15 C
Pécs
péntek, szeptember 20, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéNem is tudják, hogy betegek?

Nem is tudják, hogy betegek?

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer hanyatlásával járó betegség, amely idős korban jelentkezik, a kognitív funkciók leépülését, elbutulást, végül halált okoz. A megelőzés elég nehézkes, de ennél is nagyobb gond, hogy sokan nem is tudnak róla, hogy betegek, egyszerűen csak az öregségnek tudják be a tüneteket.

Késői diagnózis

– Az Alzheimer-kór elsősorban a 65 év felettieket érinti, akik többnyire akkor fordulnak orvoshoz, amikor már jelentkeznek a tünetek, például a feledékenység. A betegség kialakulása több évtizedes folyamat, a fehérjelerakódások ez idő alatt elpusztítják az idegsejteket. Mire egyértelműen kimutatható, addigra nagy része lezajlik – mondta dr. Kovács Attila geronto-pszichiáter. Tehát a probléma az, hogy a betegséget nem diagnosztizálják előre, így megelőzésről elég nehéz beszélni. – Jelenleg vértesztes szűrővizsgálatokkal mutatható ki, a korai stádiumban még jól kezelhető gyógyszerekkel és különböző szellemi tevékenységet serkentő feladatokkal – teszi hozzá.

alzheimer

Csak kezelni lehet, gyógyítani nem

A betegség jelenleg csak kezelhető, a megfelelő gyógyszerekkel lassítható a leépülési folyamat (vagyis az idegsejtek pusztulása), gyógyítani nem lehet az Alzheimer-kórban szenvedőket. – Hazánkban 200 ezer embert érint a demencia, azonban mindössze nagyjából 5 százalékuk részesül gyógyszeres kezelésben, (más európai országokban ez a mutató 50 százalék). Pedig ezek segítségével a betegek állapota kiegyensúlyozottá válhat, ami révén méltóságteljes időskort élhetnek meg – magyarázza dr. Kovács Attila, s hozzáteszi: elméleti elképzelések vannak arra vonatkozóan, hogy idegsejt-átültetés és őssejtek révén esetleg gyógyítható lenne a kór, de ezek egyelőre sci-fibe illő gondolatok.

Nem is tudnak róla?

A gyógyszeres kezelés alacsony aránya több okra vezethető vissza. Sokan nem is keresnek fel orvost, hanem egyszerűen a koruknak tudják be, hogy feledékenyebbé, ügyetlenné váltak. Így – bár több százezer embert érint hazánkban is – a többségük nem is tudja, hogy beteg. Van, hogy maga a páciens vagy a család úgy ítéli meg, felesleges pénzt költeni a gyógyszerekre. Holott a megfelelő kezeléssel a demencia tünetei mérsékelhetők és a betegségben szenvedők leépülési folyamata jelentősen rövidülhet, aminek révén életkoruk meghosszabbodhat, utolsó éveik élhetőbbé válhatnak.

alzheimer-kór

Nem árt odafigyelni

– A betegség kialakulása legnagyobbrészt véletlenszerű, ritkán öröklött, szinte bárki veszélyeztetett lehet. Még nem ismert a kór minden okozó tényezője, azonban tény, hogy az életmód összefüggésben áll vele – mondja a geronto-pszichológus. Érdemes tehát odafigyelni a helyes táplálkozásra, kellő testmozgásra és az aktív szellemi tevékenységre. – Kimutatták, hogy az iskolázottabb réteget kevésbé érinti az Alzheimer-kór, ami többek között a fokozott agyi aktivitásra és a műveltségből adódó tudatosabb életmódra is visszavezethető – teszi még hozzá.

Ahogy Európa lakossága egyre inkább öregszik, úgy a jövőben még többen lehetnek érintettek a betegségben.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő