14 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálLegenda az ingyenes parkolás?

Legenda az ingyenes parkolás?

Állítólag megtalálták a kiskaput a parkolásra vonatkozó jogszabályokban, mondván, nem kell fizetni a parkolásért, ha nyitva hagyjuk a kocsit. A pécsi parkolási cég szerint kamu a városi legenda, nem ússzuk meg a fizetést. Sőt.

Gyorsan híre ment annak, hogy könnyedén meg lehet úszni a parkolási díjat. Nem kell mást tenni, mint nyitva hagyni a csomagtartót, mert a parkolóőr így azt hiheti, hogy az autóba épp rakodnak. Ez – szól a városi legenda – már nem minősül várakozásnak, teljesen ingyenes.

Egy fővárosi parkolóőr ráadásul erre még rá is erősített az egyik napilapnak tett nyilatkozatával, hogy ha nyitott csomagtartót látnak, nem tudják eldönteni, hogy a kocsiba éppen pakolnak-e. Ezért ezeket az autósokat nem is büntetik meg, ha nincs jegyük. Ráadásul szerinte egyre többen használják ezt a trükköt.

Az Emberibb Parkolásért Egyesület főtitkára, Murányi József pedig úgy nyilatkozott a témában, hogy jogszabály szerint a rakodás nem minősül várakozásnak, így parkolási díjat sem kell fizetni érte.

– Ha megbüntetik a felnyitott csomagtartóval parkoló autókat és az ügy bíróságra kerül, a parkolási társaság nem tudja bebizonyítani, hogy az adott gépjárművel blicceltek, nem pedig pakolt a tulajdonos – fogalmazott a főtitkár.

Pécsett nem trükköznek, de nem is érné meg.
Pécsett nem trükköznek, de nem is érné meg.

Ez a trükk azonban több kérdést is felvet. Egyrészt ki az, aki ma Magyarországon bárhol otthagyja az autóját nyitott csomagtartóval? A KRESZ szerint a vezetőnek úgy kell lezárni a járművet, hogy azt illetéktelen személy ne tudja eltulajdonítani. Sőt, ha ezt a tulajdonos nem teljesíti, akkor még büntetésre is számíthat, tavaly egy autóst éppen ezért büntetettek meg.

A Biokom munkatársai eddig nem találkoztak hasonló esettel Pécsett. Lóczi Szidónia, a cég pr-menedzsere szerint ha valaki nyitott csomagtartóval otthagyja kocsiját egy fizetőövezetben, az nem minősül folyamatos rakodásnak.

– A KRESZ egyértelműen fogalmaz ebben az esetben: az ilyenkor az autósok csak a folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig parkolhatnak díjmentesen autójukkal. Ennél hosszabb idő már várakozásnak számít, ami díjköteles – fogalmazott Lóczi Szidónia.

[frame]Lóczi Szidónia szerint Pécsett nem jellemző, hogy az emberek mindenféle trükkökkel próbálnák megspórolni a parkolódíjat. A közelmúltban mindössze egy esetben derült fény csalásra: lapunk is megírta, hogy egy pécsi férfi egy éven át hamis kétszázasokkal fizetett a várakozásért.[/frame]

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő