16 C
Pécs
hétfő, október 21, 2024
KezdőlapPécs AktuálFélreértés volt a buszos sztrájk

Félreértés volt a buszos sztrájk

Az elmúlt hónapokban több, nehéz tárgyalási forduló után végül a felek megállapodtak a Tüke Busz Zrt. kollektív szerződéséről. Az egyezséget ma szentesítette a szakszervezet a cégvezetéssel. Úgy tudjuk, közös közleményt is kiadnak hamarosan.

Nem volt kollektív szerződése a buszos cég dolgozóinak, miután a régi már lejárt, az újról viszont nem tudtak megegyezni szakszervezettel a vállalat vezetői. A boksz hónapokig tartott, most azonban mindkét fél elfogadhatónak találta a megállapodást.

Megnyerte a csatát Hofekker.
Megnyerte a csatát Hofekker.

Szalay Ferenc, a Tüke Busz Zrt. ügyvédje szerint igen komoly ajánlatot tettek le az asztalra, s mindkét fél kötött kompromisszumokat, de a munkavállalók minden anyagi igényeit teljesítették.

A cégnél a megállapodás értelmében négyszázalékos béremelést hajtanak végre idén, január 1-ig visszamenőleg, valamint 2014-től újabb négy százalékkal toldják meg a béreket. A kontraktus kitér a 200 ezer forintos éves cafetéria juttatásra, valamint a dolgozók utazási kedvezményére is.

Az anyagi természetű egyezkedés mellett azonban más jellegű megállapodásra is sor került. Hoffeker Ferenc szakszervezeti vezető munkaviszonyát ugyanis helyreállítják – ergo visszakerül a vállalathoz -, méghozzá január 4-i dátummal. A társaság pedig továbbra is támogatja a szakszervezet működését.

Ezzel lezárták a múltat, ráadásul azt is elismerik a felek, hogy a december 22-én történt buszos akció hátterében „kölcsönös félreértések sorozata” állt, mindezt pedig közös nyilatkozatban is rögzítik.

Frissítve!

Az alábbi közleményt kaptuk a Tüke Busz Zrt.-től a fenti üggyel kapcsolatban:

„A tavaly decemberi események után hosszas tárgyalásokat követően, mind a Szakszervezet, mind a Munkáltató tisztázta a kérdéseket, sikerült korrekt és mindkét fél számára előnyös megállapodást kötni a Tüke Busznál. Mind a munkavállalók, mind a szakszervezet, mind pedig a pécsi közösségi közlekedést működtető cég elégedett az eredménnyel.

A tárgyalások során végig törekedtünk arra, hogy olyan megegyezés szülessen a szakszervezet és a cég vezetése között, amely védi a Tüke Busznál a dolgozókat, de egyúttal a pécsi közösségi közlekedésért felelős cég érdekeinek is megfelel. Az a célunk, hogy a Tüke Busz munkavállalói a lehető legjobb feltételek és körülmények között láthassák el munkájukat, mert ebben az esetben az utasok kényelmét is biztosítottnak látjuk.

A Tüke Busz vezetése indokoltnak látta és ezért elfogadta a szakszervezet elnökének munkavállalókat érintő kéréseit, ezért kerülhet sor 4 százalékos béremelésre – visszamenőlegesen is, illetve az új Kollektív Szerződés aláírására is, amely védi cégünk összes dolgozóját.

A szakszervezet vezetőjének , – aki ismét munkavállalója a cégnek – nagy szerepe van abban, hogy a megállapodás értelmében a dolgozók eddigi juttatásai, pótlékai megmaradnak, a szerzett jogaikat is megtarthatják, sőt bizonyos esetekben még bővült is a kedvezmények köre.

A Tüke dolgozóinak jár béren kívüli juttatás, cafeteria is, ennek összegét is mindkét fél elfogadta. Sőt, a dolgozók után fizetett magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást is a cég állja.

Úgy véljük, a Tüke Busz munkavállalóit megilletik mindezek a jogok, hiszen igen felelősségteljes szolgáltatást végeznek; köszönet a gépkocsivezetők munkájáért, hiszen naponta csak 75 ezer pécsi utast szállítanak a városban.

Árki Sándor, vezérigazgató

Hofekker Ferenc, FDSZ elnök”

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő