16 C
Pécs
hétfő, október 21, 2024
KezdőlapPécs AktuálTehetetlenek a gyerekkoldusokkal szemben?

Tehetetlenek a gyerekkoldusokkal szemben?

Jól szervezett gyerekkoldusok kéregetnek a pécsi belvárosban. 2-3 fős csapatokban dolgoznak és nem válogatnak: fiatalokhoz, idősekhez, asszonyokhoz és gyerekes családokhoz is odamennek. 

Levelek tucatjait kaptuk azzal kapcsolatban, hogy 10-16 év közötti, sokszor elég jól öltözött gyerekek koldulnak a pécsi belvárosban. Két-, háromfős csapatokban „dolgoznak”, látszik, hogy nem ma kezdték a kéregetést.

– Reggeltől késő éjjelig itt mászkálnak a környéken és mindenkit lehúznak, akit csak tudnak – mondja az egyik belvárosi kávézó pultosa, akinek munkaideje egy része azzal telik, hogy elzavarja az igen agresszíven kéregető gyerekeket.

Egy Búza tér környékén lakó egyetemista szerint szinte már előre köszön, ha meglátja a srácokat.

– Próbálok gyorsan túllenni az egészen, adok egy százast és néhány cigit. Ha nem így teszek, elég durván beszólnak, már volt erre példa. Azóta inkább adok, ha már nem tudom kikerülni őket – meséli Zsófi.

[poll id=”106″]

Szintén közkedvelt koldulási zóna a Penny Market parkolója és a McDrive is a Balokánynál, ami a Pécsi Rendőrkapitányságtól alig pár méterre van. Itt szinte mindig ugyanazokat a srácokat lehet látni, ez az ő körzetük.

Ez az ő körzete
Penny Market – Ez a srác ott a főnök?

A rendőrség pontosan, szinte arcról ismeri az összes gyerekkoldust Pécsett.

– Bár a látszat csalhat, valójában nem tömeges jelenségről van szó. 5-6 fiatalról van szó mindössze, akiket rendszeresen igazoltatunk is, ha azt látjuk, koldulnak – magyarázza Molnár Katalin, a rendőrség szóvivője.

A zsaruk kizártnak tartják, hogy koldusmaffia áll a naphosszat kéregető gyerekek mögött. Erre vonatkozó „adatuk” legalábbis nincs.

– Egyszer sem merült fel, hogy ezeket a fiatalokat bárki utcára küldené, koldulásra kényszerítené. Azt tudjuk viszont, hogy többnyire antiszociális családok gyermekei ők, akik így próbálnak zsebpénzhez jutni – mondta Molnár.

A pécsi közbiztonság fenntartásában feladatuk van a közterület-felügyeletnek is. Kerestük őket is, de közölték, maximum szépszóval tudnak hatni a gyerekkoldusokra, más jogi lehetségük nincs. Természetesen, ha „olyan” a szituáció, akkor ők is rendőrt hívnak, aki ténylegesen intézkedhet.

[frame]A koldulást ugyan lehet pénzbírsággal büntetni a törvénykönyvek szerint, de a 14 év alatti gyerekekkel más a helyzet.  Őket még szabálysértésért sem lehet felelősségre vonni. A szociális szakemberek szerint egyébként egyetlen hatásos ellenszere van a (gyerek)koldulás visszaszorításának, az, hogy nem szabad nekik direktbe adni semmit. Ha azt látják, hogy már nem kapnak pénzt, cigit egy adott körzetben, akkor tovább állnak.[/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő