10 C
Pécs
szombat, október 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálMegsértődött Hofekker Ferenc?

Megsértődött Hofekker Ferenc?

Bár Hofekker Ferenc szakszervezeti elnök nem vett részt a bértárgyalásokon, úgy tudjuk a Tüke Busz Zrt sofőrjeit tömörítő Független Demokratikus Szakszervezet szóban már megállapodott a céggel a juttatásokról. A kollektív szerződésről hamarosan döntenének, de Hofekker semmiképpen sem írná alá a megállapodást.

A héten megszülethet a megállapodás a Tüke Busz Zrt. és a dolgozók között a társaság új kollektív szerződéséről – értesült lapunk. Mint arról korábban beszámoltunk, hosszú hetek óta zajlanak a tárgyalások a felek között, de Hofekker Ferenc – a decemberi buszbotrány után felmentett szakszervezeti elnök – ezeken nem vett részt. Korábban ugyanis nyilvánosan azt mondta, fejbe lőné a vezérigazgatót, ha nem büntetnék meg érte.

Úgy értesültünk, hogy a dolgozók és az elnökségi tagok megállapodnának, szerintük korrekt a cégvezetés ajánlata.

– Nagyon reménykedem benne, hogy mielőbb egyezségre jutunk a Tüke Busszal és életbe lép az új kollektív szerződés április 1-től. Úgy tudom, a juttatások tekintetében már meg is egyeztünk a vállalattal; azok nagyjából rendben is vannak – mondta lapunknak a szakszervezet elnökségi tagja, Petőfi Kálmán.

Azt azonban elmondta, Hofekker írhatja csak alá a szerződést, aki a hétvégén jogászokkal nézette át a tervezetet. Ő viszont úgy nyilatkozott egy MSZP-hez közelálló blognak, hogy soha nem adja a nevét a dokumentumhoz. Hozzátette, ha az elnökség mégis belemegy, akkor lemond az elnöki posztról.

– Nem tudom, hogy az elnökség más álláspontot fog-e képviselni, mint Hofekker Ferenc. Én személy szerint reménykedek benne, hogy minden rendben lesz, s alá fogják írni. Már csak azért is, mert április 1-ig hatályos a jelenlegi kollektív szerződés. Ha addig nincs megállapodás, tudomásom szerint az addig kiharcolt kedvezményeink elvesznek, s az egyszerű munkaszerződés szerint dolgozunk – mondta Petőfi Kálmán.

Rajta kívül több elnökségi tagot is megkerestünk, de egyelőre nem akartak nyilatkozni.

Úgy tudjuk, a megállapodás értelmében a dolgozók eddigi juttatásai, pótlékai megmaradnak, a szerzett jogaikat is megtarthatják, sőt bizonyos esetekben még bővült is a kedvezmények köre. A Tüke dolgozóinak jár béren kívüli juttatás, cafeteria is, ennek összegét is mindkét fél elfogadta évi 200 ezer forintban. Sőt, a dolgozók után fizetett magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást is a cég állja, amely a korábbi évekhez viszonyítva előrelépést jelent a javadalmazás terén.

Információink szerint nincs kizárva, hogy Hofekker Ferenc azért nem szentesíti az új kollektív szerződést, mert megsértődött, amiért nélküle is eredményes tárgyalásokat tudott végigvinni a szakszervezet.

[frame]

Hofekker újra képben? – Megszakadtak a tárgyalások

Megkerestük a Tüke Busz Zrt-t is, hogy mikor tárgyalnak a szakszervezettel. Árki Sándor vezérigazgató lapunknak azt mondta, kedden 15 órára, egy leegyeztetett, megbeszélt tárgyalási időpontra várta a szakszervezetiseket. Ők azonban nem érkeztek meg a találkozóra.

– A vállalat részéről ezzel együtt is nyitottak vagyunk a tervezet szentesítésére, de akár a tárgyalások folytatására is – mondta.

Több szakszervezeti tagot is megkerestünk, hogy miért nem mentek el az egyeztetésre,  de egyikük sem akart erről beszélni. 

[/frame]

 

„Isten útjai kifürkészhetetlenek”

Hofekker Ferencnek írásban küldtük el kérdéseinket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem ért egyet a tervezett kollektív szerződéssel, szerinte mely pontokon kellene és hogyan változtatni, illetve, hogy ha nincs megállapodás, akkor április 1. után mi történik a dolgozókkal, ugyanis akkor jár le az eddigi megállapodás.

A szakszervezet elnöke az alábbi válaszokat küldte vissza késő délután, melyet változtatás nélkül közlünk, mivel ezt kérte:

„A Kollektív Szerződést saját akaratomból nem írhatom alá, arról a szakszervezet vezetőségének kell dönteni. Ha döntés nélkül írom alá, a szerződés érvénytelen, hiszen ebben az esetben nincs rá felhatalmazásom. De ha a testület megszavazza, akkor köteles vagyok aláírni. Ez a demokrácia.

1. Velem együtt az elnökség sem ért egyet a tervezet több pontjával, mert nem tisztázott több kérdés vagy fogalom.
2. Hogy milyen ponton kellene változtatni, azt hiába írom le, hiszen ahhoz ismerni kellene a tervezetet. Több pontja összefügg, ha kiragadunk valamit, annak a jelentése már nem ugyanaz. Ebben biztosan egyetértünk. Számomra csak az elfogadható, (szerintem az elnökség számára is) ami nem hátrányos a munkavállalókra nézve. Az Önök felületén is azt nyilatkozta a vezérigazgató, hogy kedvező ajánlattal érkezett. Ha valóban kedvező az ajánlat, semmi akadálya nem lesz az aláírásnak.

3. Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Tisztelettel:

Hofekker Ferenc
FDSZ elnök”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő