11 C
Pécs
vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálFantom-trafikok nyitottak Pécsen

Fantom-trafikok nyitottak Pécsen

Gócpontokban nyitottak meg Pécsett a Nemzeti Dohányboltok július 1-jén. Néhol egymás hegyén-hátán, máshol elvétve sem találhatunk trafikot a városban, ráadásul a hivatalos honlapon közzétett térkép sem pontos. Mindemellett sokan megnyitottak ugyan, de az eladón kívül más nincs a boltban, tehát cigit sem lehet venni, az ugyanis nincs.

Bár a hónap közepéig még máshol is lehet dohányárut árusítani, július 1-én országszerte megnyitottak a trafikok. A nemzetidohany.hu közzé is tett egy térképet, amelyen pontosan látható, és utca szerint is kereshető, hogy merre nyíltak meg a dohányboltok. Érdekes, hogy Pécsett közel 80-an kaptak engedélyt a dohányboltokhoz, a térképen mégis mindössze 55 trafik van. Számos olyan trafikról tudunk, amely már megnyitott, de a térképen mégsem szerepel. Nem tűntettek fel például dohányboltot a Király utcában, márpedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint adatai szerint ott is nyitnak üzletet.

Itt a PécsMa térképe:


pécsi trafikok nagyobb térképen való megjelenítése

A nav.gov.hu honlapon ugyanis pontosan elérhető, hogy Pécsről mely személy, vagy cég nyert koncessziós jogot és hol kívánja megnyitni dohányboltját. Lapunk pedig olvasóival közösen hetek óta igyekszik megalkotni és pontosítani Pécs pontos trafik térképét.

Amitől sokan tartottak bekövetkezett: míg a belvárosban egymást érik ezek az üzletek, vannak olyan városrészek, ahol egy négyzetkilométerre maximum egy – de sokszor egy sem – jut. Akad azonban olyan trafik is, amely csak most nyit ki, de olyan is, amelyik még alig van feltöltve áruval. A július 1-i határidő egyébként azért volt fontos a tulajdonosoknak, mert a pályázók plusz 25 pontot kaptak az elbírálásnál azért, ha vállalták, hogy a hónap első napján kinyitnak.

Sok helyen még nem készültek el. A lényeg, hogy ma kinyissanak.

Ugyanakkor szembetűnő, hogy a Megyeri út és a Tüzér utca által alkotott tengelytől nyugatra mindössze 5 trafik van feltűntetve, ebből 3 a Mecsek Áruház közelében. A város legnyugatibb dohányboltja pedig a Rácvárosi temető mellett lehet. Nem jelölik ugyan a térképen, de az Uránvárosi Tesco-ban már kint van a felirat a nyitásról. A nemzetidohany.hu szerint a Lauber Dezső Sportcsarnok több száz méteres körzetében sem lehet majd cigit venni.

A kertvárosi eloszlás is igen nagy egyenlőtlenségeket mutat: a felüljáróktól délre indulva több mint egy kilométeren keresztül nincs egy trafik sem, utána azonban egymás hegyén-hátán sorakozik 11 darab. A Belvárosban is nehéz úgy megtenni 200 métert, hogy az ember ne haladjon el egy mellett sem. Sőt, a Rákóczi úton kettő is nyílt egymás mellett.

A Mecsekoldalban élőkre azonban komoly kihívás vár, hiszen nem lesz trafik sem Ürögben, sem Patacson, sem  Donátuson, vagy például Deindolban. Az ott lakóknak még biciklivel is hosszú útra kell majd indulniuk egy cigiért, hiszen a Polack Mihály Műszaki Kar vonalától északra csak a keleti városrészben jelez dohányboltot a hivatalos térkép.

A Belvárosban egymást érik a trafikok.

Azonban a Lánc utcától keletre is nehéz lesz a „beszerzés”, mindössze 9 Nemzeti Dohányboltot jelöl ugyanis a nemzetidohany.hu. Gyárváros és Tüskésrét környékén például egy több kilométer sugarú körben nem nyílik trafik. Ráadásul a Zsolnay Kulturális Negyed környékén sem lehet majd cigarettát kapni – ha hihetünk a térképnek. De ne higgyünk, ugyanis a Felsővámház utca 14-ben is van Trafik.

Kerestük a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-t is, azonban nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy miért pontatlan a térképük, illetve mikorra várható pontosítás.

A BAT pécsi dohánygyárában ugyanakkor hétvégén is dolgoztak a munkások, hogy a cég teljesíteni tudja a megrendeléseket, hiszen a multi a trafikosok nagyjából 80 százalékával leszerződött.

[frame]

Fantom trafikok Pécsen?

Több olvasónk is jelezte, hogy fantom-trafikokba botlottak a városban. Azaz, kinyitottak ugyan a nemzeti dohányboltok, de sok mindent nem lehet kapni, árujuk ugyanis alig van. Lapunk munkatársa több olyan boltba is bekukkantott, ahol állítólag majd cigarettát lehet kapni, de volt, ahol szinte csak kétfajta dohány volt, máshol pedig egy dolgozót is csak azért fizettek, hogy mindenképpen tartani tudják a július elsejei nyitást. Fotót készíteni az üzletben sehol sem engedték meg.  [/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő