16 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálBörtönből a konyhába

Börtönből a konyhába

Szakácsnak tanulnak a büntetett előéletű és pártfogó felügyelet alatt álló fiatalok Pécsett. Egy uniós integrációs programban vettek részt, így szerezhettek OKJ-s bizonyítványt.

Büfében, gyorsétteremben is dolgozhatnak azok a fiatalok, akik korábban börtönben ültek. A Tudás-Érték-Tapasztalat elnevezésű integrációs programban összesen 45 fő kezdett különböző OKJ-s tanfolyamot, közülük tizenketten választották a szakács alapismereteket.

Ugyanakkor nem ilyen rózsás a helyzet – tudtuk meg Szomor Jánostól, egy pécsi büfé vezetőjétől. Szerinte ugyanis ha kiderül az alkalmazott vagy a munkavállaló előélete – ami sokat számít a kereskedelemben -, akkor nem biztos, hogy foglalkoztatnak egy börtönviseltet.

Kovács Józsefnek korábban volt néhány összetűzése, többször verekedett, amiért a rendőrök elkapták. Ezért áll pártfogó felügyelet alatt. Most azért végzi el a tanfolyamot, hogy új életet kezdjen.

Mindenki átment

– Még nem voltam elítélt, hála a jó Istennek, de remélem, sikerül a vizsgám – mondta Kovács József.

A tanulóknak a vizsgán ki kellett szolgálniuk a vendégeket, a vizsgáztatók pedig az összteljesítmény alapján döntöttek arról, megkaphatják-e a képesítést. Végül az összes jelentkező sikerrel vette az akadályt. Ők gyorséttermi kiszolgáló képesítést kaptak, és a legjobbaknak munkát ajánlanak.

– Azért lett parkgondozó, takarító és a szakács vonal, mert a konzorciumi partnerek, akik ezt a projektet viszik, vállalják, hogy a legjobbakat fel is veszik és foglalkoztatják – mondta Nagy Szidónia, a Tudás-Érték-Tapasztalat projekt menedzsere.

A program jövő áprilisig tart. Addig további munkáltatókat is felkeresnek, akiknek képzéseket is tartanak majd, így készítik fel őket a fiatalok foglalkoztatására.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő