5 C
Pécs
szombat, október 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálFölösleges a szakszervezet elnöke?

Fölösleges a szakszervezet elnöke?

Információink szerint folyamatosan egyeztetett az elnökségi tagokkal a kollektív szerződésről szóló tárgyalások alatt Hofekker Ferenc, aki ennek ellenére nem akarja aláírni a megállapodást. A Tüke Busznál senki nem érti, mi történt, de a szakszervezet egy része is értetlenül áll ezelőtt.

Hofekker Ferenc korábban megerősítette lapunknak, hogy nem írja alá a dolgozók béren felüli juttatásairól szóló, hetek óta tárgyalás alatt álló kollektív szerződést (KSZ), mert az szerinte több ponton necces. Bár rákérdeztünk, arról szemérmesen hallgatott, hogy pontosan milyen pontokon kellene változtatni a készülő, új KSZ-en.

Úgy tudjuk, Hofekker problémája az, hogy szerinte az új szerződés csökkentené a sofőrök alapbérét, és a juttatásoknál nem szerepel a jogelődöknél eltöltött munkaidő, a lényeges elemek kivételével pedig a cég egyoldalúan módosíthatja a munkaköri leírást is.

Információink szerint, bár Hofekker hivatalosan nem vett részt a kollektív szerződésről szóló egyeztetéseken, az ominózus fejbe lövéses mondatai miatt, gyakorlatilag végig egyeztetett az érdekképviselet tagjaival a Tüke Busz vezetésével folytatott tárgyalások során. Személyesen is bent volt a Tüke irodaházában a megbeszélések alatt, sőt ő írta alá az elnökségi tagok ilyen irányú meghatalmazását is. A tárgyalások minden percéről tudott, ezért senki nem érti, miért nem akarja szignózni a megállapodást.

– A szakszervezet elnöke többször is látta a készülőben lévő tervezeteket, amelyekkel kapcsolatban volt lehetősége kifejteni a véleményét az érdekképviselet elnöksége előtt. Az elnökségi tagok a legutolsó egyeztetésen mindannyian igent mondtak a kollektív szerződésre, minderről hangfelvétel is készült. Pontról-pontra fogadták el a megállapodást azt követően, hogy a Tüke Busz székházában jelenlévő Hofekker Ferenccel egyeztettek. Emiatt kétszer is szünetet tartottunk, hogy minderre lehetőségük legyen – magyarázza Szalay Ferenc, a Tüke Busz jogi képviselője, aki szintén értetlenül áll Hofekker „műsora” előtt.

Ő vezet, a többiek követik.

Az ügyvéd szerint szó sincs bércsökkentésről, Hofekker több kifogása is értelmetlen és fölösleges.

– Szerinte a juttatásoknál nem szerepel a jogelődöknél eltöltött munkaidő. Ez nem igaz, mert a hűségjutalomnál kifejezetten benne van ez a kitétel a szerződésben és beleszámít a PK Zrt-nél eltöltött idő is. Más juttatást a jogelődnél eltöltött idő nem érint – magyarázza Szalay.

Az ügyvéd szerint a felmondási idő és végkielégítés esetén pedig a munka törvénykönyve szerint a jogelődnél – tehát akár a Pannon Volánnál, PK Zrt-nél – eltöltött idő is számít, ez szintén része  a KSZ-nek.

– A lényeges elemek kivételével történő munkaköri leírás egyoldalú módosítása pedig szintén törvény által elfogadott és mindennapos gyakorlat – mondja a cég jogi képviselője, aki szerint ez teszi lehetővé például, hogy a sofőrök jegyet is értékesítsenek a buszokon.

Információink szerint, ha az elnök nem szignózza a dokumentumot, akkor a Tüke Busz április 1. után kénytelen lesz részleteiben felülvizsgálni a jelenleg érvényben lévő szerződést, mivel az az új munka törvénykönyvével ellentétes elemeket is tartalmaz. Általánosságban elmondható, hogy a KSZ nélkül a dolgozókra „csak” a munkatörvénykönyve rendelkezései vonatkoznak majd, vagyis elesnek számos többletjogosítványtól, többletjuttatástól is.

– Úgy gondolom, Hofekker Ferencnek ez utóbbi lehet a célja, ez viszont ellentétes azzal, hogy pont neki kellene képviselnie a dolgozók érdekeit – véli Szalay.

Az ügyvéd hangsúlyozta, az elnökség által pontoként elfogadott, korrekt és tisztességes tárgyalásokon véglegesített KSZ-t azért nem akarja aláírni az elnök, mert ezzel lényegében elismeri, hogy „felesleges” a szakszervezet számára, hiszen nélküle született jó döntés.

Ismételten szerettük volna megkérdezni Hofekker Ferencet, hogy mégis milyen pontokat kifogásol, különösen azok után, hogy mindegyiket látta és olvasta is korábban, de ezúttal sem telefonhívásunkra, sem elektronikus levelünkre nem reagált lapzártánkig.

[frame]A legnépszerűbb

Úgy tudjuk, Hofekker Ferenc az egyik legnépszerűbb elnöke eddig a szakszervezetnek. Nagyon sok barátja van buszos berkekben, a dolgozók többsége is tiszteli, ezért komoly befolyása van a cégen belül. Maga is sofőrként kezdte, megjárta a szamárlétrát.  

Több szakszervezeti tagtól azonban azt hallottuk, hogy Hofekker „személyes háborúja” kezd egyre kínosabb lenni házon belül, mert megosztja a dolgozókat.[/frame]

Frissítve (13:07): 

Nyílt Levél a Független Demokratikus Szakszervezet elnöksége részéről

„Szakszervezetünk elnöke a tárgyalások előmozdítása érdekében felajánlotta távolmaradását a tárgyalásokon való részvételtől és tartotta is magát ígéretéhez. A tárgyalások nélküle kerültek lefolytatásra. A munkáltató szóbeli megegyezés megsértésére hivatkozva felfüggesztette a tárgyalásokat, pedig a megbeszéléseken elhangzottakkal ellentétben nem minden úgy került be a szerződéstervezetbe, ahogy a tárgyaláson elhangzott. A szerződés-tervezetben egymással ellentétes szövegek kerültek leírásra és komplett fejezetek hiányoztak. Az elnökség tagjai folyamatosan egyeztettek a szakszervezet elnökével, és jelezték kifogásaikat és módosítási javaslataikat a Társaság vezetése felé. A vezérigazgató szóban, telefonon és e-mailban egyeztetett több képviselővel. Arra a megállapodásra jutottak, hogy nem 2013.március 26-án, kedden 15 órakor, hanem 2013. március 28-án, 10 órakor folytatják a tárgyalást. Ezt bizonyítja az is, hogy 2013. március 26-án több elnökségi tag is be volt osztva munkavégzésre, ezért meg sem tudtak volna jelenni. Számukra a munkaidő-kedvezmény nem volt biztosítva. (Megjegyezni kívánjuk, hogy a munkaidő-kedvezményt többször nem biztosította a tárgyalások idejére a munkáltató.)

Ennek ellenére megdöbbenéssel olvastuk a pecsma.hu internetes hírközlő felületen, hogy most már minket is hibáztat a megállapodás aláírásának elmaradásáért. A fent említett felületen azt a tájékoztatást adta, hogy kész a további tárgyalások folytatására annak érdekében, hogy a szerződés időben aláírásra kerüljön. Ugyanakkor az elnökség tagjai e-mailben többek között a következőket kapták:

“Tájékoztatom Önöket, hogy szóbeli kötelezettségvállalásuk be nem tartása miatt, a Kollektív Szerződéssel kapcsolatban Társaságunk a jövőben nem kíván személyes egyeztetést folytatni a Szakszervezettel. ”

Összefoglalva:

A megállapodást nem mi szegtük meg, hanem a munkáltató. Ezt az összecsapott, hibás szerződéstervezetet ebben a formájában nem tudjuk elfogadni! Nem először fordul elő, hogy a dolgozókkal más információt oszt meg, mint a médiában. Ezek a valótlan információk megtévesztik a lakosságot, lejáratják a munkavállalókat és a szakszervezetet.

Amennyiben a szakszervezet elnökével leegyeztetett és a munkáltató számára elküldött módosításokat nem fogadja el a munkáltató, akkor a szakszervezet elnöksége a szakszervezet elnöke nélkül nem hajlandó további tárgyalásokat folytatni.

Felkérjük a vezérigazgató urat, hogy tegye félre személyes ellentétét a szakszervezet elnöke irányában.  Azonnali hatállyal kezdeményezzük a tárgyalások folytatását a fent említett formában.”

2013. március 28.

A Független Demokratikus Szakszervezet Elnöksége

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő