12 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéA tévé mint „bébicsősz”?

A tévé mint „bébicsősz”?

Manapság a családok túlnyomó részében a televíziózás az élet meghatározó részét képezi. Információkhoz jutunk, szórakozunk, de nem vagyunk tisztában azzal, hogy gyermekeink számára jó vagy szükséges rossz, ha egyéb elfoglaltságaink miatt a tévé elé ültetjük őket. 

 

Mesecsatornák

Számos mesecsatorna kínálatából válogathatunk nap mint nap. Egyes esetekben már a legkisebb gyerkőcök számára is találhatunk műsorokat. Léteznek modern, mai rajzfilmeket kínáló, illetve a szülők számára nosztalgikus érzéseket keltő meséket sugárzó állomások is.

– Mindegy, melyik csatornát kapcsoljuk be, de érdemes figyelni arra, hogy a mese ne háttérzajnak menjen – mondja egy három gyermeket nevelő édesanya, klinikai pszichológus, Csökliné Tamás Márta.

Sokszor a gyerekek bár bekapcsolják a készüléket, de egy idő után nem is figyelik, mi megy éppen. Fontos, hogy szülőként szabályozzuk a tv előtt töltött időt. Ha lehet, beszéljük meg a gyerekkel, mennyi ideig nézheti a tv-t. Az előre megbeszélés segítségével elejét vehetjük a későbbi alkudozásoknak: „még ezt megnézem…, csak most kezdtem el nézni”. A kisgyerek eleme a felfedezés, mozgás. Gondoljunk bele, természetes állapot-e számára a tévé hosszabb ideig tartó figyelése? Mesekönyvet sem néz hosszú ideig…

Nem helyettesíti a szülői mesélést

A legfontosabb tudnivaló, hogy hiába ültetjük gyermekünket a készülék elé, az sohasem helyettesítheti a szülői mesélést. A mesélés kapcsolat az anyával vagy az apával, amikor az ölébe ülhet, hozzábújhat. Ebben a meghitt hangulatban, a mesélés teremtette személyes légkörben a gyermeknek lehetősége van a kérdezésre, a szülő nyomon követheti a kicsi gondolatait.

– A babacsatornákat használhatjuk úgy, mint egy mozgó képeskönyvet. Magyarázzuk a történteket, utánozzuk, mozgással kövessük a látottakat! Ha a kisgyermek nemcsak a tv-re van bízva, hanem mi is ott vagyunk mellette, az lehet egy időtöltési lehetőség babának és anyának – osztja meg nézeteit a szakember anyuka, aki hozzáteszi, hogy nem támogatja  a gyerekszobában elhelyezett tv ötletét. Jó, ha tudjuk, mit néz a gyerek…

 

Régi, vagy új?

A sok és öncélú agressziót tartalmazó rajzfilmek nem szolgálják a gyermeki lélek épülését. A régi klasszikusok azért nem vesztik érvényüket, mert ráillenek az életkorra jellemző szorongásokra, konfliktusokra, és azokra kínálnak feloldást. A mese életkoránál fontosabb az, hogy milyen értékeket mutat a gyerekeknek. A mai mesék között is találhatunk pozitív tartalmú történeteket, amelyek például a barátságról, egymás segítéséről szólnak.

Testvérek a tv előtt

A 11, 8 és 3 éves gyerekeket nevelő klinikai pszichológus édesanya magánéleti és szakmai tapasztalata is az, hogy a testvérek közös mesenézése sokszor viták kiindulópontjává válhat. A gyerekek nem tudják eldönteni, hogy ki, mikor, mit nézzen. Ilyenkor szükség lehet a szülők beavatkozására is, hogy ne mindig csak az egyik gyermek akarata érvényesüljön. A megegyezést a testvéreknek gyakorolniuk kell, biztosan akad olyan mese, amit minden testvér kedvel.

– Nincs tökéletes megoldás, de nem kell minden gyereknek külön mesét néznie az életkori különbségek miatt. Nyilván nem mindegy, hogy egy gyerek 10 éves, a másik meg 2-3, de lehet jó megoldást találni – mondja Márta, akinek a legkisebb gyermeke már a számítógépen választ mesét, vele pedig sokszor a nagyobbak is együtt szórakoznak. Persze a szakember otthonában is vannak olyan mesék és mesecsatornák, amelyeket nem enged nézni a gyermekeinek. Megfelelő mértékben kontrolláljunk mi, laikusok is!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő