18.8 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálMindenki vért fog adni

Mindenki vért fog adni

Több, mint 1 milliárd forintból épül vérellátó központ Pécsett. Nem csak új épület lesz, de a legmodernebb műszerekkel is felszerelik majd a véradót. Öröm lesz bejárni – ígérik. 

A régióban példátlan egészségügyi fejlesztés valósul meg Pécsen. Tavaly hétmilliárd forintból építették fel és rendezték be 21. századi műszerekkel a kutatóközpontot, több mint tízmilliárd forintos fejlesztést hajtanak végre a 400 ágyas klinikán, most pedig több, mint egy milliárdból vérellátó központ épül a Pacsirta utcában. Ezzel a fejlesztéssel világszínvonalú orvosi centrum alakul ki az Ifjúság útja környékén.

véradás3

A pécsi vérellátó központ egy közel 4.000 négyzetméteres területen lesz, a 400 ágyas klinikával szemben. Idén október végén kezdődik az építés és jövő nyár végére fejeződik be. Számos könnyítést hoz majd a pécsieknek..

Azért lesz könnyebb a pécsieknek, mert egyrészt a szirénázó vérszállítók a jövőben elkerülik a belvárost. Ezek korábban a Dischka Győző utca és az Ifjúság út között haladtak, napjában többször is. Másrészt, örülhetnek a véradók is, mert egy hipermodern és kényelmes intézmény várja majd őket.

– Az új épületben ügyfélbarát környezetben, komfortos váró-, vizsgáló- és műtőtérben, illetve a véradáshoz méltó, az önkéntes véradók megbecsülését sugárzó korszerű belsőépítészeti megoldásokkal fogadhatjuk a véradókat – közölték a vérellátónál.

Az elmúlt 40 évben nem volt akkora fejlesztés a magyar vérellátás területén, mint ez.

Így kell vért adni

[note]Több vérben reménykednek

Még mindig kevesen adnak vért rendszeresen Pécsett, főleg nyáron, emiatt komoly vérhiány szokott fellépni a klinikákon. Az új helytől azt is remélik, hogy nagyobb kedvvel mennek majd a véradók. Férfiak egyébként évente ötször, a nők háromszor adhatnak vért. A művelet 5-10 percig tart, ezalatt fél litert „csapolnak le”. Naponta 1500-1700 véradásra van szükség az ország biztonságos vérellátásához.[/note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő