Újra egy szezonális és sajnos csak néhány formában használt gyümölcs következik: a birsalma. Mindenki ismeri a sajtot, talán lekvár, vagy kompót formájában is próbálta már. És desszertnek? Italnak? Levesnek? Lánczos Sándor receptjei következnek.
Ma háromféle felhasználását mutatom meg ennek az őszi gyümölcsnek: egy levest, egy főételt, a desszert helyett pedig kivételesen egy italt.
Forró birsleves hideg narancsos túrógombóccal
Édes, mégis fanyar, forró, de közben hideg.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db birsalma
- 1 l víz
- 2 rúd fahéj
- 2 db csillagánizs
- 3 ek. cukor
- 2 kk. vanília aroma
- 1 kk. rumaroma
- 1 db narancs és héja
- 250 g túró
- kevés porcukor
- 3 ek. darált keksz
Elkészítés:
Mintha kompótot készítenénk, a megmosott birsalmákat kicsumázzuk, felszeleteljük, és feltesszük főni a cukorral, a fahéjjal és a csillagánizzsal. A narancs héját reszeljük le, tegyük félre (az majd a gombóchoz kell), a levét pedig facsarjuk a birsre. Mehet bele egy kávéskanál vanília aroma is. Hagyjuk főni, amíg a birs meg nem puhul. Ha kész, öntsük bele a rumaromát (lehet barna rum is, ha van otthon), majd az egészet öntsük a turmixba, vagy botmixerrel pürésítsük. Mivel levesről beszélünk elég hígnak kell lennie, így, ha nem az, akkor egy kevés forró vízzel öntsük fel.
A túrógombóchoz a túrót keverjük össze a porcukorral, a darált keksszel (esetleg zsemlemorzsával), és tegyünk bele egy kávéskanál vanília aromát. Formáljunk gombócokat belőle, és forgassuk bele a narancshéjba. Helyezzük a tányér közepére, majd a forró levest óvatosan öntsük köré. Azonnal tálaljuk!
Birs és répa köret
A birsalma köretként is tökéletes. Bármilyen sült mellé, akár malac, akár csirkecomb, de még a kacsamellhez is kitűnő.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db nagy birs alma
- 2 db nagyobb répa
- 1 ág rozmaring
- 2 ek. olaj
- Só, bors
Elkészítés:
Hámozzuk meg a répát, mossuk meg és csumázzuk ki a birset. Daraboljuk 8 részre, a répát pedig nagyjából azonos méretűre, mint a birset.
Forrósítsuk fel az olajat, majd közepes lángon süssük meg benne a zöldséget és a gyümölcsöt. A rozmaring ágról tépkedjük bele a leveleket. Kevés só és bors sosem árt.
8-10 perc alatt elkészülnek. A birsalma csodás illatokat kölcsönöz az ételnek, míg a répa hozza magával a friss ízeket.
És rendhagyó módon most egy koktél
Hozzávalók:
- 1 ek. birsalma lekvár
- 2 cl gyomorkeserű
- 5 cl bourbon
- 2 gerezd mandarin
- Jég és citromhéj
Elkészítés:
Egy nagyobb pohárba helyezzük bele a lekvárt, öntsük rá a gyomorkeserűt és a bourbont.
Keverjük fel, míg a lekvár feloldódik.
Egy whiskys pohárba tegyünk jeget, öntsük rá a koktélunkat, majd díszítsük citromhéjjal és mandarinnal.