6 C
Pécs
csütörtök, november 28, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFeketeHa nyakunkon maradt a sonka

Ha nyakunkon maradt a sonka

A legtöbb családban általában túlméretezik a húsvéti adagokat. A sonka fele megmarad, a főtt tojást már senki sem kívánja, és az újhagymából is mindenkinek elege van. Ilyenkor a jó  háziasszony megpróbál fogyasztható ételt varázsolni a húsvéti menü maradékából. Íme egy segítség a varázsláshoz. 

Sonkás rakott palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg liszt, 3 tojás, fél l tej, 5 evőkanál olaj, 40 dkg sonka, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg Pannónia sajt (ízlés szerint helyettesíthető), 1/4 l tejföl, 2 tojás, fél evőkanál ételízesítő, vaj, zsemlemorzsa (de beleszeletelhetjük a maradék újhagymát és főtt tojást is)

Elkészítés: A lisztet elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a tejjel és egy-két evőkanál olajjal, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. A sonkát vastag csíkokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk és apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. Olajozott palacsintasütőben vastag palacsintákat készítünk, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, metéltre vágjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tűzálló tálat kikenjük vajjal és beszórjuk zsemlemorzsával. A palacsintametéltet összekeverjük a sonkával, a felét a tűzálló tálba terítjük. Megszórjuk a sajt felével, befedjük a maradék sonkás metélttel. A tejfölt simára keverjük a tojásokkal, a Delikáttal, borssal, és a tészta tetejére öntjük. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, betesszük a sütőbe, és kb. 40 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Sajtkrémes pite

Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 50 dkg sonka, 5 evőkanál natúr sajtkrém, 1 csokor snidling vagy apróra vágott újhagyma, 1 tojás sárgája, kevés só

Elkészítés: A tésztát vékonyra nyújtjuk, és egy közepes tállal 20 cm-es korongokat szaggatunk belőle. A sonkát, a snidlinget vagy a maradék újhagymát apróra vágjuk, majd belekeverjük a sajtkrémbe. A keverékből szép nagy púpokat halmozunk a tésztakorongok egyik felére, majd összehajtjuk, és villával jó erősen lenyomkodjuk a széleit. Megkenjük a tetejét a tojássárgájával, és aranybarnára sütjük.

Sonkás pogácsa

Hozzávalók: 20 dkg sonka, 14 dkg liszt, 2 dkg vaj, 1 tojássárgája, 0,5 dl fehérbor, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 tojás, só

Elkészítés: A lisztet a gyúródeszkára öntjük, a közepébe kis fészket mélyítünk, majd beletesszük a lágy vajat, a tojássárgáját, egy evőkanál tejfölt, kevés száraz fehérbort, és ízlés szerint megsózzuk. Összegyúrjuk és kinyújtjuk. A finomra darált sonkát a reszelt sajttal és a tejföllel összekeverjük. Ha kész, a masszát a kinyújtott tészta egyik felére kenjük, majd a másik felét ráhajtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük, és megsütjük.

Sonkás kocka

Hozzávalók: 1/2 kg kocka tészta, maradék sonka, tejföl, petrezselyemzöld, kis hagyma, fűszerek, só, bors

Elkészítés: A sonkát és a hagymát apró kockára vágjuk. A hagymát dinszteljük, és rádobjuk a sonkakockákat. Mielőtt megpirulna a sonka, ráöntjük a tejfölt, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Fűszerezzük. Összerottyantjuk. A kifőzött kocka tésztára halmozva tálaljuk.

 

.

 

 

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő