16 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálDigitális lesz Pécs

Digitális lesz Pécs

Július 31-én lezárult a digitális átállás első üteme, mely 14 megyét érintett, két nap múlva azonban Pécsen is megszűnik a hagyományos, analóg adás. A rászorulók még november 30-ig igényelhetik az állam segítségét. 

Hagyományos antennával a földfelszíni sugárzású analóg csatornákat lehet fogni, de a Dunántúl déli részén már csak néhány napig tévézhetnek a lakosok: október 31-től ugyanis már digitálisan sugározzák az adásokat.

Azokat, akik még szabadon fogható tető- vagy szobaantennával tévéznek és csak az M1, az RTL Klub, valamint a TV2 adását látják, közvetlenül érinti a digitális átállás. Nekik november 1-től a digitális jelek vételére alkalmas eszköz kell, különben elsötétül a képernyőjük. Jelátalakító berendezésre – set-top-boxra – van szüksége azoknak, akik katódsugárcsöves és 2008 előtt gyártott, régebbi lapos tévéken szeretnék tovább élvezni a televíziózás nyújtotta élményeket.

– Mivel az átállás első üteme sikeresen lezajlott a nyáron, bízom benne, hogy a pécsieket is érintő második is zökkenőmentes lesz – mondta Petres István, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pécsi irodájának vezetője.

nincs adás
Nem lesz adás, ha nem állunk át

 

Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy az átalakító készülékből kétféle létezik. A szabadon fogható műsorok vételéhez az alapkészülékkel hét csatorna, az RTL Klub, a TV2, az M1, M2, a Duna, a Duna World és az Euronews érhető el ingyenesen két nap múlva.

Ha ennél többet szeretnénk látni, akkor figyeljünk arra, hogy kártyaolvasós készüléket vegyünk, mert így még több csatorna előfizetése lehetséges. Azoknak is érdemes ezt választaniuk, akik még nem döntötték el, mit szeretnének, de így akár később bővíthetnek. A boxok beüzemeléséhez kérhetjük szakember segítségét, de azt kis műszaki érzékkel önállóan is megtehetjük.

A digitális átállás azonban nem érinti azokat, akik az adásokat kábel- vagy műholdas televíziószolgáltató által, vagy esetleg interneten keresztül fogják.

– Az október végi átállást követően, a rászorulóknak még harminc nap áll rendelkezésükre, hogy igénybe vegyék a digitális vételhez szükséges állami támogatást – fogalmazott az irodavezető.

A 23 ezer szociálisan rászoruló Baranya megyei közül nagyjából 4.400 kért segítséget a hírközlési hatóságtól, a digitális televíziózás előnyeit pedig több mint háromezren élvezhetik már.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő