11 C
Pécs
vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálHol nyaralhatunk olcsón? Sehol!

Hol nyaralhatunk olcsón? Sehol!

Hétvégi ház, ismerős híján a legolcsóbban még mindig belföldön üdülhetünk, hiszen Horvátország nagyon megdrágult az utóbbi években. Ám itthon is minimum 100 ezer forinttal kell számolni egy hetet, és akkor csak a „hazait” ehetjük. Utánajártunk, mi, hol, mennyi?

Egyvalamit az elején le kell szögezni: egy párnak vagy egy gyermekes családnak szinte bizonyosan nem fog kijönni az egyhetes nyaralás százezer forintból, bárhová is utazik. Az üzemanyagköltség és a szállásdíj akkor is 50-100 ezer forintos tételt jelent ugyanis, ha nyaralás alatt a legolcsóbb boltokban vásárolunk, s magunknak főzünk. Modellünkben apartmanos, autós, önellátós nyaralással számoltunk a júliusi csúcsszezon áraival.

Sokak máig beteljesületlen álma, hogy legalább egyszer eljussanak a tengerpartra; ez a baranyaiak számára egyet jelent az Adriával. A legközelebbi sós vízhez ugyanis bő négyórás autóúttal eljuthatunk, s hazai élelmiszerekkel megpakolva a kocsit, alig kell ételre költeni azalatt a pár nap alatt.

Balaton: itt nem ér meglepetés bennünket

Hidegzuhanyként érheti viszont az utazókat, ha megnézik, mennyibe kerül a szállás a horvátoknál, ráadásul éppen hozzánk legközelebb, a Kvarner-öböl nyaralóhelyein és az Isztrián fog a legvastagabban a szállásadók tolla.

A felkapott crikvenicai partszakaszon, Krk- és Rab-szigeten, az Isztrián összetehetjük a két kezünket, ha napi 10-15 ezer forint körüli áron kapunk apartmant. Akkor is jobbára az üdülőközponttól, bolttól, tengerparttól kilométerekre lesz szállásunk, s legtöbbször alacsony komfortfokozatú, lerúgott szálláson.

A part vagy központok közelében lévő ingatlanok, főleg ha nemcsak tusoló, de konyhasarok, hűtőgép is tartozik hozzájuk, már 15-20 ezer forintot kóstálnak éjszakánként. Délebbre, egészen Zadar környékéig kell elkocsikázni, hogy az árak lejjebb menjenek; ebben az esetben viszont az útiköltség lódul meg 10-20 ezer forinttal a pluszbenzin és autópályadíj miatt.

Crikvenica, Kvarner-öböl: a legközelebbi és az egyik legdrágább 

Horvátországban a nyaralás elmaradhatatlan kellékei is drágák: egy sör boltban is 400 forint körül van, ugyanannyi, mint egy gombóc fagyi, ugyanilyen árban van egy félliteres üdítő is. Éttermi szolgáltatásokról nem is érdemes beszélni, hiszen főleg északon egy pizza is belekerül 2-3 ezer forintba, a halételek pedig 4-5 ezer forint körül vannak.

A Balatonon a déli part olcsóbb.Akinek nem okoz gondot az autópálya hiánya, Bosznián át Dél-Dalmáciáig is mehet: errefelé, főleg a kisebb településeken már kapunk apartmant 10 ezer forint körül, kocsink fogyasztása kedvező marad, az árak viszont ugyanazok, mint északon. Ezért cserébe 8-10 órát kell utaznunk a keskeny és forgalmas, traffipaxos rendőröktől hemzsegő boszniai utakon. Ez utóbbiak miatt akár 50-100 euró plusszal is zárhatjuk az utat, hiszen sokat büntetnek, és nem fogadnak el semmiféle magyarázatot.

Árak a partokon a teljesség igénye nélkül (büfék, sörözők, mozgóárusok kínálatai):

Mi?

Baranya-Tolna

Balaton

Horvátország

Palacsinta (Ft/db)

120-160

150-200

600 (kb. a magyar duplája)

Hamburger (Ft/db)

350-500

450-600

800-1000

Pizza (Ft/32cm-es)

900-1200

1200-1400

1200-2000

Fagylalt (Ft/4 dkg – 6 dkg, gombóc)

170-220

200-240

280-400

Üdítő (Ft/2 dl)

200-300

250-300

600-800

Sör (Ft/4-5 dl)

350-500

400-500

500-700

Főtt kukorica (Ft/darab)

200-300

350-400

400-480

Bogláron, Máriafürdőn, Fenyvesen, Zamárdiban is tízezer forint körül találnak már a szerencsésebbek jól felszerelt apartmanokat, ráadásul az utazási költség is csekély összegből kihozható. Minden nagyobb településen épültek diszkontok, így még cipekedni sem kell. Az északi parton, főleg Füred, Tihany, Badacsony központi részein hét éjszakára már 10-120 ezer forintot kell magunkkal vinnünk, de a megszaporodó panziók miatt ennyi pénzért több helyütt már reggeli is jár. Az éttermek, büfék, fagyizók nem drágábbak, mint Pécsen, így ezzel is spórolni lehet a horvát árakhoz képest.

Orfűn, a bajai és a fadd-dombori üdülőközpontokban még a balatoni áraknál is kedvezőbb körülmények között üdülhetünk: a Pécsi-tó partján például panziós szállásunk lehet már tízezer forint alatt, Domboriban és Baján pedig komplett apartmanokat kapunk ugyanennyiért, akár hat fő részére is.

[frame]

Afrika csak papíron olcsó?

A legolcsóbb repülős utakat Egyiptomba és Tunéziába kínálják, ám a kiírt tarifák becsapósak, ugyanis nincs bennük a harmincezer forintos reptéri illeték. Mindennel együtt viszont fejenként 80-100 ezer forint között részt vehetünk egy észak-afrikai, egyhetes üdülésen. Ennyiért Ferihegyről visznek repülővel, s kapunk reggelit, vacsorát is. Még olcsó tengerparti üdülésen vehetünk részt Montenegróban, Albániában és Görögországban is: szállásokat kapunk tízezer forint alatt; igaz, benzinre többet kell szánnunk, mint egy észak-horvátországi kaland során. Olaszországban a jesolói partszakasz és Rimini méltatlanul drága: itt a lepattant apartmanok is másfélszer-kétszer annyiba kerülnek, mint a horvát szállások.

[/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő