Mindjárt vége a nyárnak, és lassan itt a szőlőszezon. Ezért úgy gondoltuk, összeszedünk néhány különleges receptet, amit a kedvelt őszi gyümölcsből készíthetünk el. Szőlő minden mennyiségben, családi vagy baráti összejövetelekre!
Őszi rakott tészta – forrás: nosalty.hu
Hozzávalók 4 főre
Tésztához:
– 2 db tojás
– 20-25 dkg liszt
Töltelékhez:
– 50 dkg nagy szemű szőlő
– 20 dkg darált dió
– 4 db tojás +3 tojásfehérje
– 5 dkg +1 ek vaj
– 2 ek zsemlemorzsa
– 2 cs vaníliás cukor
– 1 citrom reszelt héja
– 2 dl tejföl
– 5 dkg mazsola
– 20 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojásból és a lisztből tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és összevágjuk nagy kockatésztának, majd kifőzzük, leszűrjük, végül 5 dkg olvasztott vajjal összekeverjük. Ezután leszemezzük a szőlőt, megmossuk, szárazra törölgetjük, a diót pedig összekeverjük 5 dkg porcukorral. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját 5 dkg porcukorral, vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, és tejföllel habosra keverjük. Majd beleforgatjuk a mazsolát, a tésztát és a tojásfehérjékből 5 dkg porcukorral vert kemény habot. A sütőedényünket kikenjük 1 evőkanál vajjal, és beleszórjuk a zsemlemorzsát. A tészta egyharmadát az edénybe terítjük, megszórjuk a cukros dióval, majd újabb sor tészta következik, rá a szőlőszemek, és végül a maradék tészta. Az edényt 180 C fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és kb. 40 percig sütjük. Amíg a tésztánk sül, 3 tojás fehérjéből és 5 dkg porcukorból kemény habot verünk. A megsült tészta tetejére rásimítjuk a habot, és 10 percre visszatesszük a sütőbe.
Szőlő leves – forrás: receptoldal.hu
Hozzávalók:
– 50 dkg szőlő
– 4 dl kefír
– 2 dl víz
– 2 dl szőlőlé
– 10 dkg porcukor
– 1 evőkanál vaníliás pudingpor
– egy csipet só
Elkészítés:
A szőlőt leszemezzük, megmossuk, 2/3-át összekeverjük a cukorral, és összeturmixoljuk. Átszűrjük, majd kiöntjük egy keverőtálba és hozzáadjuk a kefirt, a vizet, a szőlőlét, és a pudingport, sózzuk és összekeverjük. A maradék szőlőszemekre ráöntjük a levest, lefedve jól lehűtjük. Hidegen, tejszínhabbal, mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Szőlős túrógombóc bormártással – forrás: nosalty.hu
Hozzávalók 2 főre:
– 25 dkg félzsíros tehéntúró
– 7 dkg búzadara
– 2 tojás
– 1 mk só
– 7 dkg zsemlemorzsa
– 1 ek olaj
– 25 dkg szőlő
A bormártáshoz:
– 1/4 vaníliarúd
– 1 dl édes fehérbor
– 0,3 dl víz
– 2 tk vaníliás pudingpor
– 1 ek cukor
– 0,5 dl tejszín
Elkészítés:
A túrót áttörjük egy szitán, összedolgozzuk a tojássárgákkal és a búzadarával, majd fél órát pihenni hagyjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük és leitatjuk róla a nedvességet.A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és elvegyítjük a túrós masszával. Egy nagyobb lábasban kb 4 liter vizet forralunk, amit 2 tk sóval ízesítünk. A túrós masszából vizes kézzel 10-12 gombócot formázunk, amiknek a közepébe 1-2 szőlőszemet nyomunk. A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (kb 10 perc alatt főnek meg). A kifőtt gombócokat beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Közben elkészítjük a bormártást : a borhoz öntjük a vizet, hozzákeverjük a vaníliarúdból kikapart pépet, a cukrot, a pudingport és sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a maradék szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk. A gombócokat a bormártással körítve tálaljuk.
Mézes fokhagymával bélelt csirkecomb – forrás: nosalty.hu
Hozzávalók 4 főre:
– 1 kg csirkecomb
– 5 dkg vaj
– szárnyas fűszerkeverék
– 2 ek méz
– 7 gerezd fokhagyma
Mártáshoz:
– 1 kg nagyszemű szőlő
– 10 dkg vaj
– 2 ek liszt
– 1 citrom reszelt héja és fél leve
– 1 ek méz
– 1,5 dl víz
Elkészítés:
Először egy kis tálba összekeverjük a 2 ek mézet és az összezúzott fokhagymát. Egy másik kis tálba az 5 dkg vajat keverjük össze a fűszersóval. A csirkecombok bőrét fellazítjuk, és egy kis kanál segítségével alá töltünk a mézes fokhagymából úgy, hogy mindenhova jusson. Majd a fűszervajjal jól bekenjük mindenhol körbe a combokat. Végül jénaiba tesszük őket, és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
A mártáshoz a szőlőt leszemezzük a fürtről (díszítéshez érdemes egy-két szemet meghagyni). Forró vízzel leforrázzuk és fél percig állni hagyjuk benne. Ezután a szemekről a héjjat könnyedén lehámozzuk, majd félbevágva a magjait is kiszedjük. Egy edénybe a vajat felhevítjük, és gyorsan kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Pár perc kevergetés után felöntjük apránkánt a vízzel, és csomómentesen elkeverjük. Hozzáadjuk a kimagozott, héjatlan szőlőt, majd a fél citrom levét és a reszelt citrom héjat, majd a legvégén a mézet. Sűrűn kevergetve addig pároljuk, amíg a szőlőszemek szét nem esnek. Közben a combokat a hűtőből kivesszük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kb 30 perc elteltével megforgatjuk, így minden oldala ropogósra sül.