9 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapHírzónaBeoltják a rókákat

Beoltják a rókákat

Októberben megkezdődik a Baranya megyét is érintő, rókák őszi, veszettség elleni immunizálása, írja A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

A vakcinákat repülőgépes kiszórással és kézzel helyezik ki az érintett területekre. A megyében október 5. és 10. között végzik majd az állatok immunizálását.

A veszettség elleni szérumot tartalmazó csalikat főként a rókalyukak bejárataihoz, a folyó- és állóvizek mentén és az erdős területeken helyezik el. A csalik halból készülnek, amelyek leginkább a csokoládéhoz hasonlítanak. A kihelyezett készítményeknek a rókák nem tudnak ellenállni, így elfogyasztják a benne található, veszettség elleni vakcinát tartalmazó kapszulával együtt. Az akcióra plakátokon is felhívják a figyelmet, de kérik a lakosságot, hogy ne nyúljanak a csokoládéhoz hasonló róka-csalihoz.

A rókák immunizálására azért van szükség, mert ezek az állatok terjesztik leginkább a veszettség vírusát. A betegség igen hevenyen zajlik le bennük, elhagyják lakóhelyüket, erős kóborlási kényszer alakul ki, melynek során a populáció sűrűségétől és az évszaktól függetlenül 25-50 kilométer távolságra is képesek elvándorolni, ilyenkor kerülnek a lakott területek közelébe is. A veszett rókák természetes félelemérzésüket elveszítve, feltűnően szelídnek, mondhatni igen jámbornak tűnnek, de pillanatok alatt agresszívvé válhatnak. Az agresszivitást bármely váratlan inger kiválthatja, például erős hang, vagy fényhatás.

A megváltozott viselkedésű róka mindig veszélyt jelent az állatok és az ember számára.

Hirdetés
Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő