7 C
Pécs
vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekKarate orvosi javaslatra!

Karate orvosi javaslatra!

Bár komoly károkat okozhatnak a karate egyes ütései, rúgásai, egyre fiatalabb réteg körében terjed. Az önfegyelemre tanító sportot manapság akár 5-6 évesek is űzhetik.

Az önvédelemre leginkább alkalmas küzdősport, a karate először a fővárosi egyetemisták körében hódított. Tizennyolc éven aluliak nem is szerepelhettek ebben a sportágban, mivel egyes elemei az ellenfélben akár maradandó károkat is okozhatnak. Gyermekeknél azonban semmiféle súlyos sérüléstől nem kell tartani, mert a kicsik nem tudnak olyan erővel ütni és rúgni, hogy annak ilyen következményei legyenek.

Már ötévesen is kezdhető

A kitartásra, szorgalomra, udvariasságra, fegyelemre nevelő shotokan karate ma már az ötévesek körében is népszerű és elterjedt mozgásforma. Péterék családjában, ahol a két nagyobb, 16 és 15 éves gyermek – Krisztián és Kinga – 9 éve gyakorolja ezt a sportágat,  a legkisebb csemetét is hamar elkapta a karate-őrület. Bálint egy éve csatlakozott a FUJI KSE egyesületi tagjaihoz, és ugyanolyan elszántsággal vesz részt az edzéseken, ahogyan azt nagyobb testvéreitől látja.

Akik korán megismerkednek a karate filozófiájával és mozgásformáival, könnyebben alkalmazkodnak például az iskolai elvárásokhoz, jobb teljesítményt nyújtanak, és a társaságokban is határozottabban megtalálják a helyüket. A problémás, viselkedészavarral küzdő gyermekek számára is hatásos terápia. Sok például a csonka családból érkezett egyesületi tag. Egyes esetekben kimondottan orvosi javaslatra kerülnek a fiatalok ebbe a közegbe. A tatamin ugyanis a gyermekek megtanulnak uralkodni az érzelmeiken, fájdalmat tűrni, és okozni másnak.

A FUJI KSE-nek, a Pécsett működő, legtöbb egyesületi tagot számláló és a legjobb országos eredményekkel büszkélkedő szervezetnek van egy 12 éves versenyzője is, aki 4 évesen került a kezdő csoportba, ma pedig a 20 éves, haladó tagokkal együtt küzd. Az ő korában egyébként a középhaladó csoportba járnak a gyerekek, de aki kiskamaszként csatlakozik az egyesülethez, edzhet a kezdőkkel. Egyre több szülő viszi tizenéves lányát karatézni, mert szeretné, ha egy esetleges utcai támadásnál meg tudná védeni magát. Klencsár Dezső egyesületi elnök szerint erre minden esély megvan, ha valaki legalább 3-5 éven keresztül szorgalmasan részt vesz az edzéseken.

Fejlesztő hatások

A Pécsi Tudományegyetemen küzdőművészeteket oktató Klencsár Dezső szerint a karate legnagyobb fejlesztő hatása a kondícióban, a koordinációs képességekben, az egyensúlyban, a téri látásban, a kinesztéziában, vagyis a saját mozgás érzékelésében, az erőben, az állóképességben, a reakciósebességben és a gyors állóképességben mutatkozik meg. Az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik, hiszen találkozhatunk olyan 70-80 éven felüliekkel, akik a mai napig gyakorolják ezt a sportot.

– A gyerekek ritkán sérülnek. Néha előfordul egy-egy ficam, zúzódás, esetleg törés, a sérültek azonban ilyenkor is töretlenül részt vesznek az edzéseken, ha másképp nem, hát nézőként, vagy a kicsiknél segítőként – meséli Péter.

Játékos forma

Az edzések az életkori sajátosságokat figyelembe véve, különböző játékos, speciális készségfejlesztő játékokkal indulnak – pl. pókjárással, reflexgyakorlatokkal. Ezeket követik az alapgyakorlatok, amelyek az ütéseket, rúgásokat, védéseket tanítják. Az úgynevezett „kata” képzelt ellenség elleni küzdelmet jelent, amely gyakorlatsorok után a „kumite”, vagyis a valódi küzdelem következik. Ennek is két formája van: a kötött, illetve a szabad gyakorlatok.

– Krisztián és Kinga kezdőként heti két edzésen vettek részt, két-három év után már egy harmadikra is becsatlakozhattak. Haladóként, körülbelül az ötödik év után, a kék övtől a heti negyedik edzés is bejött. Jelenleg barna övesek, mindkettőjük célja a fekete öv megszerzése, de nem a versenyeken elérhető eredmény lebeg a szemük előtt, hanem az edzés maga. A folyamatos fejlődés a cél – vallja Péter.

Olcsó sportnak nem híg a leve!

Klencsár Dezső szerint manapság sokan küzdenek pénzhiánnyal, főleg az edzéseket látogató, elvált szülők gyermekei. Tőlük egy bizonyos idő elteltével nem kér tagdíjat az egyesület. Akik teljes áron vesznek részt az egyesületi munkában, 5000 forintot kell, hogy fizessenek havonta, ha az első egy hónapos próbalátogatás után úgy döntenek, ennél a sportnál maradnak. A második testvér kedvezményesen, a harmadik pedig ingyen járhat. 2-3 hónap után a gyerekeket az országos szövetségnél regisztrálják, ekkor vizsgát tesznek, és kapnak egy igazi karateruhát is. Aki saját öltözetet szeretne csemetéjének, 5000-8000 forint körül találhat a piacon megfelelőt. Eleinte a növésnek köszönhetően szükség lehet a 1,5-2 évenkénti cserére, haladóbb szinten a sérülések miatt kellhet gyakrabban új ruha. Az évi 1-4 versenyre a szülők maguk fizetik a nevezési díjakat – 3000-6000 Ft/fő.

– A heti edzéseken túl minden tanévben háromszor van hétvégi karatetábor, ami kétnapnyi edzést, játékot, vizsgára felkészülést és vizsgalehetőséget nyújt. Minden nyár elején tartanak egy egyhetes edzőtábort, ahol a karate mellett egyéb sportlehetőségek, csapatépítő játékok, közös sütés-főzés is szerepelnek a programban – mondja Péter.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő