Diétázol, de néha ölni tudnál valami édességért? Nem kell felrúgnod a szénhidrátszegény étrendedet, ugyanis nagyon finom süteményeket dobhatsz össze, ha megkívánsz egy kis nassit.
Gesztenyegolyó (forrás: www.receptlap.hu)
Hozzávalók (2 főre):
- 250 g natúr gesztenyemassza
- 20 dkg őrölt mandula
- 2 ek. rumaroma
- 2 ek. vaníliaaroma
- 1-2 ek. nyírfacukor vagy xilit
- 1 ek. (koffeinmentes) feketekávé
- cukor- és tartósítószermentes lekvár (amennyitől könnyen gyúrhatóvá válik a tészta, kb. 1-2 evőkanálnyi)
- 1-2 kocka étcsokoládé (90%-os, lereszelve)
Elkészítés:
A gesztenyemasszát kiolvasztva használd fel. Az alapanyagokat tedd egy tálba és alaposan dolgozd össze. Formálj golyókat és mártogasd a lereszelt étcsokiba, majd helyezd egy tányérra vagy tálcára. Nagyjából 10 perc alatt kész az egész!
Vegyes gyümölcsös süti (forrás: www.nosalty.hu)
Hozzávalók (4 főre):
- 4-5 közepes méretű alma
- 2 banán
- 2 körte
- fél kg cseresznye
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- 5 tojás
- 2-4 ek. nyírfacukor ízlés szerint
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. rum (elhagyható)
- 1 vaníliarúd (elhagyható)
- 1 kk. szódabikarbóna
- kb. 10 ek. zabpehelyliszt
Megjegyzés: bármilyen gyümölccsel elkészíthető!
Elkészítés:
1. Készítsd elő a gyümölcsöket: hámozd meg az almát és a körtét, reszeld le nagy lyukú reszelőn. A cseresznyét magozd ki, a banánt nyomkodd össze villával. Hogy ne legyen vizes a süti, az alma levét jól nyomkodd ki!
2. A gyümölcsökhöz add hozzá a többi összetevőt és keverd össze alaposan kézzel. Lisztből annyit kell hozzáadni, amennyitől összeáll a massza.
3. Előmelegített sütőben süsd 180 fokon kb. 30-40 percig, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e.
4. Rácsra téve hagyd hűlni, majd tálalhatod is a finomságot!
Áfonyás-mandulás „minitorta” (forrás: www.pocakpanna.blogspot.hu)
Hozzávalók a muffinokhoz (kb. 10 darabhoz):
- 15 dkg mandula
- 2 tojás
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. vanília kivonat
- 4 dkg méz
- 4 dkg kókusz olaj
- 3 ek. citrom leve
- 8 dkg áfonya
Elkészítés:
A mandulát aprító gépben aprítsd finomra, majd add hozzá a többi hozzávalót, kivéve az áfonyát. Keverd simára, majd mehet bele az áfonya is. 175 fokon süsd kb. 13-15 percig.
Hozzávalók a krémhez:
- 1 tojás fehérje
- 40 g juharszirup
- 40g áfonya
Elkészítés:
A tojásfehérjét kezdd el felverni, majd amikor kész, lassan add hozzá a juharszirupot és keverd tovább, míg krémes, sűrű állagot kapsz. Az áfonyákat közben mosd meg és egy hőálló edényben magas lángon kb. 10 percig főzd lekvárrá. A kihűlt lekvárt keverd a tojásfehérjéhez. Nyomózsák segítségével nyomd az elkészült krémet a kihűlt muffinok tetejére.
Almás-fahéjas süti (forrás: www.receptlap.hu)
Hozzávalók (2 főre):
- 5 tojás
- 3 maroknyi durvára reszelt alma
- 1-2 csipetnyi mazsola (elhagyható)
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. vanília aroma
- 1/2 tk. mandula aroma
- 7 ek. őrölt mandula
- 1/2-1 tk. őrölt fahéj
- csipet só
- 3 ek. nyírfacukor vagy xilit
Elkészítés:
A tojásokat keverd össze habverővel a cukor, őrölt fahéj, csipet só, vanília- és mandula aromával, hogy kicsit habos legyen. Majd tedd bele a szódabikarbónát és az őrölt mandulát, keverd el a habverővel. Kézzel adagold bele a mazsolát és az almát, majd azt is keverd össze alaposan.
Helyezd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd előmelegített sütőben 180-190 fokon kb. 20 percig, ajánlatos közben a tűpróba. Vedd ki a sütőből és pár perc múlva óvatosan húzd le a sütőpapírt, kihűlés után szeletelhető.
Narancsos csokoládé torta (forrás: www.pocakpanna.blogspot.hu)
Hozzávalók a tortához (18 cm-es tortaformához)
- 160 g mandulaliszt (mandula porrá aprítva)
- 25 g holland kakaópor
- 2 tojás
- 1/4 tk. só
- 1/2 tk. szódabikarbona
- 150 ml méz vagy agávé (kevésbé édesszájúaknak 100 is elég)
- 1tk. vanília kivonat
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl kókusztej
- 3 dl frissen facsart narancs lé+rost
- 2 tk. méz vagy agávé
- 5 tojássárga
- 4 ek. kókuszolaj
- 2 tk. kukorica keményítő
Elkészítés:
1. A tortához daráld finomra a mandulát, majd keverd össze a kakaóval, sóval és szódabikarbonával.
2. Egy másik tálban a két tojást keverd össze a vaníliával és mézzel.
3. A mandula „lisztet” add hozzá a kakaós tojás keverékhez, majd mehet a sütőbe 175°C-on, 30 percre.
4. A krémhez a narancs levét és rostját rakd fel főni, és lekvárosítsd kb. 30 percig. Közben a kókusztejet is rakd fel forrni.
5. Verj fel 5 tojás sárgáját 2 teáskanál mézzel és mikor a narancslekvár kihűlt, keverd hozzá.
6. Ha a kókusztej felforrt, akkor húzd le a tűzről és öntsd lassan a tojásos narancshoz folyamatos keverés közben, majd rakd vissza a tűzre és lassú tűzön főzd krémmé.
7. A végén egy kis vízben keverd el a kukorica keményítőt és öntsd hozzá a krémhez, majd forrald fel. Keverd hozzá a kókuszolajat és egy tálban hagyd kihűlni, majd a hűtőben tárold a torta megkenéséig.