8 C
Pécs
szombat, október 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéKertészkedj az erkélyen!

Kertészkedj az erkélyen!

Szeretnéd magad színes virágokkal körülvenni, de nincs kerted? Sebaj, megmutatjuk, milyen növényeket ültethetsz a balkonra! 

 

Hogyan fogjunk hozzá?

Mielőtt felvásárolnánk a fél kertészetet, gondoljuk végig a körülményeinket. Mérjük fel, hogy milyen adottságokkal rendelkezik az erkélyünk, és hogy mennyi időt és energiát tudunk szánni a növények gondozására – javasolja a pécsi Profi Faiskola tulajdonosa, Péntek Tamás. Ha így teszünk, biztosan nem fogunk úgy járni, hogy a balkonunk egy hétig virágban úszik, majd utána minden elszárad, vagy kirohad a ládákból.

Nem mindegy, hogy hová ültetjük!

Napos fekvésű balkonra

Napsütéses, fényárban úszó erkélyre a legkönnyebb tervezni. A déli és nyugati ablakok dísze lehet például a muskátli, a verbéna, a büdöske, a petúnia, a törpe dália, a balkon aranya, a kakassarkantyú és a színes virágú kukacvirág is. A hazai fajták mellett pedig egyre népszerűbbek a mediterrán növények. Ezek jobban bírják a tűző napot és folyamatosan virágoznak – mondja Péntek Tamás.

Kedvenceink:

Balkon aranya

Egynyári növény, mely aranyló sárga virágairól kapta a nevét. Balkonládába, de elterülő csüngő természete miatt függő kosárba is bátran ültethetjük. Ötszirmú, csillag alakú kicsiny virágokat hoz, melyek csaknem beborítják az egész növényt. Viszonylag könnyen nevelhető, még az elnyílott virágait sem kell lecsipkedni, anélkül is mindig újakat hoz. Kéthetente érdemes tápoldatozni, a nyári hőségben pedig rendszeres öntözést igényel. A májustól októberig folyamatosan nyíló virágok édeskés illata vonzza a méheket, épp ezért, a méhcsípésre allergiások vigyázzanak vele!

 

 

Törpe dália

A mindössze 35-50 centiméteresre megnövő színpompás virág humuszban gazdag földet, kifejezetten napos, meleg fekvésű helyet igényel. Mivel bokrosodó habitusú, ezért ültetésénél legalább 30-40 centi helyet kell hagyni a tövek között. Vízigényessége miatt bőven kell öntözni. Ahhoz, hogy folyamatosan virágozzon, az elszáradt virágfejeket le kell vagdosni. Ha gumóit télen felszedjük, és megfelelő körülmények között teleltetjük, tavasszal kiültetve újra kihajt a növényünk.

 

 

 

Félárnyékos balkonra

Félárnyékba elsősorban a begónia fajtákat javasolja a szakember. Itt azonban lehet kicsit csúsztatni a napsütés mértékének megfelelően. Ha az erkélyünkre inkább reggel süt be a nap, akkor az árnyékot kedvelő növények kerülhetnek ide, ha a délutáni nap a jellemzőbb, akkor napos fekvésű növényeket rakjunk ide.

Világos, de tűző naptól védett helyen érzi jól magát például a cseppecskevirág, a kerti begónia, a nebáncsvirág, a záporvirág, a színes levelű muskátli, a farkasfog és a ciklámen is.

Kedvenceink:

Cseppecskevirág

A cseppecskevirág egyre divatosabb balkonnövény.  Tartása nem jelent különösebb problémát, mégis szép dísze lehet az erkélynek. A közvetlen napfény előnyös a növény fejlődésére és bő virágzására, de félárnyékban is növekszik. Vízigénye közepes, de egyenletes öntözést igényel. Nagy melegben, ha a cserepet közvetlen napfény éri, nagyon hamar kiszárad. Ekkor a levelek és a virág szára lelóg, ilyenkor haladéktalanul meg kell locsolni. Ne lepődjünk meg, a növény szakaszosan virágzik! Az első hetekig tartó bő virágzási hullámot követően kisebb visszaesés tapasztalható, de ha rendszeresen locsoljuk és tápoldatozzuk, számíthatunk egy következő virágzási hullámra is. A növény sajátossága, hogy virágai csak teljes fénynél nyílnak ki egészen. Ugyanakkor borús napokon és az este közeledtével, csukva maradnak. Kertben, balkonon egynyári növény, de télikertben, hűvösebb, világos helyiségben, átteleltethető.

 

 

Keserű porccserje

A cseppecskevirághoz hasonlóan, a keserű porccserje is népszerű a növénybarátok körében. Apró, majdnem kör alakú levelei ugyanis nagyon dekoratívvá teszik a növényt. Jól mutat magában is, de más csüngő vagy bokros növények társaságában is szép látványt nyújt. Balkonon, különösen nyáron a nagy melegben sok nedvességet igényel, és időnként ajánlott megpermetezni a leveleit. A keserű porccserje évelő növény. Nagyon jól fejlődik a szobában, de félárnyékban vagy árnyékban, a balkonon is tartható. Takarással a kertben is áttelel, bár jobban érzi magát télen egy hűvösebb, világos helyen, akár a szobában.

 

 

 

Árnyékos balkonra

Kevésbé napos, árnyékos sarkokban, erkélyeken a fukszia, a bohócvirág, a nagyvirágú nebáncsvirág, a gumós begónia és a kék lobélia érzi a legjobban magát.

Kedvenceink:

Bohócvirág

Az egynyári, tölcsér virágzatú növény nem a lusta emberek virága. Gondozása odafigyelést igényel. Lehetőleg félárnyékba, árnyékba ültessük, ahol védve van a tűző, déli napsütéstől. Vízigénye rendkívül nagy, és hamar kiszárad. Ha folyamatosan eltávolítjuk az elszáradt virágokat, akkor gyakoribb virágzásra sarkallhatjuk a növényt.

 

 

 

 

Kék lobélia

A lobélia egyszerűen gondozható egynyári dísznövény, amely szinte egész nyáron át ontja magából a gyönyörű mély lila, apró virágokat. Kicsiny párnaszerű virágai már május második felétől nyílnak, és egészen októberig pompáznak. A kék lobélia a legelterjedtebb, de ma már kapható fehér és rózsaszín fajta is. Ha  balkonládában vagy virágtartóban neveljük, érdemes a nyár folyamán kétszer is visszavágni a tövet, így megelőzhetjük a tő kiöregedését. Arra azonban ügyeljünk, hogy földje mindig nedves legyen, mert nem bírja a szárazságot. Ne ültessük túl sűrűn, mert a vékonyabb hajtások könnyen megnyúlnak, és eldőlnek!

 

 

[frame]

Konyhakert a balkonon

Bármilyen meglepő, az erkélyen nem csak dísznövényeket nevelgethetünk. A balkonládákba fűszernövényeket, sőt akár zöldségféléket is ültethetünk. A paradicsom- és paprikafajták közül, az apróbb termésűeket válasszuk! Ezek leginkább a napos helyeket kedvelik, de árnyékos sarkokban is tarthatók, csak ott kevesebbet teremnek, és napfény hiányában felnyúlnak. A zöldségfélék nevelgetését nem csak a gyakorlott kertészeknek ajánlja a szakember. A kezdők is bátran próbálkozhatnak vele, hiszen a zöldségfélék sokszor igénytelenebbek, mint a dísznövények. [/frame]

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő