8 C
Pécs
szombat, október 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéKiránduljon okosan!

Kiránduljon okosan!

Végre itt a jó idő, ilyenkor nincs is jobb annál, mint a szabadban élvezni a napsütést. Ám érdemes körültekintőnek lenni, mielőtt nagy dérrel-dúrral  nekiindulnánk az erdőnek. A pécsi Nomád túrabolt munkatársa adott néhány tippet a kezdő kirándulóknak.

A Mecsekben számos túraútvonalat bejárhatunk, könnyebb és nehezebb célok egyaránt találhatóak. Érdemes kézbe venni egy térképet, amin megtekinthetjük a kijelölt utakat, és magunknál tarthatjuk, ha nekivágunk a hegynek. Ha nem vagy tapasztalt kiránduló, akkor is bátran nekivághatsz a természetnek, ugyanis a Mecsekben állítólag nem lehet eltévedni. Ha pedig valaki Pécsen él, akkor egyenesen kötelező meglátogatnia hegyünk valamelyik pontját. Ki-ki fittségének és idejének megfelelően válogathat a célpontok között. Ha tanácstalan vagy, a helyi utazási irodák segítséget nyújtanak a választásban.

A következő tanácsokat megfogadva pedig biztosan nem fog kellemetlen meglepetés érni az utad során.

Mit vegyek fel?

A cipő: Egy egyszerű futócipő is megteszi, mert kényelmes és jól szellőzik, nagy melegben mindenképp ezt érdemes választani. A túrabakancs kevésbé kényelmes, azonban nagy előnye, hogy jól fogja a bokát, ezért ha nehezebb felszerelést viszünk magukkal, akkor ez lehet az ideális megoldás, mert így nem fog kibicsaklani a lábunk.

A ruha: Mindenképpen vigyünk magunkkal valamit, ami az eső ellen megvéd. A szakértő szerint a poncsó az egyik legjobb darab erre a célra, mert az esőkabáttal ellentétben ezt rá tudjuk húzni a hátizsákunkra is, így azt is megvédhetjük a beázástól.

Ne húzzunk vastag nadrágot, inkább valamilyen könnyű anyagot válasszunk, és nem kell a hosszú fazonokhoz ragaszkodni, a rövidnadrág is jó viselet a kiránduláson.

Ami a felsőt illeti, érdemes elkerülni a pamutot, mert az könnyen megszívja magát nedvességgel, és nem szárad meg elég gyorsan, így könnyen megfázhatunk, ha felhevült testtel kicsit megállunk pihenni. Az aláöltözet is hasznos lehet, mert ez felszívja az izzadtságot.

Kiegészítők: A túrabot nagyon megkönnyíti a kirándulásokat, akkor is, ha kisebb lélegzetvételű utat tervezünk. Időseknek különösen ajánlott a használata.

Szerezzünk be valamilyen spray-t vagy krémet a kullancsok és szúnyogok ellen, nehogy később bosszúságot okozzanak!

Hol vásároljak?

A szakboltokban különböző árkategóriákban találhatunk professzionális felszereléseket, nem kell azt gondolni, hogy csak borsos áron juthatunk hozzájuk. Azonban a túracuccok tekintetében is érdemes körülnézni a turkálókban, mert nagyon jó ruhadarabokat találhatnak a szemfülesek.

Az elemózsia

A legfontosabb, hogy legyen nálunk víz! Léteznek már olyan kulacsok, amiket a hátizsákból egyenesen a szánkba vezethetünk, így még csak elő sem kell kotorni a csomagból.

Kisebb kirándulásra nem kell speciális táplálékot vinnünk magunkkal, a klasszikus szendvics megfelelő harapnivaló, valamint csomagolhatunk gyümölcsöt is.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő