11 C
Pécs
vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapHírzónaKékfestő Fesztivált rendeznek

Kékfestő Fesztivált rendeznek

A ma már kevesek által gyakorolt kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére tizennegyedik alkalommal rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált. Július 27-én és 28-án ismét a baranyai Nagynyárád a helyszín.

A szombatra és vasárnapra tervezett programokra két-háromezer embert várnak. Az érdeklődők megtekinthetik a településen élő 93 éves Sárdi János kékfestő műhelyét, valamint a helyi művelődési házban nyíló, ruhákat, kelméket, foltvarró remekeket, háztartási kiegészítőket bemutató kiállítást – mondta Erbné Merkler Csilla, a község önkormányzatának kulturális menedzsere szerdán az MTI-nek.

A fesztivál keretében Hagyomány és közösség címmel szakmai napot tart a Nemzeti Művelődési Intézet. A vendégek szórakoztatásáról mindkét nap művészeti együttesek, ellátásukról helyi termelők, borászok gondoskodnak. A rendezvényen ezen kívül lesz ünnepi mise, kézműves kirakodóvásár, veteránjármű-felvonulás és utcabál is.

Erbné Merkler Csilla kiemelte: Magyarországon ma már csak négyen-öten gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék és indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma már inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük.

A kékfestő textíliák ma is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak, akik újra ruhákat varratnak belőle.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő