5 C
Pécs
vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéÁlomfejtés helyett gondolkodjunk

Álomfejtés helyett gondolkodjunk

Hányszor előfordul, hogy reggel felébredünk, és fáradtabbnak érezzük magunkat, mint amikor lefeküdtünk. Csak nézünk ki a fejünkből, és nem értjük, mi történt, miért álmodtunk annyi zagyvaságot éjszaka. Hajlamosak vagyunk ilyenkor legyinteni: áhh, mindegy, csak álom volt! Esetleg rögtön rákeresünk az interneten a különféle szimbólumokra. Egyik sem jó megoldás!

 

Miért álmodunk?

Az álmoknak fontos szerepe van az életünkben. Nélkülünk nem lenne stabil a lelkiállapotunk, hiszen ezen képsorok segítségével dolgozzuk fel a napi problémákat, feszültségeket. Amiket az éberen töltött időszakban a szőnyeg alá söprünk, éjszaka biztosan felbukkannak. Sőt előfordul, hogy az álmaink előrehoznak történéseket, helyzeteket, ami jelezheti azt, hogy azon a valamin már nagyon szeretnénk túlenni.

– Az álom-munka olyan, mint egy lelki patyolat, amíg mi alszunk, addig ő dolgozik, és megtisztít minket a szorongásainktól, traumáktól, feszültségektől, újrajátszik szituációkat. Általa feldolgozzuk a napi eseményeket – mondja dr. Stark András pszichiáter.

Miért figyeljünk oda?

Az álmokat a művészek már régen, talán még a pszichoanalízis előtti időkben az önismeret szolgálatába állították. Hiszen az éjszakai víziók sokat elárulnak rólunk és aktuális érzelmi állapotunkról. Mindig közölni akarnak velünk valamit, a kérdés csak az, hogy meghalljuk-e a tudattalanunk üzeneteit – mondja a szakember.

A szexuális töltetű képzelgések, álombéli megcsalások például nagyon sok embernek lelkiismeret-furdalást okoznak, pedig nem kellene így éreznünk, ha nincs rá okunk, ha nem titkainkat és hazugságainkat fedik. Az aggodalom felesleges, viszont mindenképpen szükséges gondolkodni a „látottakon”, és megbeszélni azt a partnerrel, hiszen az üzenet sokszor neki is szól.

Írjuk le ébredés után!

Vannak olyan élethelyzetek, amelyek napfényben megoldhatatlannak tűnnek. Nem tudjuk, merre induljunk, mi lenne a helyes út vagy döntés. Ilyenkor mindenképpen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az álmainkra, hiszen előfordulhat, hogy rábukkanunk bennük a megoldásra.

Ám az emberek többsége nem foglalkozik ezekkel az „üzenetekkel”, mondván, hogy soha nem emlékeznek arra reggel, hogy mit álmodtak éjjel. Stark András azonban másképp látja.

– Sokan azért nem tudják felidézni az éjszaka látott képeket, mert nem is próbálnak meg odafigyelni rájuk. Ez a napi rutin. Ha úgy kelnénk fel, hogy szánunk egy kis időt és energiát az emlékezésre, akkor később jobban menne a dolog.

Fontos, hogy mindent közvetlenül ébredés után jegyzeteljünk le, napközben ugyanis elfelejtjük az éjszakai víziókat. Működésbe lép az álomcenzúra, azért, hogy a nappali életünket ne keverjük össze az álmunkban „látott”, igen élethű történésekkel.

Egy dolog viszont nagyon fontos: ne próbáljuk meg rögtön, és egy az egyben lefordítani az álmainkat! Krúdy Gyula Álmoskönyve a népi hagyományokra, hiedelmekre épül, kiegészülve az írói fantáziákkal. A szimbólumokat nem lehet egyetlen jelentéshez társítani, de természetesen figyelni kell a motívumokra és az élettörténetünkkel, aktuális élethelyzetünkkel kapcsolatos összefüggésekre – tanácsolja a pszichiáter.

Az álmok megértése persze nem megy mindenkinek egyedül. Ahhoz, hogy rájöjjünk bizonyos jelentésekre, szükség van az önismereti alapra, arra, hogy kíváncsiak legyünk belső világunkra, hogy merjünk kérdéseket őszintén feltenni önmagunknak, és izgasson minket érzelmi életünk természete.

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő