11 C
Pécs
vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálRezsicsökkentés: a közösre nincs

Rezsicsökkentés: a közösre nincs

Nem minden társasháznál érezhetik meg a lakók a rezsicsökkentést – legalábbis a közös költség megfizetésekor. A jövő héttől viszont tovább csökkentik az árakat.

Az év elején a villany, a gáz, a távhő árát csökkentette a kormány, július elsejétől pedig a vízért, a szemétszállításért, a kéményseprésért is kevesebbet kell fizetni. Ám mindezek nem feltétlenül éreztetik hatásukat a közös költségekben. Sőt, a januárban elvileg a lakosságnak már csökkentett áron értékesített áramért sem fizetnek kevesebbet közös használatú helyiségek esetén a társasházak.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke szerint ennek az az oka, hogy míg korábban lakossági áramhasználatnak minősült a liftek, a lépcsőházi világítás, a szellőzőberendezések üzemeltetése miatt használt elektromos energia, addig ez az új rendelkezések szerint nincs így.

Nagy Emil szerint megváltoztak a szabályok

– Az országos szövetség emiatt a kormányhoz fordult, ez ügyben intézkednie kell a Magyar Energiahivatalnak – mondta Nagy Emil.

Ám van, ahol egyébként sem csökkentik a díjakat júliusban.

– Minden év május végéig kell elkészítenie az adott évre vonatkozó költségvetési tervét a társasházaknak, a közös költség megtervezésekor pedig nem vehetik figyelembe azokat a változásokat, amelyek a jövőben történnek meg – mondta az elnök.

Persze ez nincs kőbe vésve, így változtathatnak rajta. A legtöbb társasházban azonban nem feltétlenül módosítanak a díjakon, hiszen például a takarítási díjban érvényesítik a minimálbér emelkedését. Másrészt várhatóan a házaknál igyekeznek némi tartalékot is képezni, éppen azért, hogy több jusson felújításra, vagy éppen rendezni tudják a kintlévőségeket.

[frame]

Rendezni kell

Polics József Baranya megyei országgyűlési képviselő egy komlói tízemeletes panelház esete – ahol a tartozók miatt nem működik a lift – után fordult kérdéssel az illetékes minisztériumhoz. A cél az lenne, hogy valamilyen módon megoldást találjanak arra, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családoknak segítsenek a számláik kifizetésében. A komlói házban is azért állt le a lift, mert a lakók egy részen nem fizette a közös költséget.

[/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő