12 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéBeteg vagy? Izzadni tilos!

Beteg vagy? Izzadni tilos!

Feszes fenék, izmos combok és kockahas. Ha nyárra álomkülsőt szeretnénk, akkor azért keményen meg kell dolgoznunk. Ám vannak helyzetek, amikor kényszerpihenőt kell tartani, betegen például messze kerüljük el az edzőtermeket. 

Ne keressük a bajt!

Erős köhögés, izomfájdalom és hidegrázás. Ismerős tünetek ezek így a tél végén. A megfázás és az influenza elől ilyenkor szinte senki sem menekülhet. Ám vannak, akik legyőzhetetlenek hiszik magukat,  és még lázas betegen is az edzőteremben emelgetik a súlyokat.

– Pár nappal ezelőtt egy fiú nagy büszkén mesélte nekem, hogy habár 38 fokos lázzal feküdt otthon, de erőt vett magán, és eljött sportolni. Teljesen ledöbbentem, és közöltem vele , hogy inkább menjen haza pihenni, mert árt az egészségének, ha betegen megerőlteti a szervezetét – meséli Szőke Zita személyi edző.

Aki rendszeresen sportol, hajlamos elfelejtkezni saját sebezhetőségéről, és hősnek hiszi magát attól, hogy még betegen is végig tud csinálni egy órás edzést. Ez nagyon rossz hozzáállás – mondja Zita. Veszélyes lehet, ha túlterheljük az egyébként is legyengült szervezetet.

Túlterheljük a szívet!

Dr. Nagy Mátyás sportorvos is ezen a véleményen van. Ilyenkor az egyik leggyakrabban hangoztatott mondat, hogy „majd alaposan kiizzadom a vírust”. Jól hangzik, de sajnos nem igaz – mondja a szakember.

– Amikor betegek vagyunk, nyugalmi állapotban is magasabb a pulzusszámunk és a hőmérsékletünk, mint egészségesen. A sporttal pedig tovább terheljük a szívet és a vérkeringést.

A megváltozott keringés a központi idegrendszerre is hatással van, ezáltal sport közben probléma lehet a koordinációs mozgásokkal, vagyis látás- és hallászavarral, de akár szédüléssel is számolni kell. Azt pedig nem kell ecsetelni, hogy kerékpározás, futás vagy egy konditermi edzés közben ez milyen veszélyes lehet – teszi hozzá dr. Nagy Mátyás. Kijelenthető tehát, hogy – a saját magunk érdekében – láz vagy rossz közérzet esetén tilos sportolni!

Köhögés, bedugult orr, fájó torok

Más a helyzet, ha csak egy egyszerű nátháról van szó. Egy tanulmány szerint azok a betegek, akik közepesen intenzív testmozgást, például gyaloglást végeztek megfázásuk alatt, csaknem feleannyi idő alatt felépültek, mint akik nem mozogtak – mondja Szőke Zita.
Ám a futás, az intenzív erőedzés vagy a kerékpározás ebben az esetben is megterheli a szervezetet, és az immunrendszer nem tudja majd leküzdeni a megfázást. Ilyenkor elég egy könnyű, félórás gyaloglás.

Vigyázat, fertőzésveszély!

Azt se felejtsük el, hogy ha lázas betegen sportolni indulunk, nemcsak a saját egészségünket kockáztatjuk, hanem a társainkét is. Az izzadás segítheti a vírusok terjedését, a kórokozók ugyanis a különböző használati tárgyakon akár órákon keresztül fertőzőképesek maradhatnak. Influenzaszezonban épp ezért használat előtt és után töröljük le a gépet fertőtlenítő kendővel, és vigyük magunkkal a saját törölközőnket!

[frame]

Meddig szüneteltessük az edzést?

Enyhe megfázásnál a tünetek megszűnése után már sportolhatunk, de a hőemelkedéssel járó megbetegedéseket követően minimum egy hét pihenést igényel a szervezet. Fontos az is, hogy ne kezdjünk el azonnal teljes erőbedobással edzeni. Figyeljük a szervezetünket, és hallgassunk a testünk jelzéseire![/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő