Egyre nagyobb divat valami újat alkotni a konyhában, sokan kísérleteznek a magyar gasztronómia számára idegen ízekkel és hozzávalókkal. Ezért Lánczos Sándor, a Fahéjas Kávé szerkesztőjének segítségével összeszedtünk néhány nem mindennapi hozzávalót, amikből minimális időráfordítással valami egészen különlegeset készíthetünk.
Vöröslencse
Kevesen ismerik, pedig szinte ugyanúgy használható, mint a jól ismert sima lencse, csak bátrabban lehet fűszerezni.
Felhasználás: Tökéletes levesekhez, főételekhez köretnek, ragunak, salátának. A törökök előszeretettel használják „fasírt” töltelékbe.
[box title=”Mit készíthetünk belőle? „]Indiai vöröslencseleves
Hozzávalók:
– 1 csésze vöröslencse
– 1 hagyma apróra vágva
– 2 közepes paradicsom, apróra vágva
– 1-2 gerezd fokhagyma, préselve
– 1/4 teáskanál kurkuma
– só ízlés szerint
– citromlé ízlés szerint
– 1/2 teáskanál kömény
– 1 teáskanál mustármag
– 1-2 szárított piros chili (vagy zöld chili)
– hüvelykujjnyi gyömbér, vékonyan felvágva
– korianderlevél, a díszítéshez
Elkészítés
A lencsét mossuk meg jól, öblítsük le, majd öntsünk rá 8 dl vizet. Egy edényben hevítsünk olajat, adjuk hozzá a hagymákat, szórjuk rá a kurkumát, sózzuk és pároljuk. Nagyjából 2 -3 percig. Ha a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és pároljuk tovább. 2-3 perc múlva öntsük az edénybe a lencsét, a vízzel együtt. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a lángot, és közepes erősségen főzzük, fedővel letakarva, 15-20 percig. Ha megpuhult a lencsénk, a leves kész is van. A főzés alatt készítsük el az ízesítésünket. Hevítsünk olajat serpenyőben, tegyük bele a mustármagot, a köményt, a gyufaszál méretűre vágott gyömbért és a chillit. Pirítsuk jól össze, majd az egészet öntsük a levesbe. Forraljuk össze, majd forrón, korianderlevéllel meghintve tálaljuk. Indiai lepénykenyeret szolgáljunk fel hozzá.[/box]
Szőlőlevél
A szőlőlevelet régen Magyarországon is fogyasztották. Manapság feledésbe merült, pedig káposzta helyett tökéletesen használható. Ha például a töltött káposztát szőlőlevéllel készítjük, teljesen más ízvilágot kapunk.
Felhasználás: Tölthetjük marhahússal, sertéssel, sajttal, de akár egész halat is betekerhetünk vele. Ehetjük előételként, főétel köreteként, de magában is megállja a helyét.
[box title=”Mit készítsünk belőle? „]Töltött szőlőlevél barackkal
Hozzávalók:
– 2 ek. tamarind koncentrátum (A tamarind fa Afrikában őshonos, gyakori, mint nálunk a hárs vagy a tölgy. Ennek a fának a termését hasznosítják.) Tamarind híján ki lehet próbálni valami pikáns lekvárt, pl. csipkebogyó-, kökény-, ribizlilekvárt, vagy végső esetben 1-2 evőkanál sűrített paradicsompürét.
– 4 ek. barna cukor
– 2-4 ek. friss citromlé
– só
– 220 g felezett aszalt sárgabarack
– ½ kg darált hús
– 1 csésze hosszú szemű rizs
– 1 ek. őrölt szegfűbors
– személyenként 2 db szőlőlevél
Elkészítés
A tamarind koncentrátumot keverjük össze 1 liter forró vízzel. Keverjünk bele 2 ek. cukrot, egy csipet sót és ízlés szerint citromlevet. Keverjük jól össze, tegyük félre. A sárgabarackokat áztassuk 10 perce forró vízbe. Keverjük össze a darált húst, a rizst, a szegfűborsot, sózzuk, adjunk hozzá 1 dl vizet. Gyúrjuk össze „masszává”. Közben csepegtessük le a barackot. Terítsük ki a szőlőleveket, és kezdjük el megtölteni, ahogy a káposztát szoktuk. Olajozzunk ki egy sütésálló, méretes fazekat, majd tegyük bele egymás mellé a töltött leveleket. Szórjunk rá barackot, és 1 ek. cukrot. Helyezzünk rá még egy réteg töltött levelet, újabb adag barack, és megint cukor. Öntsük rá a tamarindos levet, épphogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve 45 percig főzzük. Közben melegítsük elő a sütőnket 175 fokra, és tegyük át az egészet. Süssük még 45 percig. Forrón tálaljuk, akár előételként, akár egy jó adag hús mellé köretként.[/box]
Kardamom
Ez egy nagyon különleges indiai fűszer, szinte mindenhez passzol.
Felhasználás: Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal, de a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Egy krumplilevest is nagyon fel tud dobni, a rizs főzőlevébe téve is ízélményt okozhat, de tea és kávé ízesítéséhez is tökéletes. Ám a legtöbbet talán desszertekhez használják.
[box title=”Mit készíthetünk belőle?”]Kardamomos csokikrém
Hozzávalók
– 250 g tejszín
– 125 g étcsoki
– ½ tk. őrölt kardamom
– 50 g fehér csoki
– 1 tk. olaj
Elkészítés
A tejszínt tegyük egy edénybe, és lassan melegítsük fel, dobjuk bele a feldarabolt étcsokit és olvasszuk fel. Keverjük bele a kardamomot. A kész krémet tegyük hűtőbe legalább 3 órára. Gőz felett az olajjal olvasszuk meg a fehér csokit is. Öntsük egy tepsibe, melyet kibéleltünk sütőpapírral. Terítsük el, és mehet ez is a hűtőbe. Tálalás előtt habverővel dolgozzuk át a csokikrémet, majd tegyük poharakba. A fehér csokiból kaparjunk le forgácsokat, és díszítsük a krémünket.[/box]
Tahini
A tahini őrölt szezámmagból készített krémes állagú paszta.
Felhasználás: Ez az alapja az úgynevezett humusznak, mely egy nagyon gyorsan elkészíthető krém. Vaj helyett is használhatjuk, de pitába kenve is tökéletes és nagyon egészséges. A tahini salátaöntetek ízesítésére is kiváló (citrommal és olajjal kikeverve egyedi ízt adhat).
[box title=”Mit készíthetünk belőle? „]Hummusz
Hozzávalók:
A klasszikus hummuszhoz szükséges:
– 1 konzerv csicseriborsó
– 1 gerezd fokhagyma
– 2-3 ek. tahini
– 2 ek. olíva olaj
– 2 ek. citromlé
Elkészítés
Az összes hozzávalót tegyük mixerbe és pürésítsük jól össze. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A hummuszt ízesíthetjük feta sajttal, vagy akár parmezánnal, de cékla is finom bele. A zöldfűszerek is feldobhatják. Az olaszok szárított paradicsommal, és egy kevés oregánóval készítik, míg Tunéziában harissza pasztát adnak hozzá.[/box]
[note note_color=”#92e7b6″]Ezt veszik Pécsen
Tudomásunk szerint a városban egyetlen bolt működik, az Oyia Delikát, ahol a világ minden tájáról érkező hozzávalókból lehet válogatni. A bolt vezetője, Fathi úgy vette észre, hogy az utóbbi években már nem csak a külföldi diákok látogatják őket rendszeresen. A vásárlói kör felét a pécsiek teszik ki. A korosztályi eloszlás nagyon vegyes, a huszonévesektől kezdve egészen az idősebbekig mindenki kedveli a termékeiket. A szusihoz szükséges algalap is egyre jobban fogy, de kedvelt alapanyag a bulgur, hajdina, kuszkusz, szója, csiliszósz, rizstészta és a csicseriborsó is. [/note]