Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk jóval többet enni, mint az év többi napján. Mindenki úgy gondolja, karácsonykor szabad, pedig ilyenkor duplán szaladnak fel a kilók. Sokan a nagy zabálásra várnak egész évben, majd januárban jöhetnek az újévi fogadalmak. De nem kell megijedni, büntetlenül is ehetünk nagyon finomakat és még a desszertről sem kell lemondanunk.
Zöldséges pulykaleves
Hozzávalók:
- 40 dkg pulykahús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej karalábé
- 2 sárgarépa
- 15-15 dkg zöldbab, fejtett zöldborsó és karfiol
- 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld
- 1,5 liter forró víz
- 1 teáskanál só
- 1 késhegynyi fehérbors
Elkészítés
Először mosd meg húst, majd öntsd rá a vizet, aztán ízlés szerint sózd meg és forrald fel. A hagymát, a petrezselymet és a zellerzöldet alaposan tisztísd meg és add a leveshez. A húst egy órán keresztül főzd, a habját az első harminc percben folyamatosan szedd le, végül fedd le a fazekat úgy, hogy egy kis részen a gőz folyamatosan távozhasson.
Amíg a leves fő, mosd meg és karikázd fel a sárgarépát, vágd kis kockákra a karalábét. A húst, a hagymát és a zöldségeket vedd ki a levesből, majd szűrd át a levét. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt tedd bele a leszűrt levesbe, és főzd 15 percig.
Rácponty
Hozzávalók (4 főre):
- 40 dkg ponty (kevésbé zsíros)
- 40 dkg tisztított burgonya
- 10 dkg kockázott vöröshagyma
- 20 dkg zöldpaprika
- 20 dkg paradicsom
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 dl kefír
- só, fűszerpaprika
Elkészítés
Mosd meg a burgonyát, majd héjában főzd meg. A halat – érdemes a helyszínen kérni a tisztítást – öblítsd le, sózd meg, majd egy kevés olajon süsd elő. Kockázd fel a hagymát, majd a megmaradt olajon pirítsd üvegesre. A burgonyákat karikázd fel, és tűzálló tálba tegyél egy réteget. Borítsd be a hallal, tedd rá a lepirított hagymát, a karikákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Tedd rá a maradék burgonyát és locsold le kefírrel. A 220 fokra előmelegített sütőben süsd 30-35 percig.
Gesztenyés csirkemell
Hozzávalók:
- 3 egész csirkemell
- 37 dkg natúr gesztenyemassza (vagy 80 dkg friss gesztenye)
- 20 dkg aszalt szilva
- só
- bors
- olaj
- cukor
- vaj
- petrezselyem
A körethez:
- krumpli
- répa
- brokkoli
- hagyma
- fokhagyma
- alma
Elkészítés
Filézd ki a megmosott csirkemelleket, majd hosszában vágd fel őket, így 12 szeletet kapsz. Sózd, borsozd és rakd félre kicsit.
A gesztenyemasszát vagy a megpucolt és kifőzött gesztenyét törd össze, keverd el a csíkokra vágott aszalt szilvával és 1 evőkanál cukorral. Jól dolgozd össze, ha nagyon száraz, akkor adj hozzá egy kevés vajat.
A melleket klopfold ki és tölsd meg a masszával úgy, hogy teljesen elfogyjon. Tekerd fel a szeleteket és tűzd meg fogpiszkálóval, majd tedd tűzálló jénaiba vagy tepsibe és öntsd le egy kevés olajjal.
A zöldségeket tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra és halmozd a hús mellé. Hintsd meg ételízesítővel és petrezselyemmel, és a tedd 200 fokra előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára.
Joghurtos banános pite
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 8 dkg gyümölcscukor/nyírfacukor/nádcukor
- 2 tojás
- 25 dkg zabliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 3 nagyobb banán
- (kandírozott) citromhéj
- fél citrom leve
Elkészítés:
A vajat a cukorral keverd habosra, majd add hozzá a tojásokat és a sütőporral kevert lisztet, valamint a joghurtot. Az így kapott tésztát válaszd egy kisebb és egy nagyobb részre. A nagyobb adagot nyújtsd ki és tedd kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy piteformába.
A banánokat hámozd meg, majd mindegyiket vágd ketté és öntsd nyakon a citromlével. (Ha a pépes tölteléket jobban szereted, a banánokat nyomkodd össze villával és ezután terítsd szét a tésztán.)
A maradék tésztát nyújtsd megfelelő méretűre és rakd a töltelék tetejére. Süsd meg 40-45 perc alatt előmelegített sütőben. Tálaláskor kínálhatsz mellé vanilía fagyit.
Málnás muffin
Hozzávalók:
- 125 gramm kókuszliszt/zabliszt
- 6 tojás
- 250 gramm natúr joghurt
- édesítő (sztívia, méz, nyírfacukor)
- 400 gramm málna
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 gramm zselatin
Elkészítés:
Keverd össze a tojásokat, a lisztet, a joghurtot, az édesítőt és a szódabikarbónát. Tedd muffin formákba, majd süsd 180 fokon nagyjából 20 percig. Hagyd kihűlni.
Melegítsd fel a málnát és add hozzá a zselatint, amit előzőleg hideg vízben elkevertél. Adj hozzá egy kevés édesítőt. Hagyd kihűlni, majd kanalazd rá a muffinokra és tedd a hűtőbe.
Forrás: enportal.hu