16 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFeketeKönyvajánló kicsiknek

Könyvajánló kicsiknek

Az én kislányom két éves és retro. Tv, dvd, youtube helyett könyveket nézeget. De megállás nélkül. Nem győzöm az újabb és újabb kiadványokat keresni, az épp aktuális évszakhoz/ünnephez kötődőeket megvenni. Több mint valószínű, hogy nem csak az én gyerekem retro, ezért úgy gondoltam, ha kell, segítek. Tavaszi, nyári, húsvéti könyvek egy anyuka ajánlásával.

 

A Pozsonyi Pagony Kiadó újdonságai:

 

Gimesi Dóra (ill. Gyöngyösi Adrienn): Csomótündér

„Van a világon egy csomótündér, ezt mindenki tudja. Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek. De Csomótündér csak egyetlenegy volt.”

Ő csomózza össze a szerelmes királyfiak és királylányok cipőfűzőjét, hogy örökre együtt maradjanak. De néha a királyfinak a világ tetejére is el kell mennie, hogy legyen mersze megkérni a királylány kezét. Néha kell egy kis tündérvarázslat, hogy egy szerelmes óriáslány át tudjon kelni tízemeletes házával együtt a hídon az ő szerelmes óriásához. Néha egy szemüveges, vézna kisfiúnak is sikerül tündérszárnyat varázsolnia a tündérére, akár egy kockás ballonkabátból is. Néha egy nagy veszekedés vége egy nagy közös láblógatás.

 

 

Imádtam! Gyönyörű, kedves, érzelmes. Hétéves kortól ajánlják, ennek ellenére már a kétéves gyerekem is odavolt érte. Mondjuk az kicsit zavarta, hogy nincs minden oldalon illusztráció, de a iskolások, a „nagyok” ettől már el tudnak tekinteni.

 

Jill Tomlinson (ill. Anna Laura Cantone): A cica, aki haza akart menni

Szuzi csíkos kiscica. Franciaországban lakik. Szereti kergetni a pillangókat, és szereti, ha visszafelé simogatják. Szuzi egyetlen dolgot nem szeret: eltévedni… De egyszer elalszik egy légballon kosarában, és átrepül a Csatorna felett. Hogy tud egy kismacska hazajutni a gazdáihoz a tengeren át? Szuzi mindent megpróbál: gumicsónakra és szörfdeszkára száll, úszik és hajózik, míg végre hazatalál. Jill Tomlinson meséjében Szuzi, a kismacska legyőzi a nagy vizet, és megmutatja, hogy egy macska is ragaszkodhat a gazdájához.

 

 

 

 

Szuzi, a kancsal, bolondos kinézetű macska egyből belopta magát a szívünkbe. Hát még, amikor megtudtuk, hogy visszafelé kell simogatni! A könyv meseszép, a történet izgalmas és felemelő, még a felnőttek számára is érdekes, olvasmányos. Öttől nyolcéves korú gyerekeknek ajánlják.

 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca társasjátéka

Babóca és barátnői tojást festenek, hiszen a fiúk mind meglátogatják őket húsvét reggelén. De jaj, Ugri tojásai összetörnek! Vajon kinek van ideje segíteni a húsvéti készülődés közepette? Nem fogod kitalálni…

A második mesében Bogyó Pihével társasozik a réten. Bogyó mindig az első szeretne lenni! Sajnos a társasban ez a szerencsén is múlik… A dühös csigafiú megpróbál egyedül játszani, de rájön, hogy mégis jobb együtt lenni, mint egyedül otthon morcoskodni. Ugye? Próbáljátok ki ti is Bogyóék társasjátékát, amit megtaláltok a szabályokkal együtt a könyvben.

 

A mindent vivő csigafiú és katicalány! Könnyen és egyszerűen lehetett vele elmesélni a gyereknek, hogy miért és hogyan is festünk tojást húsvétkor. Bár, amikor eltörnek Ugri „hímesei”, kicsit pánikba estünk. De mint minden Bogyó és Babócában, ebben a mesében is történik valami rossz, amit a kis bogarak megoldanak. Színes, érdekes. A társasjáték egy pluszadalék a már megszokott két mese mellé. A mesét már kétéves kortól megértik, de akár ötéves korukig is nézegethetik a kis rajongók.

 

A Manó Könyvek újdonságai:

 

Stephen Krensky: George takarít

A bajkeverő majom, George véletlenül kilöttyintette a szőlőlevet a szőnyegre. Sokat törte a fejét, de végül rájött, hogyan tüntethetné el a foltot. A könyv végén a játékos kísérletek érthetően magyaráznak meg mindennapi jelenségeket a gyerekeknek!

 

 

 

 

 

 

 

Fűzött, 24 oldalas kis füzetke. Sok képpel, nagy betűkkel, így akár az olvasás gyakorlására is alkalmas. A végén, amikor már minden megoldódott, még tippeket is ad a gyerkőcöknek, illetve akár egy trükköt is kipróbálhatnak.

 

Erwin Moser: Hol lakik a kisegér? – Tavaszi és nyári mesék

Fordította: Nádori Lídia

Erwin Moser, a népszerű osztrák meseíró és illusztrátor állatmeséi elsősorban kisóvodásoknak szólnak, de a család minden tagját elbűvölik. A kötetben kilenc vidám tavaszi és nyári történet található Nádori Lídia fordításában. A könyv napsütötte, izgalmas csavargásainak főhősei Az egércirkuszból már ismert, szeretetre méltó állatok. Hogy ezúttal mi minden történik kis kedvenceinkkel? A kisegér alvóhelyet keres, és meg is találja azt egy mackó hasán. Nina, a kiscica bukfencet vet a levegőben, egy repülőgép pilótájaként. A Cinciváry család otthonra lel egy propellerrel fölszerelt teáskannában. Trixi, az egér útra kél a világűrbe. Lili barátaival együtt kalandozik a tengeren egy tökhéjcsónak fedélzetén. Az egérkalózok pedig megtalálják a csillogó kövek barlangját.

 

 

 

Ez egy igazi gyerek sci-fi. Van ám itt repülő láda, teáskanna, és még sorolhatnánk. Az biztos, hogy egy percig sem hagyja lankadni a gyerek figyelmét. Gyönyörűen illusztrált, minden oldalon képpel és kevés, rövid, tömör szöveggel. Abszolút gyerekbarát. Ez az egyik kedvenc.

 

 

Eszes Hajnal: Kikelet

Öntözőkanna a nevem.

Öntözni kell? – Gyere velem!

Szép virágok hervadoznak,

Friss víztől majd felvidulnak.

 

 

 

Kemény kötésű leporelló, akár a legkisebbeknek is. Színes, gazdagon illusztrált kis könyvecske, benne rövidke, könnyen tanulható mondókákkal. Virágok, nyuszik, fogócska, kiscsibék, gólyák. Csupa-csupa tavasz és nyár.

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő