mozog, igénytelenebbül étkezik, mint kellene.

Vági Zsolt dietetikus, táplálkozástudományi szakértő szerint már egészen kis korban, a hozzátáplálás elkezdésekor, majd bölcsődés korban jelentkezhet súlytöbblet, azaz a későbbi gyermekkori elhízás első jelei. Mint mondta, napjainkban egyre nagyobb mértékben jelennek meg a táplálkozásban a nagyobb zsír- és cukortartalmú ételek, miközben a gyermekek által felhasznált energia – a mozgásszegény életmódból adódóan – kevesebb.

Nem figyelnek a szülők

– Manapság nehezebb könnyen és olcsón megtalálni azokat az ételeket, amelyekkel egészséges szinten tartható a testtömeg, például rostban gazdag, energiaszegény feldolgozatlan élelmiszerek.

Emellett még mindig tartja magát a szülőkben az a téves képzet, miszerint jót tesz a kicsinek, ha
kicsit húsos, van rajta némi súlyfelesleg. A fő probléma, hogy ha a korai életkorban szerzett súlytöbblet folyamatosan tovább gyarapszik, így könnyen túlsúlyos felnőtté válhatnak a gyermekek – így a szakember.

Hogy ezt kivédje a szülő, elsősorban tudatosan kell megválogatnia, mit tesz a gyermek elé az asztalra. – El kell felejteni azt a téves feltételezést is, hogy a kisgyermek kis felnőtt, azaz ugyanúgy megkaphat mindent kisebb – esetleg ugyanakorra – adagokban, mint a felnőttek. Tudatosan kell megválogatni az ételeket, figyelni kell a tápanyagszükségletekre, különösen a zsírok és cukrok bevitelének korlátozására, az édes üdítők elkerülésére és a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztásra – ad némi iránymutatást Vági Zsolt.

Függőséget okoz a cukor, az ízfokozó

– Ha meg is szokta a gyermek a fokozott ízvilágú ételeket, a cukros, sós táplálékot, neveléssel, új étrend kialakításával megszabadítható a „függőségétől”. El kell neki magyarázni, mit miért nem kaphat meg a boltban, mit miért érdemes enni. A kulcsszó a nevelés, hiszen hiába kap a gyerek egészséges és tápláló ételt a menzán, ha otthon és a boltban szabad utat engednek kívánságainak – tette hozzá Vági.

Nem jó evők!

Mint mondta, ha még tizenéves kor előtt sok mozgással, választékos ételekkel sikerül megszabadítani a gyermeket a komoly testtömegtöbblettől, később feltehetőleg nem alakul nála elhízáshoz kapcsolható betegség.

– Ha ez nem történik meg, s még a tízes éveinek végén is kövér marad a gyermek, később szív- és érbetegségei lehetnek, hajlamosabb lesz magasabb vérnyomásra, agyi keringési zavarokra, a cukorbetegségre – figyelmeztetett.

Vági Zsolt szerint egyébként az utóbbi években már felsőbb, kormányzati szinteken is komoly lépések történtek a gyermekkori elhízás kivédésére, a választékosabb, korszerűbb közétkeztetés megteremtése érdekében. Mindezeket kellene kiegészíteni megfelelő szülői hozzáállással, anélkül ugyanis érdemi áttörés nem történhet szerinte.

[frame]

Kutatnak is

A Pécsi Tudományegyetem már évek óta egy olyan európai programban van benne, amely nyolc országban 16 ezer gyermek életét követi végig. Az már kiderült, hogy a tíz év alatti gyermekeknek, akik rendszeresen családi körben étkeznek, rendezett otthoni körülmények között élnek és jól érzik magukat, 50 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek. Most azt vizsgálják, hogy ezek a gyerekek táplálkozása miként változik meg, ha közösségbe kerülnek, azaz megkezdik a kiskamasz kort.

[/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő