12 C
Pécs
szombat, október 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéCrossFit: csajoknak is ajánlott!

CrossFit: csajoknak is ajánlott!

Manapság egyre többször hangzik el az a kifejezés, hogy CrossFit. Találkozhatunk vele a buszmegállóban, a közösségi oldalakon, vagy egy baráti beszélgetés alkalmával. Aki ismeri, az azért emlegeti, aki pedig nem, az kíváncsi rá. Az őrület azonban megállíthatatlanul elindult. A hétvégén – Pécsett először – csapatbajnokságot rendeznek e mozgásformának.

Manapság Dunát lehet rekeszteni a különböző edzéstípusokból, az ember lánya a meditatív, nyugis tornáktól kezdve a pörgős, ugrabugrálós, vagy akár táncos sportokig bármiből választhat. Az pedig szinte már természetes, hogy mindegyik tréner a saját mozgásformája mellett teszi le a voksát.

Ám mindig van az aktuális toplista élén egy edzéstípus, ami valamiért népszerűbb, mint a többi. Most éppen a CrossFit van soron. A különféle celebek és ismert emberek egymás után töltik fel a fotókat a közösségi oldalakra, ahogy éppen CrossFit edzésen izzadnak; de a baráti társaságokban is gyakran terelődik a szó erre a sportra. De vajon minek köszönhető ez a nagy lelkesedés?

Mi történik egy CrossFit órán?

A funkcionális edzés szintén egy olyan kifejezés, amivel csak úgy dobálóznak manapság. Nemrég mi is bemutattuk az oldalon a funkcionális tréning nevű mozgásformát, ami egyébként sok hasonlóságot mutat a CrossFittel. Mindkét órán az egész test megmozgatására helyezik a hangsúlyt, és olyan gyakorlatokat végeznek, amilyenek a hétköznapi életben is szembejönnek velünk (vagyis szembe kellene, hogy jöjjenek). Megtanítják az embereket súlyt emelni, guggolni, futni, fekvőtámaszt nyomni. Így néhány hónap edzés után könnyebb lesz majd felszaladni a tizedikre, vagy futni a busz után.

Egy fontos különbség azonban van a két edzéstípus között -mondja Mézes Gergely, a Lauber Dezső Sportcsarnokban lévő fitneszterem vezetője, sportszervező.

– Mindkét órán saját testtel edzünk elsősorban, és fejlesztjük az állóképességet is, CrossFiten azonban az olimpiai súlyemelés elemei (szakítás, lökés, felvétel) is szerepelnek.

Ez főleg azoknak jó, akiknek nem komoly felesleget kell leadniuk, hanem fejleszteni szeretnék egyébként szálkás, vagy vékony testalkatukat. Hiszen az ő fejlődésükhöz a saját testi gyakorlatok már kevesek -teszi hozzá a szakember.

A súlyemelést persze nem úgy kell elképzelni, hogy mindenki egyből több száz kilós súlyzókat nyom ki a feje fölé. Nem kell megszakadni, a terheket mindenkinek személyre szabottan, a saját erejéhez képest állítják be.

Küzdelem saját magunkkal

Szép izomzatra és erős fizikumra természetesen a konditeremben is szert tehetünk. Ám ha nem tudunk megfizetni egy személyi edzőt, akkor ez akár veszélyes is lehet. Emellett előfordulhat, hogy egy idő után robotolásba megy át a mindennapi mozgás, így szárazzá és unalmassá válhat az egész. Ezzel ellentétben egy CrossFit órán társaságban fejleszthetjük az állóképességünket, motiváljuk egymást, és fejlődik a csapatszellem is.

Az óra utolsó előtti szakaszában pedig minden alkalommal van egy úgynevezett WOD (workout of the day), magyarul a nap edzése, ami különböző CrossFit gyakorlatokból álló komplex feladat. Ezeket általában időre kell végrehajtani, adott súllyal, adott ismétlésszámban, vagy épp adott időre, maximális ismétlésszámmal és így tovább. A WOD-okat mindenki egyszerre csinálja, így itt a résztvevőknek lehetőségük van megmérkőzni egymással, és természetesen saját magukkal. A rendszeres crossfitezők arról számolnak be, hogy egy ilyen gyakorlatsor legyűrése szinte katarzisélmény, és nagyon jót tesz a léleknek is.

Nőnek is ajánlott?

Mint általában mindig, az Abszolút Nőt most is az érdekelte elsősorban, hogy a nőknek miért jó, ha CrossFit edzésekre járnak. Ez a kérdés két dolog miatt merült fel bennünk: 1. mert meghallottuk a súlyemelés szót; 2. mert megnéztünk egy videót három crossfites lányról.

Íme:

Előbbi aggályunk talán nem szorul magyarázatra, utóbb pedig azért alakult ki, mert úgy gondoltuk, bár fejet hajtunk a három nő kitartása előtt, mégis soknak találtuk a rájuk pakolt izomtömeget. Így felmerült bennünk a kérdés, hogy biztosan nőknek való sportág-e a CrossFit?

– Az edzéseken nagyon sok nő vesz részt, és aki egyszer eljön, általában csatlakozik is az állandó csapathoz. Ez a sport mindenkinek való, függetlenül attól, hogy melyik nem képviselője. Hiszen pont az a lényeg, hogy mindenki csak annyit és olyan erősséggel csinálja a gyakorlatokat, ahogy jólesik neki.

A nők például eleinte súlyok nélkül emelgetik a rudat, aztán ha bírják, pakolnak rá kilókat, de ez mind edzői felügyelet mellett zajlik. Egyébként a nőknél kiemelten veszélyes csontritkulás ellen is kifejezetten hasznos a súlyemelés – teszi hozzá a szakember.

Hermann Dóra tavaly szeptemberben kezdte az edzéseket, és jó tapasztalatai miatt most a heti három alkalmat négy-ötre fogja emeli.

– Tényleg minden izmot megdolgoztatunk. Nekem például sokat fájt a hátam, és enyhén görbén jártam. Ahogy azonban a mély hátizmaim megerősödtek, úgy a tartásom is szép peckes lett. Emellett formálódott a testem, és izmosodtam. Pont nemrég beszéltük, hogy az edzésekre járó több lány alakja is megváltozott. Emellett lelkileg is jó érzés, hogy minden órán megküzdünk saját magunkkal – meséli a pécsi lány.

Mézes Gergely szerint mint minden sportnál, itt is az a kérdés, hogy valaki milyen intenzitással űzi a CrossFitet. Ha csupán az a célja, hogy karbantartsa a testét, fogyjon és formálódjon, akkor nem kell attól tartani, hogy bikanyaka vagy Popeye-keze lesz. Ám aki versenyezni szeretne, annak természetesen számolnia kell azzal, hogy esetleg izmosabb lesz a „kelleténél”.

[frame]

Nézd meg közelebbről!

Július 6-án a sportág teljes hazai élmezőnye és több szerb versenyző mérkőzik meg egymással a Lauber Dezső Sportcsarnok fitnesztermében.

A Három TestŐr-kupában csapatok indulhatnak (a jelentkezők listája már nagyrészt betelt) két fiú, egy lány, illetve fiú párosokra leosztva. A versenyzőkre négy-négy feladatsor vár. Az értékelés szempontrendszere kettős: vagy az adott feladatot kell gyorsabban elvégezni, vagy egységnyi idő alatt többet ismételni belőle. A stopper mellett persze minden gyakorlatnál versenybírók is árgus szemekkel ellenőrzik a szabályos végrehajtást.

A program 11 órakor kezdődik, 18 órától pedig a nap során legjobban teljesítő hat gárda döntőjével zárul. A belépés a nézőknek ingyenes.[/frame]

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő