11 C
Pécs
vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécsi tudósok mentik meg a szemünket

Pécsi tudósok mentik meg a szemünket

Komoly előretörést ért el a PTE kutatócsoportja a szemvizsgálat, azon belül a tompalátás szűrésének területén. Fejlesztésüknek hála, gyorsabb és pontosabb vizsgálattal szűrhető ki, ezáltal kezelhetővé válik a 40 év alatti látásromlás nagy hányadáért felelős amblyopia. A kutatók nagyjából ezer gyerek látását ellenőrizték, minden tizediknél tapasztaltak valamilyen látászavart.

A PTE legújabb találmánya a tompalátás gyermekkori gyors és precíz kiszűrésére irányul. Ez az állapot felelős a 40 év alatti látásromlások nagy részért, úgy, hogy közben nincs kimutatható szervi oka. A tompalátás ráadásul az egész világon komoly problémát okoz, kezelése pedig csak gyermekkorban – nagyjából 7 éves korig – oldható meg, utána a beavatkozás már hatástalan. Az egyetem Általános Orvostudományi Karának Élettani Intézetében dolgozók, valamint a Szemészeti Klinika számos munkatársa már nagyjából három éve foglalkozik a projekttel.

A probléma már régóta ismert, igazán precíz szűrési módszer azonban eddig nem létezett. A PTE fejlesztői ezért egy új, költséghatékony eljárást dolgoztak ki, amely pontosabb és gyorsabb, mint a régebbi mérések, ugyanakkor nem igényel különleges szaktudást: használatát bárki könnyedén megtanulhatja.

A vizsgálathoz mindössze egy PC-re, laptopra vagy tabletre van szükség, amely futtatni tudja a pécsiek által megalkotott szoftvert.

– A szűréskor egy vörös-zöld szűrőszemüveget adnak a pánciensre, akinek térbeli érzetet keltő ábrákat mutatnak a notebook kijelzőjén. A tompalátók nem érzékelik az ábrákat, csak zajos ponthalmazt látnak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vizsgálat segítségével a még kisfokú látáshibák, zavarok is egyszerűen kimutathatók – tudtuk meg dr. Jandó Gábortól, a PTE ÁOK docensétől, a projekt egyik kutatójától.

Térlátás nélkül egy 3D-s mozifilm sem élvezhető

Az állapotot egyébként gyermekkorban a szem fénytörési hibái és a szemmozgás-zavarok (mint például a kancsalság) okozzák, ami az egyik szemhez tartozó agykérgi kapcsolatrendszer fejlődési rendellenessége miatt jön létre. Erre nagyon oda kell figyelni, hiszen a szem látásélességének csökkenése akár a vakságot is megközelítheti.

A probléma súlyát jól mutatja, hogy a tompalátók gyengébbik szemükkel olvasni sem tudnak. Térlátás híján pedig bizonyos munkaköröket sem tudnak ellátni, sőt, még a 3 dimenziós mozifilmet sem élvezhetik igazán.

Egyszerű vizsgálattal kiszűrhető a legenyhébb látászavar is

A számok pedig aggasztóak, hiszen a PTE kutatói a módszerük kidolgozásakor több mint 1000, három évnél idősebb pécsi és Pécs környéki gyermekeket vizsgáltak meg, és kiderült: minden tizedik  gyermek szenved valamilyen látászavarban.

A pécsi kutatók ugyanakkor felvették a kapcsolatot a Semmelweis Egyetemmel is, amely szintén vizsgálatokat indított a fővárosban, hogy minél több gyermeken tesztelhessék az új módszert, ezáltal hitelesebbé váljon a találmány.

A kutatás a PTE innovációs irodáján keresztül valósult meg, ráadásul már egy üzleti terv is elkészült a hasznosításhoz. A projektet ugyanis vállalkozási formában kívánják folytatni a feltalálók.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő