12 C
Pécs
szombat, október 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFeketeVásárolj pécsiektől!

Vásárolj pécsiektől!

Szülinap, névnap, karácsony, húsvét, ajándékvásárlás, rohanás, stressz, pénzköltés – mindez általában egy bevásárlóközpontban vagy plázában. Pedig ha körülnéznénk, kiderülne, hogy karnyújtásnyira tőlünk olyan pécsiek élnek, akik a tömegtermékek helyett egyedi portékát kínálnak nekünk. A Pécsma.hu ezért úgy döntött, támogatja a helyi gazdaságot, és időről időre bemutatjuk a városban alkotó kisvállalkozókat.

Egyre inkább jellemző, hogy a társadalom egy bizonyos rétege odafigyel arra, hogy a szupermarketek helyett inkább a helyi termelőktől vegye meg a húst, a tejterméket vagy a zöldséget.

Ám ha valamilyen használati tárgyról, háztartási cikkről vagy ajándékról van szó, még mindig hajlamosak vagyunk berohanni a bevásárlóközpontba, és lekapni valamit a polcról, akár több ezer forintért. Pedig meglehet, hogy a tökéletes ajándékot pont a szomszéd készíthetné el számunkra. Ismerjük tehát meg őket.

 

Fotó: Bergics Balázs

Mánfai Kinga, alias Cseresznyéslány

Kinga négy évvel ezelőtt készítette el az első ékszereit, égethető gyurmából. Eleinte csak ismerősei és barátai hordták csecsebecséit, de egyedi alkotásainak hamar híre ment a városban. Nemrég diplomázott biológusként, és jelenleg egy pályázatíró cégnél dolgozik. Formázott már zöldborsó fülbevalót, tacskó nyakláncot, de eddigi legextrémebb munkája egy zúzapörkölt alakú kulcstartó volt.

Kinga munkáit itt nézheted meg: cseresznyeslany.blogspot.hu

– Cseresznyéslány néven már sokan ismernek Pécsett. Mit teszel azért, hogy bekerülj a köztudatba?

– Pécs egy kicsi város, akármerre mész, mindenhol ismerősökbe botlasz, így nem nehéz újabb és újabb kapcsolatokat kialakítani. Az ilyesminek pedig viszonylag hamar híre megy. Először a barátok, ismerősök körében, aztán jönnek az ismerősök ismerősei, és így tovább. Különösebben nem teszek azért, hogy a „köztudatba” kerüljek, mert nem ez az elsődleges cél. Nem egy „celeb” akarok lenni (bár a barátaim néha ezzel viccelődnek…), hanem csak szeretném, ha az emberek megismernék az ékszereimet. Akár „arc nélkül” is. Persze mindig nevetek az olyan történeteken, amikor visszahallom a barátaimtól, hogy az egyetemen, munkahelyükön elképedve kérdezik tőlük az ismerőseik: „Te ismered a Cseresznyéslányt?”.

– Kik vásárolják az ékszereidet? Ki a célközönség?

– Bárki. Azt tapasztaltam, hogy a kínálatomban idősebbek és fiatalabbak ugyanúgy megtalálják a tetszésüknek megfelelő ékszert. Emellett természetesen megrendelésre is dolgozok. Sok egyedi elképzeléssel kerestek már meg, és nagyon sok jópofa, kreatív ötlet van köztük. Némelyiket továbbgondolom, és egy-egy új ékszer alapját adják. Mostanában főleg a fényképes ékszerek kapcsán kapok megrendeléseket, amihez egy speciális technikát alkalmazok. Készítettem már esküvőre tortadíszt, menyasszonynak hajbavalót, de az eddigi legextrémebb megrendelésem a zúzapörkölt nokedlivel formájú kulcstartó volt.

Az ominózus kulcstartó: zúzapörölt nokedlivel… Fotó: Bergics Balázs

– El tudod képzelni, hogy egyszer majd az ékszerkészítéssel keresed a kenyeredet?

– Sajnos nem. Nagyon jó lenne, de ahhoz profi szinten, mindent félretéve, csak ezzel kéne foglalkoznom. Ebben az esetben viszont félnék, hogy kiégek. Néha így is azt érzem, többet vállalok, mint amennyit bírok. Másrészt azért sem látok benne hosszú távú lehetőséget, mert amikor az emberek spórolnak, nyilván az ilyen jellegű dolgoknál húzzák meg először a nadrágszíjat. Épp ezért mindenképp szeretnék mellé egy biztos megélhetési forrást.

Happy Skin – Göcsei Kamilla

Kamillát gyerekkora óta természetességre nevelte orvos-természetgyógyász édesanyja. Így nem meglepő, hogy három évig egy natúrkozmetikumokat árusító üzletet vezetett a városban. Ám nemrég úgy döntött, önálló vállalkozásba kezd, és megalkotja saját márkáját, a Happy Skin termékcsaládot.

A Happy Skin termékeket itt nézheted meg: http://www.happyskin.hu/

 

– Milyen receptek alapján készítitek a kozmetikumaitokat?

– Már üzletvezetőként eljártam tanfolyamokra, továbbképzésekre, olvastam külföldi szakirodalmat, és bújtam az internetet. Később pedig, amikor elhatároztuk, hogy megalkotjuk a saját márkánkat, kerestem egy nagy tekintélyű szakembert, és vele együtt dolgoztuk ki a Happy Skin termékcsaládot. A termékek egy pécsi laborban készülnek, melyet az ÁNTSZ természetesen átvett. Rendelkezünk mindenféle engedéllyel, sőt a 2013. július 1-jei kozmetikai törvény szigorításainak is eleget teszünk.

– Milyen alapanyagokból és hogyan dolgoztok?

– Az alapanyagok nagy része Nyugat-Európából érkezik, a többi pedig itthoni beszerzés. Nagy részük bio minősítésű alapanyag. Hidegen sajtolt olajokkal, vajakkal dolgozunk, továbbá a BDIH (a németországi gyógyszer- és vegyipari cégek ellenőrző szerve) által kiadott, natúrtermékekre vonatkozó pozitív listáját vettük alapul. Az általuk kiadott dokumentumon azok a biztonságos alapanyagok szerepelnek, melyek natúrkozmetikumokba felhasználhatók.

– Mit kell tudni ezekről a termékekről, mennyire széles a paletta?

– A termékcsaládot úgy állítottuk össze, hogy aki teljesen át szeretne térni a természetes arc- és bőrápolásra, az mindent megtaláljon nálunk egy helyen. Jelenleg 45-féle kozmetikumunk van: ajak- és arcápolás, testápolás, szappanok, kézmosó habok, dezodorok, hajápolók, tusfürdők, kéz- és lábápolás, gyerekkozmetikumok. A cél az, hogy a készletet folyamatosan bővüljön.

 

[frame]

– Mit gondoltok, a pécsiek odafigyelnek arra, hogy a helyi vállalkozóktól vásároljanak a multik helyett?

Kinga

– Szerintem Pécsett nem olyan rossz a helyzet. Persze itt is sokan vannak, akik nem értékelik vagy igénylik a kézműves termékeket, de ennek ellenére azt tapasztalom, hogy vannak jó kezdeményezések. Itt van például az ASzPiK (Alkotói Szombati Piac a Kertben) piac a Csinos presszóban, de a Széchenyi téren, a Sétatéren is sok olyan rendezvény van, ahol megmutathatják a portékáikat a kézművesek. Én inkább azt tartom problémának, hogy irreálisan magasak a helypénzek. Emellett szerencsére vannak olyan boltok/galériák, ahol helyi kézműves termékekkel, vagy akár termelői termékekkel lehet találkozni. Arról nem beszélve, hogy manapság az interneten nagyon felfutott ez a piac, hiszen ott a Meska, a Breslo stb. Én már nagyon sok alkotótárstól vásároltam különböző termékeket, jobban kedvelem az egyedi darabokat, mint a boltban kapható tucatot.

Kamilla

– Egyre inkább odafigyelnek a vásárlók arra, hogy hazait vegyenek, s az csak előny, ha ráadásul helyben is készülnek. A Pécs Expón is többen azért álltak meg a standunk előtt, mert mondtuk, hogy pécsiek vagyunk. Egyébként én úgy gondolom, hogy nem csak a vásárlóktól kell elvárni, hogy megtaláljanak minket, nekünk is kommunikálunk kell a külvilág felé a termékeinket. Attól, hogy „nemzetközi” nevet választottunk, még magyar cég vagyunk. Utóbbi inkább „kényszer” volt, mert tudjuk, hogy sok emberben bizalmat kelt az angolosan hangzó márkanév. [/frame]

 

[frame]

Ajánld a helyit!

Lehet, hogy a te szomszédságodban is él valaki, akitől születésnapi ajándékot vásárolhatnál a barátnődnek? Ha ismersz olyan pécsit, aki minőségi, egyedi és lehetőleg saját készítésű portékát kínál, írj nekünk a [email protected] email címre. [/frame]

 

 

Hirdetés
Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő