5 C
Pécs
szombat, október 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFeketeÜltessünk steviát!

Ültessünk steviát!

Manapság minden, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tévéműsorban azt halljuk, hogy a cukor valójában méreg, és jobb lenne, ha teljesen kivennénk az étkezésünkből. Ez a kijelentés sajnos akkor sem túlzás, ha elsőre annak hangzik: a cukor felelős a fogszuvasodásért, a szervezet savasodásáért, a csontok minőségének romlásáért, a vitaminhiányért és nem utolsósorban a cukorbetegségért.

A fentebb említettekkel szinte mindenki tisztában van, de csak kevesen jutnak el odáig, hogy ténylegesen meg tudjanak válni a bűnös élvezettől. Az első és utolsó lépés, amit mi, felnőttek tenni szoktunk az ügy érdekében, az általában az, hogy cukor nélkül isszuk a kávét, teát, esetleg édesítőkkel vagy mézzel helyettesítjük azt. Már ez is valami, de az igazi az lenne, ha teljesen mellőzni tudnánk a cukrot. Ez azonban nemcsak munkás, de nem is olcsó mulatság. Az Abszolút Nő szerkesztősége ezért megmutatja, hogyan úszhatjuk meg olcsóbban.

A XX. században az étkezési cukor mellett megjelentek a különféle cukorpótló vagy cukorhelyettesítő szerek.  Ezeknek közel azonos az energiaértéke, de lassabban szívódnak fel, alacsonyabb a vércukorszint-emelő hatásuk – mondja Szekeresné Szabó Szilva dietetikus. Egyik ilyen természetes édesítő a fruktóz, melyet gyümölcsökből készítenek, ezért gyümölcscukornak is nevezik. A másik cukorhelyettesítő anyagot, a szorbitot erjesztéssel állítják elő gabonából. De ilyen még a nyírfacukor, az agavészirup és természetesen a méz is.

Mostanában azonban igen divatos és sokat emlegetett cukorpótlék az úgynevezett stevia.

A Közép- és Dél-Amerikában honos növényt az őslakosok már több évszázada használják gyógynövényként és édesítésre is. Mezőgazdasági termesztése azonban csak az előző évszázad elején kezdődött.

Az úgynevezett stevia kivonat a növény leveléből készül. Több százszor édesebb a kristálycukornál, így nagyon kis mennyiségre van belőle szükség az édes íz eléréséhez, emellett lassú a felszívódása, és kedvezően alacsony a glikémiás indexe – mondja a dietetikus. Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, emellett kalória- és szénhidrátmentes. Egyetlen hátránya a keserű utóíz, de ez csak helytelen adagolásánál jelentkezhet.

A stevia por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában kapható. Különösen jól használható a cukorbetegek diétájában.

A stevia azonban – hasonlóan más, egészséges élelmiszerekhez – elég drága dolog, még akkor is, ha csak nagyon kevés kell belőle. Az ára márkától függően változó, de 50 ml szirup körülbelül 3-4 ezer forintba kerül. Épp ezért érdemes saját kezűleg előállítani a családnak. Megmutatjuk, hogyan!

Ültessünk steviát!

A növény termesztésével kertben, balkonon, de akár lakásban is próbálkozhatunk. Tavasztól késő őszig, szabadban (kiültetve, de akár cserépben is) vagy ablak között napfényes helyen tartható.

A legcélszerűbb, ha nem magról csíráztatjuk a növényt, hanem megvásároljuk (pár száz, ezer forint) a palántát egy kertészetben.

A késő tavaszi időszak a legalkalmasabb a kiültetésére. A fiatal növények ugyanis nagyon érzékenyek a hidegre, ezért mindenképpen az éjszakai fagyok elmúltával érdemes átköltöztetni őket a szabad levegőre, akkor, amikor a  talaj hőmérséklete 8-10 foknál már nem alacsonyabb.

A stevia növénykéket egymástól 50 cm-re, tápanyagban gazdag földbe érdemes ültetni. Nem tanácsos spórolni a virágföld minőségén, a talaj ásványianyag-tartalmát pedig folyamatosan  pótoljuk műtrágyával vagy tápoldattal. A növény érzékeny a kiszáradásra, de a túl nedves közeget sem szereti, ezért öntözzük inkább többször, keveset.

Munkánk gyümölcse

A növényről folyamatosan csipkedhetünk leveleket, de egyben is learathatjuk (a föld felett levágjuk a szárakat). Ha az utóbbi megoldás mellett döntünk, akkor kétféle javaslat közül választhatunk.  Az egyik nézet szerint közvetlenül az őszi virágzás előtt érdemes aratni, mert ilyenkor a legédesebb a növény. A másik tábor viszont azt mondja, hogy minél később aratunk, annál jobb, mert az őszi hidegek még édesebbé varázsolják az ízét. Ez egyébként kicsivel kockázatosabb művelet, ilyenkor takarással kell megvédenünk a növényt a talaj menti fagyoktól.

Bár a stevia évelő, hazánkban az erős fagyok miatt nem tud áttelelni. Így a legédesebb növényről érdemes ágakat gyűjteni, és azokat gyökereztetni jövő nyárra. A legyökereztetett növényeket tegyük egy kisebb cserépbe, és napfényes, nem huzatos helyen tartsuk a következő tavaszig.

[frame]

Kávéba, teába, süteménybe

A leveleket száríthatjuk vagy készíthetünk kivonatot belőlük. A szárítás nem bonyolult, egy napos őszi délutánon, körülbelül fél nap alatt megszáradnak a levelek. A hangsúly nem a melegen, hanem a szellőzésen van. Ha kész, akkor egész levélként is használhatjuk, de le is darálhatjuk.

A kivonathoz: egy napra áztassuk be a stevia leveleit tiszta alkoholba, majd szűrjük le és hígítsuk megfelelő mennyiségű vízzel, végül a maradék alkoholtartalmat távolítsuk el lassú melegítéssel. Készíthetünk vizes oldatot is, de ebben az esetben a végeredmény nem lesz olyan édes, mint az alkoholos eljárással. Ha akarjuk lefőzhetjük a kivonatokat, így sűrű stevia szirupot kapunk.[/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő