9 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapHírzónaHárom éve volt a ktasztrófa

Három éve volt a ktasztrófa

Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt 2010. október 4-én fél egykor, amikor egy magántulajdonban lévő vállalat, a Magyar Alumínium ZRt. területén az iszaptároló X. kazetta nyugati gátja átszakadt.

A gátszakadás következtében 600-700 ezer köbméter vörösiszap és víz elegye a Torna patakon keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. A kiömlő vörösiszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. A legnagyobb pusztítást a tározóhoz közel található falvakban, Devecseren és Kolontáron okozta.

A katasztrófában tíz ember halt meg. A legtöbb sérült a lúgtól első- vagy másodfokú égési sérülést szenvedett. Egy kisgyermek szeme a lúg marásától sérült meg. A legsúlyosabb sérült testfelületének közel 70 százaléka égett meg. Az égési sérültek a lúgos vízben állva nem éreztek fájdalmat, mert a lúgmarás fokozatosan alakul ki.

A katasztrófa után egy évvel végéhez ért az újjáépítés a katasztrófa által érintett három településen, Kolontáron, Devecserben, Somlóvásárhelyen, és azok környezetében. A hatóságok intenzív munkájának és a soha nem látott összefogásnak köszönhetően ma már rehabilitált természeti és építészeti környezet fogadja az idelátogatókat. A kormány által vállalt újjáépítés és kártalanítás a kitűzött határidőre megvalósult, a kormány új lakóházakat épített vagy vásárolt minden, az otthonát elveszített károsultaknak. A térségben tehát visszatér az élet a normális kerékvágásba, a szörnyű tragédia feldolgozása azonban még hosszú évtizedekig is eltarthat majd.

Fotó: belfold.facepress.hu

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő