5 C
Pécs
hétfő, október 21, 2024

Tanulásra fel!

Már csak napok kérdése, és a gyerekek újra beülnek az iskolapadba. Az újdonsült elsősöknek ezért nem árt beszerezni egy íróasztal, és kialakítani a tanulósarkot. Lássuk a legfontosabb alkotóelemeket!

Hová tegyük az íróasztalt? 

Az íróasztal általában a koncentráció, a tanulás helye, ezért nagyon fontos, hogy a gyerekszoba megfelelő helyére kerüljön. Szerencsés, ha az ajtóval szemben, átlósan, a legtávolabbi helyre, lehetőleg az ablak elé tesszük. Jobbkezes gyermek esetében a fény mindig balkéz felől essen.

Mérete, anyaga

Az asztal legalább 1 méter hosszú és hatvan centiméter széles legyen, így biztosan lesz elegendő hely a füzeteknek, könyveknek, lámpának, írószerszámoknak. Ez azért is lényeges, mert így a gyerek áttekinthető rendet tud tartani maga körül, ez pedig nagyon fontos a koncentráció szempontjából. Érdemes tartós, fából készült darabot választani, de megfontolandó az is, hogy állítható magasságú  és a későbbiek során esetleg bővíthető legyen. Különösen előnyös, ha dönthető az asztallap: ez megkönnyíti az egyenes testtartást.

Pakolófelület

A legjobb, ha az asztal saját fiókokkal, polcokkal van ellátva, de az is megfelelő, ha külön vásároljuk meg a fiókos, görgős tároló dobozokat, szekrényeket. A lényeg az, hogy mindenképpen legyen helye a tankönyveknek, füzeteknek akkor is, ha éppen nem használja őket a gyerek. Ha van elegendő helyünk, akkor az íróasztal közvetlen környezetét bepolcozhatjuk, így azokat a lexikonokat, szótárakat is a közelbe tehetjük, amikre nincsen minden nap szükség.

Asztali lámpa

Ahogy azt már említettük, az asztalt eleve egy ablak közelébe érdemes elhelyezni, de mivel most már egyre korábban sötétedik, szükség van egy jó fényforrásra is. A lámpa legyen viszonylag erős, fókuszált fényű, állítható nyakkal. Úgy helyezzük el, hogy a gyerek írásra használt kezével szemközti oldalról világítsa meg az asztalt, így a kicsi keze nem vet majd árnyékot az éppen használt füzetre.

Ülés kérdés

A tanulósarok talán legfontosabb része a szék. Az optimális körülmények megteremtéséhez és a gerinc egészsége érdekében ne spóroljunk ezen a bútoron. Hiszen, ahogy nő a gyerek egyre több időt tölt majd rajta, ezért a legjobb, ha ergonomikus kialakítású széket választunk. Ez ugyanis tartja a gyerek gerincét, de engedi, hogy egy kicsit hátradőljön benne. Magassága állítható, így a gyerek lába sosem lóg a levegőben, nem zsibbad, ezáltal még jobban tud figyelni a tanulásra.

Plusz tipp: Jó, ha a szék görgős, így könnyebb legyen vele mozogni, és nem karcolja össze a padlót.

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő