8 C
Pécs
szombat, október 19, 2024
KezdőlapHírzónaPEAC, a fiatalos kilencvenes

PEAC, a fiatalos kilencvenes

Emlékek, eredmények és tervek a 90 éves PEAC-nál.

1923-at írtak akkor, amikor megalakult a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club. Akkor elindult valami, ami jelentős mértékben felpezsdítette a vármegye központjának sportéletét. Az azóta eltelt kilencven év eredményeit fölsorolni is nehéz, de egy-két kimagasló teljesítményt érdemes felidézni.

Aerobik sportágban a Pécsi Sasok – Katus Tamás, Katus Attila és Szentgyörgyi Rómeó – a világ legjobbjai voltak, a labdarúgók nyertek egyetemisták és főiskolások számára kiírt országos bajnokságot is, a férfi kosarasok az 1980-as évek elején az élvonalba jutottak, míg az asztaliteniszezők a közelmúltban nemzetközi kupában végeztek csapatban a dobogó tetején.

A női kézilabdázók több esetben az NB I-ig jutottak, az újonc női kosárlabdázók pedig a hazai élvonalban és a nemzetközi kupában is várakozáson felül teljesítenek.

Az egyetemi sportot röviden leírni, méltatni, összefoglalni lehetetlen lenne – fogalmazott Ács Pongrác elnök. Az egyesület egyelőre az évfordulós ünnepségeket tervezi, de a vezetőség bízik abban, hogy a város és a Pécsi Tudományegyetem szenátusa a jövőben is támogatja az egyetemi sportegyesületet.

Az idén 90 éves egyesület április közepén többek között egy meghívásos küzdősport gálát is tart, aminek bevételét a PTE Gyermekklinika Onkológiai Osztályának ajánlják fel, de a Magyar Egyetemi és Főiskolai Asztalitenisz Magyar Bajnokság is Pécsett lesz, ahol bemutatkozó mérkőzést játszik Klampár Tibor és Jónyer István.

Hirdetés
Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő