11 C
Pécs
vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFeketeEgyre korábban támad az emlőrák!

Egyre korábban támad az emlőrák!

Felmérések szerint a fejlett országokban, köztük Magyarországon is, minden kilencedik nő átesik melldaganaton. Ráadásul míg évekkel ezelőtt az 50-60 éves korosztályra volt jellemző a betegség, addig manapság a 20-30-as nők is a veszélyeztetettek közé tartoznak. A helyzetet tovább súlyosbítja az a tény, hogy a fiatal páciensek csak ritkán vesznek részt műszeres szűréseken.

A tájékozatlanság halálos lehet

A Pécsi Klinikán évekkel ezelőtt végeztek egy felmérést, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek ismerik-e a melldaganat rizikófaktorait és tüneteit. Az ezer emberre kiterjedő vizsgálat elkeserítő eredményeket mutatott. Csupán egy-két olyan ember volt, aki minden kérdésre helyesen válaszolt, és kiderült, hogy legalább kétszázan semmit sem tudnak az emlőrákról – mondja dr. Szalai Gábor, a PTE Emlődiagnosztikai Centrumának vezetője.

A magyar emberek egészségkultúrájáról ugyanakkor az a tény is sokat elárul, hogy a 45 év feletti nők meghívásos emlőrák szűrésén a kisebb falvakba kijáró komplex vizsgáló kamionok ellenére is maximum 30-40 százalékos a részvétel. Pedig a mellrák a daganatos betegségek legjobban gyógyítható típusa, de szigorúan csak akkor, ha még időben észreveszik.

A mammográfus szerint az első és legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy havi rendszerességgel önvizsgálatot végzünk otthon, a tükör előtt. Erre a legmegfelelőbb időpont a menstruáció első napjától számított egy hét. Ekkor tudjuk a legjobban kitapintani az elváltozásokat.

Mi a normális?

A rugalmas, nyomásra érzékeny és mozgatható csomóktól nem kell megijednünk, ezek a mirigyállomány részei, akármekkorák is legyenek.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a csomó, amit tapintunk, kemény, nem fájdalmas, és kevéssé mozgatható, mondhatni ragaszkodik a helyéhez.

Ultrahang vagy mammográfia?

Az emlőrák szűrése komplex folyamat, de a betegek szempontjából és első körben ez a kérdés a legfontosabb. Hogy miért? Elsősorban a várólisták miatt. De erről majd később.

A 30 évesnél fiatalabb nőknél ultrahanggal szűrnek, a 30-35 éves kor közötti páciensek esetében az orvos mérlegel, 35 felett pedig mindenképpen mammográfiás vizsgálatot végeznek. A műszeres vizsgálat egyébként azért is nagy fontos, mert az egy centiméter átmérőjű daganat általában még nem tapintható, így előfordulhat (főleg egy nagyobb mellben), hogy a páciens évekig tünetmentesen éldegél, miközben a csomó egyre növekszik a mellében.

Visszatérve a várólistákra: ultrahangszűrésre Pécsett egy-két héten belül kaphatunk időpontot, ha pedig valaki daganatgyanús, akkor a mammográfiát is egy napon belül elvégzik. Egy sima kontroll mammográfiára azonban 8-9 hónapot is kell várni – mondja dr. Szalai Gábor.

Az viszont biztos, hogy ha valaki 25 éves korától évente egyszer elmegy ultrahangos vizsgálatra, sokkal kisebb eséllyel kell majd sürgősen időpontot kérnie 35 felett a mammográfián.

Több tényezőn múlik

Az évenkénti vizsgálat rizikófaktoroktól függetlenül minden nőnek javasolt, sőt, a szakember kötelezővé tenné a szűrést. Már csak azért is, mert az időben észlelt melldaganat kezelési költsége töredéke az előrehaladott állapotban lévő betegség gyógyításának. Ráadásul előbbi esetben a páciens teljes értékű nőként térhet vissza korábbi életéhet, családjához, és folytathatja a munkáját is.

Mindemellett tény, hogy az emlődaganat kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A genetika, a családi halmozódás természetesen növeli a betegség kialakulásának esélyét. Így ha valakinek több nőrokona szenvedett már mellráktól, érdemes kiemelt figyelmet fordítania a problémára – tanácsolja az orvos.

Az életmód szintén befolyásolja a daganat fejlődését. Számít például a szülés időpontja, a menstruáció kezdete, a szoptatás elhagyás, illetve a fogamzásgátló tabletta szedése. A hosszú időtartamú szoptatás például felére csökkentheti a betegség kialakulásának rizikófaktorát.

 

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő